Tekvicové ňoky na 4 spôsoby

„…typický nok se ve formě kuliček nebo šišek vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu.“ Kto by si nepamätal túto vetu z filmu Pelíšky? Ňoky sú chutné, sýte a hlavne univerzálne. Doma preferujeme ich tekvicovú verziu, ktorú sme si ozvláštnili amarantovou múkou, škoricou a zázvorom. Odporúčam pripraviť si ňoky dopredu, v chladničke vydržia pár dní a obľúbenú omáčku si pripravíš za pár minút. Ponúkam rovno 4 verzie, ako ich konzumovať.

Doba prípravy: cca 1,5 hodiny zaberie príprava ňokov, jednotlivé omáčky netrvajú dlhšie ako 20 minút

Základný recept na ňoky (vhodný od 1 roka)

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 500 g uvarenej tekvice hokkaido (varíme aj so šupkou, nakrájanú na kocky cca 20 minút)
  • 50 g amarantovej múky (môžeme nahradiť pohánkovou)
  • 300 g špaldovej krupice
  • 50 g jemných ovsených vločiek
  • 100 ml kvalitného 3,5% mlieka
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžičku škorice
  • 1 lyžičku mletého sušeného zázvoru (vynecháme, ak robíme recept pre deti)

Ako budeme postupovať?

1. Všetky ingrediencie dobre premiešame a vytvoríme cesto (používam na to kuchynského robota).

2. Ňoky formujeme pomocou 2 čajových lyžičiek do požadovaného tvaru a vhadzujeme rovno do hrnca s vriacou vodou.

3. Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte minútku a vyberieme.

Tip: Špaldovú krupicu teoreticky môžeme skúsiť vymeniť za špaldovú múku, no určite jej treba dať menej. Prápadne, radšej použiť inú krupicu, ak nemáme špaldovú.

Výživové hodnoty na 1 porciu (čisté ňoky):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1276 kJ

305 kcal

3 g 56 g 12 g 6 g

# 1: Tekvicové ňoky s hubami, pórom a mandľami (vhodné od 3 rokov)

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 50 g mandľových lupienkov
  • 1 lyžicu olivového oleja (cca 10 ml)
  • 100 g póru
  • 200 g šampiňónov
  • morskú/himalájsku soľ na dochutenie
  • mleté čierne korenie alebo drvené čili (vynecháme, ak robíme recept pre deti)

Ako budeme postupovať?

1. Na panvici najprv na sucho opražíme mandľové lupienky, ktoré následne odložíme bokom.

2. Na olivovom oleji podusíme pór nakrájaný na tenké krúžky a huby nakrájané na plátky do zmäknutia.

3. Vmiešame uvarené ňoky, osolíme a okoreníme podľa chuti.

4. Na tanieri posypeme opraženými mandľovými lupienkami.

Výživové hodnoty na 1 porciu (ňoky + príloha):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
2264 kJ

541 kcal

21 g 64 g 21 g 12 g

ňoky

 

# 2: Tekvicové ňoky s bryndzou, slaninkou a vlašskými orechmi (vhodné od 3 rokov)

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 30 g vlašských orechov
  • 50 g kvalitnej slaniny
  • 80 g ovčej bryndze

Ako budeme postupovať?

1. Na panvici najprv nasucho opražíme vlašské orechy a odložíme nabok.

2. Následne na panvici dochrumkava opečieme slaninku.

3. Horúce ňoky zmiešame s podrvenou bryndzou, ktorá sa roztopí a na tanieri posypeme opraženými vlašskými orechmi a chrumkavou slaninkou.

Výživové hodnoty na 1 porciu (ňoky + príloha):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
2641 kJ

631 kcal

32 g 59 g 25 g 7 g

noky

 

# 3: Tekvicové ňoky s kelom, píniovými orieškami a parmezánom (vhodné od 2 rokov)

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 15 g píniových orieškov
  • 1 lyžicu olivového oleja (cca 10 ml)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g čierneho kelu
  • 15 g nastrúhaného parmezánu

Ako budeme postupovať?

1. Na panvici najprv nasucho opražíme píniové oriešky a odložíme nabok.

2. Následne na olivovom oleji podusíme cesnak, ktorý pretlačíme.

3. Po chvíli pridáme nakrájaný kel a dusíme do zmäknutia. Vmiešame uvarené ňoky a na tanieri posypeme píniovými orieškami a nastrúhaným parmezánom.

Výživové hodnoty na 1 porciu (ňoky + príloha):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
 2109 kJ

504 kcal

15 g 71 g 19 g 9 g

Gnocchi

 

# 4: Tekvicové ňoky so sušenými paradajkami, olivami a mozzarelou (vhodné od 2 rokov)

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 60 g sušených paradajok v oleji
  • 60 g čiernych olív bez kôstky
  • 60 g mozzarelly
  • 10 g bazalky
  • 1 pretlačený strúčik cesnaku

Ako budeme postupovať?

1. Paradajky nakrájame na tenké prúžky a olivy na polovice.

2. Mozzarellu nakrájame na malé kocky a bazalku nasekáme nadrobno.

3. Na panvicu dáme trošku oleja z paradajok a podusíme na ňom cesnak.

4. Po chvíli pridáme paradajky a olivy, popražíme 5 minút a vmiešame uvarené ňoky.

5. Odstavíme zo sporáku a vmiešame mozzarelu, ktorá sa veľmi rýchlo roztopí. Na tanieri posypeme nasekanou bazalkou.

Výživové hodnoty na 1 porciu (ňoky + príloha):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1938 kJ

463 kcal

16 g 60 g 18 g 7 g

Hokkaido recepty

Ktorá verzia sa ti zapáčila najviac a vyskúšaš ju? Napíš nám v komentároch a daj nám vedieť ako ti chutilo. ;-)

 

Viac zdravých receptov nájdeš na našom blogu alebo v našich knihách Z fitka do kuchyne (aj vo forme e-kníh):

zdravé recepty

 

Mohli by ťa zaujať aj tieto recepty:

Dopraj si fantastický zdravý obed bez mäsa: cviklové fašírky s pološtiepkom pečené v rúre

Vynikajúci zdravý obed na posilnenie imunity: zemiakové guľky s kyslou kapustou

Fantastické cícerové kari s kokosovým mliekom a koriandrom

Bohdana Tandlich

Článok bol pridaný dňa 18/03/2020 a zaradený do kategórie: ReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Bohdana Tandlich

Komentáre