Po vianočných hodoch si telo samo pýta niečo ľahké a výživné. Preto som pre vás pripravila vegetariánsku náhradu boloňskej omáčky. Huby, šošovica, paprika, mrkva, to sú hlavní hrdinovia tejto vynikajúcej a sýtej pochúťky. Táto vegetariánska boloňská omáčka má síce ďaleko od tradičnej, verím však, že si ju obľúbite ako ja.
Ako na to?
1
Na oleji do zlata upražíme cibuľku.
2
Potom k nej pridáme nakrájanú mrkvu, huby a papriku.
3
Všetko spolu opražíme a podusíme asi 10 minút.
4
Potom pridáme paradajky, šošovicu (ktorú sme si predtým opláchli pod vodou), vodu alebo vývar a varíme, kým nie je šošovica hotová. Trvá to približne 20 minút.
5
Ak je omáčka príliš hustá, dolejme vodu.
6
Nakoniec všetko okoreníme (oregano, bazalka, paprika, soľ, čierne korenie) a dochutíme medom podľa vlastnej chuti ešte chvíľku podusíme a podáme s obľúbenými cestovinami.
TIP č.1: Mne robí cesnak v jedle zle, ale ak tebe nie, môžeš si ho pridať do omáčky. Pri varení omáčky môžeme nabudúce pridať napríklad špenát, kukuricu alebo v letnej sezóne cuketu. Suroviny sa dajú obmieňať.
TIP č.2: Vynechaj z receptu med a servíruj aj veganom. ;-)
Výživové hodnoty na 1 porciu (bez cestovín ):
195 kcal
815 kJ
T:
5.7 g
B:
7 g
S:
29 g
V:
2.4 g
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz