Tip na rýchly obed do 30 minút: šošovicový prívarok s volským okom

Toto je veľmi jednoduchý a rýchly recept, s ktorým môžeš do svojho jedálnička ľahko začleniť porciu zdravých strukovín aj počas zaneprázdneného pracovného týždňa. Recept na šošovicový prívarok ti zaberie len pol hodinu.

Doba prípravy: 30 min.

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • ½ šálky hnedej šošovice
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 väčší zemiak
  • cca 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • konzervu lúpaných paradajok (400 ml)
  • mleté čierne korenie
  • oregano
  • čili (voliteľné)
  • 2 vajíčka

Ako budeme postupovať?

1. Šošovicu môžeme dať deň vopred namočiť. Pred varením ju prepláchneme a dáme variť do osolenej vody.

2. Po chvíli pridáme ošúpaný zemiak nakrájaný na drobné kocky a necháme spolu variť asi 15-20 minút, až kým šošovica pekne zmäkne.

3. Medzitým pripravíme paradajkový základ. Na olivovom oleji dozlatista opečieme nadrobno nakrájanú cibuľku a pretlačené strúčiky cesnaku.

4. Po chvíli pridáme lúpané paradajky z konzervy a podlejeme trochou vody (asi ¼ pohára).

5. Paradajkovú hmotu dochutíme soľou, čiernym korením a sušeným oreganom. Môžeme pridať aj trochu čili.

6. Uvarenú šošovicu so zemiakmi scedíme a pridáme do panvice s paradajkovou hmotou.

7. Všetko spolu varíme na strednom ohni asi ešte 5-10 minút, aby sa omáčka trochu zredukovala a pekne zhustla.

8. Prívarok podávame s vareným vajíčkom alebo volským okom a čerstvým pečivom podľa chuti.

 

Tip: Ak chceš jedlo podávať aj deťom od 2 rokov, buď opatrná s čiernym korením, ideálne je ho vynechať úplne. ;-)

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1903 kJ

455 kcal

16,3 g 53,8 g 22,5 g 4,3 g

šošovica recept

 

šošovicový prívarok

 

rýchly obed

 

privarok

Dobrú chuť! :-)

 

Výborné zdravé recepty nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne 2:

zdravé recepty

 

Aj tieto recepty pripravíš do 30 minút:

Placky z kyslej kapusty, ktoré netreba vysmážať!

Gnocchi s kyslou kapustou úplne bez lepku

Tekvicové kari so šampiňónmi, ktoré výborne chutia s cestovinami

Cuketové placky s fazuľovým čili – tip na rýchly obed

Kuracinka s hríbami a zelerovým šalátom – skvelý obed či večera do pol hodiny

Kuracie prsia na mexický spôsob, obed do 30 minút na stole!

Lívia Šuľová

Pohyb a zdravá strava boli vždy súčasťou môjho životného štýlu. Vďaka tejto záľube som začala písať sladký fitness blog –www.fitnessdezerty.sk. Baví ma pripravovať zdravšie verzie obľúbených sladkostí a vymýšľať nové kreácie. V receptoch sa snažím zvýšiť obsah bielkovín, znížiť obsah sacharidov a použiť zdravé tuky. Na mojom blogu nájdete širokú škálu receptov, ktoré vznikajú v priebehu roka, podľa toho, čo si môžem práve dovoliť. Takže niektoré sú výživnejšie, iné diétnejšie. Ale všetky sú super chutné ;-)
Lívia Šuľová

Článok bol pridaný dňa 18/01/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéPotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Lívia Šuľová

Komentáre