Bábovka z ovsených vločiek: chutný dezert aj zdravé raňajky

Z mojich skúseností nie je najlepšie pripravovať bábovku v silikónovej či kovovej forme. Aj pri pokuse o tento recept ma tieto formy sklamali. Nakoniec sa mi bábovka vydarila vo forme z uhlíkovej ocele s nepriľňavým povrchom. Ingrediencie použité v recepte sú dostupné úplne pre každého, príprava zaberie zhruba 5-10 minút, o ostatné sa postará rúra. Po hodine máš na stole chutné víkendové raňajky, či dokonalý zdravý dezert. Navyše, v bábovke nie je použitá múka, ale pomleté ovsené vločky. Vysoký obsah vlákniny sa postará o podporu metabolizmu a trávenia, poskytne veľa energie a vynikajúco zasýti. Ochutnaj ju tiež. ;-)

Doba prípravy: 1 hodina

Čo budeme potrebovať na cca 16 ks?

  • 3 šálky pomletých ovsených vločiek
  • 2 vajíčka
  • 3 lyžice domáceho medu
  • pyré z jedného jablka
  • 180 g bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja
  • 1 kypriaci prášok
  • kôra z jedného citróna

Voliteľné prísady:

  • sušené hrozienka
  • orechy
  • kúsky tmavej čokolády

Ako budeme postupovať?

1. Ovsené vločky rozmixujeme alebo pomelieme na múku.

2. V miske ich zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami.

3. Cesto vylejeme do štandardnej maslom vymastenej bábovkovej formy.

4. Bábovku pečieme 50 až 55 minút pri 150°C dozlatista.

 

TIP: Po dopečení môžeme bábovku poliať čokoládou prípadne iným obľúbeným krémom. V takom prípade však už nebude pre deti od 1 roka.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 50 g):

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
134 kcal

562 kJ

4 g 4 g 19 g 2 g

babovka

 

babovka recept

 

recept na babovku

Nech ti chutí! :-)

 

Ďalšie skvelé inšpirácie na zdravé sladkosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

fit recepty

 

Aby tvoja bábovková forma nestála dlho v skrini, skús ju využívať častejšie, napríklad pri testovaní týchto receptov:

Jogurtová bábovka – dopraj si ju bez výčitiek napríklad aj na nedeľné raňajky

Maková bábovka – perfektný recept, ktorý zvládne aj úplná začiatočníčka

Šťavnatá cuketová bábovka – už pri pečení sa ti budú zbiehať slinky!

Tvarohová bábovka – úplne bez lepku!

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 27/04/2018 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoFitness dezertyRaňajkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 rokaVegetariánskeVeľkonočné   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre