Zapekaný karfiol s chrumkavou krustou: zdravý obed pre celiatikov aj vegetariánov

Vynikajúci recept ako dostať do detí, manžela, či takej sestry kopec zeleniny v chutnej forme. Zapekaný karfiol so zemiakmi, šampiňónmi, cherry paradajkami, ktorý je podčiarknutý chuťou syru čedar, a to všetko je zahalené do chrumkavej krusty. Toto je recept na zdravý zeleninový obed prezlečený do naozaj príťažlivých chutných šiat. Vhodný pre celiatikov i vegetariánov. :-)

Doba prípravy: 60 minút

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 1 čerstvý stredne veľký karfiol
  • morskú/himalájsku soľ
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 stredne veľkú bielu cibuľu
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 2 hrste čerstvých šampiňónov
  • 2 hrste cherry paradajok
  • 4 vajíčka
  • 150 g syru chedar
  • 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • mleté čierne korenie
  • mletú rascu
  • maslo na vymastenie zapekacej misky
  • 3 lyžice smotany na šľahanie 33%

Ako budeme postupovať?

1. Karfiol očistíme, umyjeme, nakrájame na malé ružičky.

2. Dáme do hrnca a varíme v osolenej vode do zmäknutia.

3. Medzitým na olivovom oleji orestujeme na drobno nakrajanú cibuľu, pridáme nahrubo nastrúhané zemiaky (tie sme predtým umyli a zbavili povrchovej šupky, potom nastrúhali).

4. Pridáme umyté a nakrajané šampiňóny a cherry paradajky.

5. Chvíľu restujeme, potom odstavíme z plameňa.

6. Keď je karfiol uvarený, necháme ho chvíľu vychladnúť.

7. Potom zmiešame so zeleninovou zmesou, 2 vajíčkami, nastrúhaným syrom chedar, nasekanou petržlenovou vňaťou, pridáme koreniny a osolíme.

8. Celú hmotu premiestnime do vopred maslom vymastenej sklenenej zapekacej misy.

9. Zvyšné 2 vajíčka rozmiešame so smotanou, potom tekutinou polejeme vrch cesta.

10. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 180°C po dobu 25 až 30 minút.

karfiol

 

zapekaný karfiol

 

karfiol recept

 

bezmäsité jedlá

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Kopec ďalších zaujímavých receptov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

 

Karfiol môžeš využiť aj v týchto receptoch:

Krémová karfiolová polievka – skvelá na obed aj na večeru

Šalát s karfiolom, vajíčkom a inou zeleninou – perfektná voľba pre fit večeru

Bryndzové karfušky – keď nevieš odolať slovenskej dobrote, no pripravíš ju zdravšie

Alžbeta Jánošíková

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 05/07/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre