Šošovicová boloňská omáčka na špagety: tip na zdravý obed aj pre vegetariánov

Po vianočných hodoch si telo samo pýta niečo ľahké a výživné. Preto som pre vás pripravila vegetariánsku náhradu boloňskej omáčky. Huby, šošovica, paprika, mrkva, to sú hlavní hrdinovia tejto vynikajúcej a sýtej pochúťky. Táto vegetariánska boloňská omáčka má síce ďaleko od tradičnej, verím však, že si ju obľúbite ako ja.

Doba prípravy: 40 minút

Čo budeme potrebovať na cca 6 porcií?

  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 1 väčšiu na jemno nastrúhanú mrkvu
  • 6 väčších šampiňónov na krájaných na malé kocky
  • 1 červená paprika nakrájaná na malé kocky (cca 200 g)
  • 2 plechovky krájaných paradajok (2 x 400 g)
  • ½ šálky červenej šošovice
  • 1 – 2 šálky vody alebo vývaru
  • 1 lyžicu oregana, bazalky, sladkej papriky, sušená pažítka
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 3-4 lyžice domáceho medu (alebo podľa vlastnej chuti)

Ako budeme postupovať?

1. Na oleji do zlata upražíme cibuľku.

2. Potom k nej pridáme nakrájanú mrkvu, huby a papriku.

3. Všetko spolu opražíme a podusíme asi 10 minút.

4. Potom pridáme paradajky, šošovicu (ktorú sme si predtým opláchli pod vodou), vodu alebo vývar a varíme, kým nie je šošovica hotová. Trvá to približne 20 minút.

5. Ak je omáčka príliš hustá, dolejme vodu.

6. Nakoniec všetko okoreníme (oregano, bazalka, paprika, soľ, čierne korenie) a dochutíme medom podľa vlastnej chuti ešte chvíľku podusíme a podáme s obľúbenými cestovinami.

 

TIP č.1: Mne robí cesnak v jedle zle, ale ak tebe nie, môžeš si ho pridať do omáčky. Pri varení omáčky môžeme nabudúce pridať napríklad špenát, kukuricu alebo v letnej sezóne cuketu. Suroviny sa dajú obmieňať.

TIP č.2: Vynechaj z receptu med a servíruj aj veganom. ;-)

 

Výživové hodnoty na 1 porciu omáčky (bez cestovín):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
815 kJ

195 kcal

5,7 g 29 g 7 g  2,4 g

boloňská omáčka

 

omáčka na špagety

 

špagety recept

 Prajem dobrú chuť! :-)

 

Vynikajúce recepty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:

zdravý obed

 

Aj tieto vegetariánske jedlá so strukovinami chutia báječne:

Netradičný šošovicový prívarok – tip na výživný obed

Fazuľovo-cviklové čili: parádna kombinácia chutí

Cuketovo-cícerové kari: chutí výborne s cestovinami

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 25/01/2019 a zaradený do kategórie: CestovinyReceptyVegetariánske   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre