Zdravá maková torta s citrónovou polevou. Recept aj pre úplné začiatočníčky!

Zaujímavá kombinácia maku a citrónu určite stojí za vyskúšanie. Táto sladká, no zdravá tortička bez múky, je skvelým dezertom, či už ku káve, alebo ako sladká pochúťka na olovrant. Je vynikajúca na tieto horúce letné dni práve vďaka svojej sviežosti. Keďže je veľmi jednoduchá, som si istá, že ju zvládne aj začiatočníčka. Najmä kvôli maku ti torta dodá dávku vápniku a ovsené vločky zasa vlákninu, ktorá pomáha pri trávení. Tak poďme na to! ;-)


Doba prípravy: 30 min

Čo budeme potrebovať na 8 ks?

  • 2 hrnčeky pohánkových vločiek pomletých na múku (ak nie si celiatik, môžeš použiť aj ovsené)
  • ¼ hrnčeka pomletého maku
  • 1 lyžicu prášku na pečenie bez fosfátov
  • 2 lyžice kôry z bio citrónu
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • ¾ hrnčeka kvalitného mlieka
  • 5 lyžíc domáceho medu
  • 1 veľké vajíčko
  • 5 lyžíc roztopeného orechového masla (napr. mandľového alebo arašidového)

Na potretie:

  • 3 lyžice domáceho džemu

Na polevu:

  • 1 citrón
  • 2 lyžice domáceho medu
  • 1 balenie ricotty (250 g)

Ako budeme postupovať?

1. Pohánkové vločky zomelieme na múku.

2. V jednej miske zmiešame všetky suché suroviny (pomleté ovsené vločky, pomletý mak, prášok na pečenie, vanilkový extrakt a kôru z citróna).

3. V druhej miske zmiešame zvyšné ingrediencie (čiže mlieko, med, vajíčko a orechové maslo).

4. Obsah oboch misiek zmiešame dohromady.

5. Vzniknuté cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 18 cm a dáme piecť na zhruba 30 minút pri 180°C.

6. Ricottu zmiešame s medom a do toho vylejeme šťavu z celého citrónu.

7. Po vychladnutí potrieme tortičku domácim džemom (nejakým sladším, napríklad jahodovým) a nakoniec dáme navrch polevu. Odložíme do chladničky nech torta poriadne stuhne (najlepšie cez noc).

 

Tip: Ak hľadáš naozaj kvalitné orechové maslá, nám sa osvedčila značka Pure Nuts. Ak robíš recept pre deti, použi radšej mandľové.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 130 g):

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
411 kcal

1 730 kJ

18 g 13 g 47 g 5 g

cesto na makovu tortu

 

makova torta s citronovou polevou

 

makovy kolac s citronom

 

torta s citronovou polevou
Dobrú chuť!

 

Zdravé sladkosti aj bez múky nájdeš v našej novej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Mak si môžeš vychutnať aj v týchto receptoch:

Nepečená maková torta

Maková bábovka aj pre začiatočníčky

Špaldovo-makové krekry

 

Nela Juričová

Vždy ma bavilo skúšať nové recepty, meniť ich podľa seba a rozširovať ich ďalej. Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať od svojich 15 a drží ma to stále a verím, že ma to ani nikdy neopustí. Mám oveľa lepší pocit keď presne viem, čo do svojho jedla dávam a ešte viac si ho aj vychutnám. K mojej vášni k vareniu som pripojila aj fotenie, ktoré takisto patrí medzi moje hobby. Takto si fotím každý môj recept a veľmi rada sa s ním podelím ďalej, pretože by som chcela ľuďom ukázať, že žiť a stravovať sa zdravo je oveľa jednoduchšie a príjemnejšie, ako mnohí hovoria. Odkedy som svojmu telu začala dávať, čo si zaslúži a potrebuje, cítim sa lepšie nie len fyzicky, ale aj psychicky a tento životný štýl sa stal mojou neoddeliteľnou súčasťou.
Nela Juričová

Článok bol pridaný dňa 30/06/2017 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánskeVeľkonočné   |   Autor: Nela Juričová

Komentáre