# 1: KVAKA - najstaršia plodina pestovaná na našom území
Súčasné odrody kvaky sa začali pestovať len nedávno. Aktuálne poznáme 3 druhy – biela, fialová s bielou dužinou a žltá so žltou dužinou.
Ide o dvojročnú rastlinu, nenáročnú na pestovanie. Jej mierne korenistá chuť by sa dala prirovnať ku kalerábu.
Čím je kvaka taká vynimočná?
Ideálna je v boji s kožnými ochoreniami alebo pri úprave trávenia.
Kde nachádza kvaka využitie?
S listami kvaky môžeme pracovať podobne ako so špenátom.
Určite sa kvaky neboj, dá sa využiť na neskutočne veľa chutných spôsobov.
Zemiaková baba bez zemiakov? Toto je recept na babu z kvaky!
Čo o kvake možno zatiaľ nevieš
- predkovia obce Zázrivá si zvolili práve túto zeleninu za symbol obce a 3 kvaky zobrazili v erbe. Zelenina v minulosti tvorila hlavný zdroj obživy miestnych obyvateľov.
# 2: ARTIČOKA - zelenina podobná bodliaku
V súčasnosti sa teší najväčšej obľube v prímorských oblastiach – v Grécku, Taliansku a Francúzsku.
Pestovanie tejto zeleniny nie je náročné. Zberová sezóna je dlhá, prakticky od jari až do jesene. Čo sa týka druhov – poznáme biele, fialové a zelené.
Čím je artičoka taká vynimočná?
Vo vyššom množstve obsahuje vitamín C, ktorý poskytuje telu antioxidačný účinok – ochranu buniek pred poškodením, posilňuje imunitu, stimluje tvorbu krviniek, podporuje regeneráciu a hojenie a má veľa iných dôležitých vlastností.
Ďalej obsahuje vitamín K, ktorý zohráva dôležitú úlohu v zrážaní krvi, mineralizácií kostí, v správnej funkcii pečene a iných.
Vyšší je aj podiel vlákniny, ktorá udržiava správne fungovanie tráviaceho systému. Tiež obsahuje sodík, kyselinu listovú, horčík a draslík.
Svojim obsahom inulínu je vhodnou zeleninou pre diabetikov. Flavonoid v artičoke dokáže pôsobiť preventívne proti rakovine kože, čo preukázali výskumy.
Kde nachádza artičoka využitie?
Výborne sa kombinuje s rôznymi mäsovými plnkami. Pridávajú sa na pizzu, do polievok. Môžeme ich pripraviť opäť na rôzne spôsoby – dusiť, grilovať, zapekať.
Čo o artičoke možno zatiaľ nevieš
- artičoka je hlavnou príchuťou populárneho talianskeho likéru Cynar
- Gréci a Rimania ich považovali za afrodiziakum
# 3: ROMANESCO – najkrajšia zelenina na svete
Tvarom by nám mohol pripomínať náš biely karfiol (trošku aj brokolicu), chuť je však miernejšia a sladšia. Hlavná sezóna začína v októbri a končí novembrom.
Čím je romanesco taký vynimočný?
Kde nachádza romanesco využitie?
Príprava a celkové využitie vo varení je rovnaké ako pri karfiole a brokolici. Farba zeleniny ostáva aj po uvarení zachovaná.
# 4: TOPINAMBUR – podzemok slnečnice hľuznatej
Farba hľúz môže byť rôzna (biela, hnedá, ružová až fialová), dužina je vždy biela. Tvarom pripomína bežný zemiak. Jedlé hľuzy sú odolné voči mrazom, preto zber je možný vyše pol roka – od jesene až do jari. Ide o plodinu jednoročnú alebo aj viacročnú.
Je nenáročný na pestovanie – dokáže prežiť a množiť sa snáď úplne všade, bez toho aby vstrebával z pôdy škodliviny.
Sezóna zberu začína na jeseň, od októbra/novembra a končí rôzne, niekedy aj na jar.
Čím je topinambur taký vynimočný?
Obsahuje vitamíny skupiny B (najviac niacín), biotín, vitamín C, β-karotén, kremík, vápnik, horčík, železo, draslík a iné. Obsahuje až 80 % vody. Na 100 gramov obsahuje 72 kcal.
Najvýznamnejšou zložkou topinamburu je obsah inulínu, ktorý mu okrem sladkej chuti pridáva aj zdravotné účinky v podobe úpravy hladinu cukru v krvi a celkovo pomoc pri liečbe cukrovky.
Okrem iného upravuje hladinu cholesterolu, upravuje črevné prostredie, pôsobí proti stresu, detoxikuje organizmus a veľa iných vlastností.
Kde nachádza topinambur využitie?
Čo sa týka využiteľnosti, tá je neskutočne rozsiahla. Z topinamburov sa vyrába mnoho úžasných produktov – sirupy, džúsy, džemy, drinky. Zo surového je možné pripraviť dezerty, placky a iné. Kto hľadá náhradu za zemiaky, topinambur je skvelá voľba.
Čo o topinambure možno zatiaľ nevieš
- počas rokov 2011 - 2014 bolo pestovanie na Slovensku zakázané zákonom
- výrobky z topinamburu obľubuje Peter Sagan, ktorý sa stal tvárou nemenovanej značky, ktorá je pestovateľom topinamburu a výrobcom produktov z neho na Slovensku
- je to plodina, ktorá dokáže prežiť aj rádioaktívny útok
# 5: CHREN– prírodný čistič krvi
Táto rastlinka s veľkými zelenými listami obľubuje vlhkejšiu pôdu. Väčšinou ho nachádzame rásť vo voľnej prírode, na okrajoch lúk, pri potokoch a jazerách.
Pri raste na slnečných miestach produkujú oveľa viac účinných látok ako pri raste na tienistých miestach.
Čím je taký vynimočný?
Má silné antibakteriálne, antibiotické, antivírusové a protirakovinové účinky.
Chren nazývame aj prírodným čističom krvi. Celkovo posilňuje našu imunitu, zlepšuje stav pečene a upravuje trávenie – ťažké jedlo robí ľahšie stráviteľným.
Môže pomôcť pri bolestiach hlavy (potieraním spánkov s chrenovou šťavou), pri menštruačných bolestiach alebo pri liečbe prechladnutia a chrípky.
Kde nachádza využitie?
Koreň postačí umyť, očistiť, nastrúhať alebo nakrájať na menšie kocky.
RECEPT na antivírusová chrenovú polievku zo strúhanej zeleniny
RECEPT na chrenovo-cícerovú polievku
RECEPT na kuracie prsia s chrenom
RECEPT na ricottovo-chrenovú nátierku s tuniakom
RECEPT na chrenovú nátierku s Lučinou a kyslou smotanou
Čo o chrene možno zatiaľ nevieš
- v starých ľudových poverách je považovaný za talizman, ktorý nosí šťastie
A keď nevieš, čo so zeleninou pripravovať, potrebuješ nové nápady a nemáš ešte knihy Z fitka do kuchyne, tak to poď napraviť:
Ak máš rada zeleninu, neprehliadni ani tieto recepty:
Sladko-pikantný pečený karfiol na fit večeru
Zapekaná zelenina so syrovou krustou
Karfiolový nákyp, výborný nielen pre vegošov
Zdroje:
www.cooksinfo.com/romanesco-cauliflower
www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/feb/15/seasonal-food-jerusalem-artichokes
www.mercola.com
www.herbalremedies.knoji.com/herbs-horseradish-history-culinary-uses-and-nutrition
www.zazriva.com/?page_id=17
Som nadšencom zdravého životného štýlu a rada hľadám nové inšpirácie a teórie z tejto oblasti, ktoré hneď skúšam aplikovať v "praxi" - v kuchyni, cvičení, nákupoch... Najlepšie sa cítim v prírode (prechádzky so psom, behanie, bicyklovanie), kde sa vždy nadopujem pozitívnou energiou.