Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Tip na rýchly zdravý obed do 25 minút: Paradajkovo-šošovicové kari

25 min
4 porcie
paradajkovo-šošovicové kari

Potrebujeme: 

  • 1 červenú cibuľu (30 g)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice bio olivového oleja
  • 1 lyžičku kari korenia
  • štipku mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky mletej červenej papriky
  • 250 g paradajok
  • mleté čierne korenie
  • 250 g červenej šošovice
  • 500 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • morskú/himalájsku soľ
paradajkovo-šošovicové kari

Červená šošovica sa čoraz viac teší obľube pri príprave rýchlych a nenáročných receptov, hlavne preto, že ju netreba dopredu namáčať a je hotová raz dva. Navyše, je plná bielkovín a má nízky obsah tuku, čomu sa určite potešíš aj ty. V tomto recepte je skombinovaná s paradajkami, ktoré ju pomôžu ľahšie stráviť a tvoria príjemnú harmóniu chutí. Môžeš si to pripraviť napr. ako rýchly zdravý obed. Šošovicu môžeme podávať s ryžou, kuskusom alebo pre indickejšiu verziu s domácim pita chlebom.

Ako na to?

1

Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno.

2

Vo väčšej panvici alebo woku zohrejeme olivový olej, znížime teplotu, pridáme cesnak a cibuľu, ktorú posypeme kari korením, zázvorom a červenou paprikou a restujeme cca 5 minút.

3

Paradajky nakrájame na kocky, pridáme k cibuli a zmes okoreníme trochou čierneho korenia.

4

Šošovicu prepláchneme a tiež pridáme do panvice. Všetko premiešame a zalejeme vodou.

5

Šošovicu za občasného miešania varíme cca 15-20 minút, kým nezmäkne. Na záver osolíme podľa chuti.

Tip: Pre pikantnejšiu verziu môžeme vymeniť sladkú červenú papriku za štipľavú.

rychly zdravy obed
šošovicové kari

Prajem dobrú chuť! :-)

Viac super receptov aj na takéto chutné vege jedlá nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 3:

recepty na obed

Aj tu sú ďalšie super jedlá zo šošovice:

Šošovicová boloňská omáčka na špagety

Šošovicový prívarok napr. k volskému oku

Šošovicovo-vajíčková nátierka: tip na desiatu

Placky z červenej šošovice, hotové do 30 minút

Kaša z červenej šošovice: napr. ako príloha k lososovi

Fotka autora
Viktória Janov
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.