Pečený sladko-pikantný karfiol: tip na zdravý ľahký obed či večeru nielen pre vegetariánov

Každý nový recept je malým prekvapením, keďže na začiatku nikdy nevieme, ako to nakoniec dopadne. Tušila som, že táto kombinácia bude chutná. Čo som však nečakala bolo to, že chutila aj môjmu vyberavému bratovi. Karfiolu sa z diaľky vyhýba, no teraz si pýtal ešte dupľu. :-) Recept je jednoduchý, pripravíš ho rýchlo a sladko-pikantná marináda a jemná chuť karfiolu sa postará o exotický zážitok.

Doba prípravy: 35 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 1 karfiol
  • 10 lyžíc olivového oleja
  • 2 lyžice vody
  • 2 lyžice medu (ak bude stuhnutý, treba roztopiť)
  • 1 lyžičku mletej červenej papriky
  • ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžičku sušeného cesnaku
  • 2 lyžice sušenej pažítky
  • mleté čili (množstvo podľa vlastnej chuti)
  • cca 20 g parmezánu na posypanie

Ako budeme postupovať?

1. Zapneme rúru na 200°C.

2. Plech vystelieme papierom na pečenie alebo alobalom.

3. Karfiol rozdelíme na malé ružičky.

4. V miske zmiešame olivový olej, vodu, med, korenie. Všetko poriadne zamiešame.

5. Do misky vložíme karfiol a miešame tak, aby bol každý karfiol obalený v omáčke.

6. Karfiol poukladáme na plech a pečieme 25 až 30 minút.

7. Nakoniec môžeme upečený karfiol posypať nastrúhaným parmezánom.

8. Podávame so šalátom a ryžou.

 

TIP: Namiesto ryže môžeš servírovať napríklad aj s pečenými batatmi. Nezabudni však na zeleninový šalát, veľmi sa ku karfiolu hodí.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
507 kcal

2 133 kJ

38 g 9 g 31 g 5 g

karfiol

 

karfiol recepty

 

recepty z karfiolu

Prajem ti dobrú chuť!

 

Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:

zdravé recepty

 

Pozri aj ďalšie nápady na recepty z karfiolu:

Karfiolová kaša – zdravá príloha k rybke či mäsu

Krémová cesnakovo-karfiolová polievka – chutná, výživná, vhodná napr. na večeru

Zapekaný karfiol so zeleninou so syrovou krustou – chutný obed nielen pre vegetariánov

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 28/08/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre