V súvislosti s vločkami sa toho popísalo už mnoho. Aké sú ich nutričné hodnoty, zdravotné benefity či využitie. Možno si si však ani neuvedomila, aká tu vládne vločková diskriminácia. Akosi podozrivo sa takmer všade píše a rozpráva iba o vločkách ovsených. A či sa ti to páči alebo nie, aj keď sú to teraz tvoje najobľúbenejšie raňajky, môžeš sa ich časom prejesť. Nemusíš sa však báť. Ukážeme ti, akými inými vločkami môžeš tieto vločky nahradiť alebo prestriedať. Vločkový špeciál je TU!
1. Ražné vločky
V českom názve Raže je krásne vystihnutá symbolika. Základom slova Žito je “žiť” alebo “život”. Raž je odolná obilnina, ktorú pestovali už naši predkovia. Aj bez nutričných poradcov prišli na to, že vďaka ražným jedlám je ich imunitný systém odolný a nechýba im fyzická sila. Ražné vločky sa vyrábajú naparovaním a následným lisovaním raže ozimnej. Sú bohaté na vitamíny B1, B2, B6, E, selén, kyselinu listovú, fosfor, magnézium, zinok a nasýtené mastné kyseliny.
2. Pšenové vločky
Pšeno poznajú predovšetkým všetci celiatici. A hlavne vo forme malých guľôčok. Vedela si však aj o tom, že existujú pšenové vločky? Ponúkajú horčík, fosfor, železo a kyselinu kremičitú. Tiež vitamíny B1 a B2. Výber týchto vločiek ako TOP favoritov by si mala zvážiť v prípade, že ťa trápi
vypadávanie vlasov, lámavosť nechtov, poškodená zubná sklovina či nedostatok vápnika a horčíka.
RECEPT so pšenovými vločkami: PŠENOVÁ KAŠA S OPEČENÝMI HRUŠKAMI A MANDĽAMI
3. Ryžové vločky
Podobne ako existuje “biela” a celozrnná múka, tak existuje aj celozrnná ryža. A práve z takejto ryže sa vyrábajú ryžové vločky. Postup spracovania zaručuje, že si zachovajú najväčšiu možnú časť cenných látok. Sú ľahko stráviteľné a zároveň navodzujú pocit nasýtenia, ktorý vydrží niekoľko hodín. Okrem toho, že neobsahujú lepok, nenájdeš v nich ani sodík, čo z nich robí
skvelú potravinu pre tých, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Obsahujú vitamíny skupiny B, E, magnézium, fosfor, selén, zinok a draslík.
RECEPT s ryžovými vločkami: Bezlepková figová kašaRECEPT na koláč s ryžovými vločkami: Cuketový koláč
4. Pohánkové vločky
Vločky z prirodzene bezlepkovej potraviny, starej takmer ako ľudstvo samo, sú ľahko stráviteľné, nutrične hodnotné a plné zdraviu prospešných látok. S pohánkou siatou sa spája najmä látka rutín, ktorá dokáže zvýšiť pružnosť krvných kapilár a napomôcť regulácii krvného tlaku.
RECEPT s pohánkovými vločkami: Malinová kašaRECEPT na RAW guľky s pohánkovými vločkami:
Citrónovo-kurkumové guľkyRECEPT na cookies s pohánkovými vločkami: Chrumkavé čoko-cookiesRECEPT na tortu s pohánkovými vločkami:
Maková torta s citrónovou polevou
Kombinácia vitamínov a minerálov je v pohánkových vločkách prírodou na mieru ušitá pre tých, ktorých
trápia problémy s cievnym systémom, pečeňou či trávením. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, niacín či mangán. Navyše do špecifickej orieškovej chuti, ktorú nemajú žiadne iné vločky, sa určite zamiluješ.
5. Špaldové vločky
Špalda je v podstate babičkou pšenice. Táto nešľachtená obilnina je mimoriadne odolná a vyznačuje sa špecifickou chuťou. V našom rebríčku sa ocitla, lebo aj z nej sa dajú naparovaním a lisovaním vyrobiť vločky. Špaldové vločky sa považujú za
jedny z najvýživnejšich spomedzi všetkých, ktoré sa v tomto zozname nachádzajú. Je to najmä vďaka vitamínom B1, B3, B17, mangánu, draslíku, magnéziu, fosforu, zinku, horčíku a nasýteným mastným kyselinám. Spomedzi všetkých vločiek sa biologicky cenné látky a bielkoviny vyskytujú práve v nich. Skrátka všetko, pri čom by mal aktívne žijúci človek zbystriť pozornosť.
