Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Šošovicová boloňská omáčka na špagety: tip na zdravý obed aj pre vegetariánov

40 min
6 porcií
šošovicová omáčka na špagety

Potrebujeme: 

  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 1 väčšiu na jemno nastrúhanú mrkvu
  • 6 väčších šampiňónov na krájaných na malé kocky
  • 1 červená paprika nakrájaná na malé kocky (cca 200 g)
  • 2 plechovky krájaných paradajok (2 x 400 g)
  • ½ šálky červenej šošovice
  • 1 – 2 šálky vody alebo vývaru
  • 1 lyžicu oregana, bazalky, sladkej papriky, sušená pažítka
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 3-4 lyžice domáceho medu (alebo podľa vlastnej chuti)
šošovicová omáčka na špagety

Po vianočných hodoch si telo samo pýta niečo ľahké a výživné. Preto som pre vás pripravila vegetariánsku náhradu boloňskej omáčky. Huby, šošovica, paprika, mrkva, to sú hlavní hrdinovia tejto vynikajúcej a sýtej pochúťky. Táto vegetariánska boloňská omáčka má síce ďaleko od tradičnej, verím však, že si ju obľúbite ako ja.

Ako na to?

1

Na oleji do zlata upražíme cibuľku.

2

Potom k nej pridáme nakrájanú mrkvu, huby a papriku.

3

Všetko spolu opražíme a podusíme asi 10 minút.

4

Potom pridáme paradajky, šošovicu (ktorú sme si predtým opláchli pod vodou), vodu alebo vývar a varíme, kým nie je šošovica hotová. Trvá to približne 20 minút.

5

Ak je omáčka príliš hustá, dolejme vodu.

6

Nakoniec všetko okoreníme (oregano, bazalka, paprika, soľ, čierne korenie) a dochutíme medom podľa vlastnej chuti ešte chvíľku podusíme a podáme s obľúbenými cestovinami.

TIP č.1: Mne robí cesnak v jedle zle, ale ak tebe nie, môžeš si ho pridať do omáčky. Pri varení omáčky môžeme nabudúce pridať napríklad špenát, kukuricu alebo v letnej sezóne cuketu. Suroviny sa dajú obmieňať.

TIP č.2: Vynechaj z receptu med a servíruj aj veganom. ;-)

Výživové hodnoty na 1 porciu (bez cestovín ):

195 kcal

815 kJ

T:

5.7 g

B:

7 g

S:

29 g

V:

2.4 g

boloňská omáčka
omáčka na špagety
špagety recept

 Prajem dobrú chuť! :-)

Vynikajúce recepty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:

zdravý obed
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.