RECEPT na kašu so špaldovými vločkami: Hrušková kaša s vanilkouRECEPT na žemličky so špaldovými vločkami:
Špaldové žemličky
6. Jačmenné vločky
Jačmenné vločky sa vyrábajú spracovaním jačmeňa nahého. Ten naše babičky označovali ako “lekára civilizačných chorôb”. Aj keď pred toľkými rokmi nevedeli presne pomenovať vitamíny skupiny B či minerály, vedeli však to, že z jačmeňa sa dajú vyrobiť vločky vhodné na prípravu polievok, kaší, nátierok, omáčok či nákypov. Tým, že si zvolíš ako hlavnú prísadu do týchto jedál práve jačmenné vločky, chrániš svoje telo pred zápalmi kože, podporuješ funkciu svojej pečene, či reguluješ hodnotu tuku v krvi.
7. Ovsené vločky
Ovsené vločky sú (alebo by mali byť) jednou z najzákladnejších potravín, ktoré nájdeš v kuchyni zdravo žijúceho človeka. Dnes, keď sú dostupné už aj v bezlepkovej podobe, si môže ich benefity vychutnať skutočne každý. A aj napriek tomu, že sú spomedzi všetkých uvedených najznámejšie, určite nájdeš aj niečo, čo si možno nevedela.
RECEPT na bábovku s ovsenými vločkami
Vločky sú vyrobené z ovsa pravého. Proces, akým sú spracované, závisí od toho, aké hrubé alebo jemné majú vo výsledku byť. Z hľadiska nutričných hodnôt ponúkajú v skutku slušnú
kombináciu vitamínov a minerálov. Rannou kašou alebo ovsenými sušienkami dodáš svojmu telu vitamíny A, B1, B2, kyselinu listovú a pantheonovú, železo, vápnik meď, magnézium, zinok, mangán a omega 3 a 6 mastné kyseliny.
8. Gaštanové vločky
Nie všetky vločky sú vyrobené z obilnín. Príkladom sú gaštanové vločky, ktoré sú na Slovensku stále novinkou. Vyrábajú sa olúpaním, usušením a nasekaním chutných jedlých gaštanov. Okrem príjemnej a lákavej vône, ponúkajú extra dávku vitamínu C, B, kyselinu listovú, mangán, draslík, zinok a omega 3 a 6 mastné kyseliny. Pomyslela by si si niekedy, že si do jogurtu alebo kaše môžeš pridať niečo, čoho využitie si možno videla len v jesennom stavaní zvieratiek?
Okrem všetkých uvedených druhov vločiek stoja za reč a určite aj vyskúšanie tiež ďalšie, ktoré sú možno menej známe - kukuričné, amarantové, teffové, quinoové, rakytníkové, či vločky z riasy Nori.
Ako sú na tom jednotlivé druhy, čo sa týka výživových hodnôt? Takto!
(na 100 g) |
Bielkoviny |
Tuky |
Sacharidy |
Kcal |
Ražné vločky |
10,5 |
2 |
70 |
329 |
Pšenové vločky |
11 |
4 |
71 |
364 |
Ryžové vločky |
8 |
2 |
74 |
350 |
Pohánkové vločky |
11,9 |
2,4 |
65 |
317 |
Špaldové vločky |
16 |
2,5 |
68 |
352 |
Jačmenné vločky |
10 |
2 |
66 |
310 |
Ovsené vločky |
16,9 |
6,9 |
66,3 |
389 |
Gaštanové vločky |
2,4 |
2,3 |
74,3 |
331 |
Ak si teda predstavíme všetky možnosti využitia vločiek v kašiach, nákypoch, koláčoch, polievkach, pečive a ďalších dobrôtkach v kombinácii s počtom druhov, nezostáva nám nič iné len konštatovať, že
príroda si pre nás pripravila skutočnú zlatu baňu chutných a zdravých možností, s ktorými sa určite nudiť nebudeš :-). A nezabúdaj, dôležitá je rozmanitosť a ich striedanie v kuchyni. Prvými receptami v našej najnovšej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 3 (vlastne aj v Špeciáloch 1 a 2) sú práve raňajkové kaše. A veru, nečakaj len ovsené kaše: