Stravovacie návyky Slovákov sa v posledných rokoch vyvíjajú a čiastočne menia.
Zásadný vplyv na to majú najmä tieto faktory:
- ekonomické možnosti obyvateľstva a jeho kúpyschopnosť
- dostupnosť rýchleho občerstvenia
- spoznávanie iných kuchýň a príchod nových druhov potravín
- alternatívne spôsoby stravovania
- zvyšujúce sa povedomie o zdravom životnom štýle a aktívny záujem o zdravotný stav a jeho zlepšovanie
- tradovanie rôznych mýtov a neprávd o vplyve stravy na imunitu a jej výkonnosť.
Napriek tomu u Slovákov stále prevláda vplyv tradičnej kuchyne a s ňou spojené gastronomické zvyklosti, ktoré sa viažu k rôznym tradíciám. Sebakriticky treba povedať, že stravovanie, ktoré evidujeme v prevažnej časti nášho obyvateľstva, nie je z pohľadu imunity a imunitného systému ani zďaleka ideálne.
Nepodceňujme, čo máme na tanieri
To, čo máme na tanieri, má zásadný vplyv na funkčnosť a silu imunitného systému. Je to logické – gro imunitného systému (až do 80 %) sa nachádza v tenkom čreve. Preto nekvalitná strava, ktorá je bohatá na spracované potraviny, rafinovaný cukor, nasýtené tuky a má nízky obsah dôležitých živín, môže priamo negatívne vplývať cez imunitný systém čreva aj na imunitu celého organizmu. Ukazuje sa, že nevhodné zloženie stravy môže viesť aj k vzniku širokého spektra imunitne podmienených ochorení vrátane alergií.
Možno si to predstaviť ako začarovaný kruh, v rámci ktorého jedna akcia vyvoláva ďalšiu. Napríklad nekvalitná a nesprávne zložená strava môže negatívne vplývať aj na črevný mikrobióm, ktorý je esenciálny pre náš imunitný systém. Mimochodom, formovanie črevného mikrobiómu sa začína bezprostredne po narodení a negatívne vplyvy môžu poškodiť jeho prirodzený vývoj s mnohými negatívnymi následkami v budúcnosti.
Poškodenie a narušenie fyziologického a zdravého mikrobiómu vedie k tzv. dysbióze – nerovnováhe medzi prospešnými a škodlivými baktériami v črevách. To má priamy vplyv aj na črevnú bariéru. Poškodená črevná bariéra môže spôsobiť, že do krvného obehu prenikajú látky, ktoré by boli za normálnych okolností zadržané, prípadne by neprenikli v takom množstve. Táto zvýšená priepustnosť čriev môže vyvolať abnormálne imunitné reakcie vrátane potravinových alergií.
Samostatnú kategóriu tvoria potravinové intolerancie, ktoré však nemajú súvislosť s imunitným systémom.
Ukážkové stravovanie z pohľadu imunity
Stravovanie, ktoré je založené na vyváženej a nutrične bohatej strave, zohráva kľúčovú úlohu v efektívnom fungovaní imunitného systému. Dôležité je správne zastúpenie jednotlivých živín, či už makro- alebo mikronutrientov.
Významnými faktormi sú aj pravidelnosť stravovania a primeraná nutričná hodnota stravy. Každý z nás tak môže byť sám sebe laickým, ale dôležitým lekárom. V prípade korekcie stravy a jej zloženia je vhodné obrátiť sa na skúsených odborníkov z radov nutričných terapeutov či lekárov.
Aj preto odporúčame vyberať si potraviny, ktoré sú prirodzene bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.
Prečo? Sú dôležitými zdrojmi faktorov, ktoré podporujú funkciu bielych krviniek a posilňujú prirodzené bariéry tela proti infekciám, vrátane bariéry črevnej steny. Zefektívňujú fungovanie imunitného systému a koordináciu imunitných obranných reakcií.
Imunitnú rovnováhu zas podporia polyfenoly a flavonoidy. Fermentované potraviny slúžia ako želané probiotiká a prebiotiká. Omega-3 mastné kyseliny môžu viesť k zníženiu zápalu v organizme, celozrnné potraviny pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi a pozitívne vplývajú na črevný mikrobióm.
Kniha Fitshaker v kuchyni je už v predaji!
Zaži revolúciu vo svojej kuchyni s našou novou knihou Fitshaker v kuchyni! Nájdeš v nej množstvo chutných, zdravých a jednoduchých receptov, ktoré ti pomôžu dosiahnuť tvoje fitness ciele bez kompromisov na chuti. Či už hľadáš inšpiráciu na raňajky, obedy, večere alebo sladké pochúťky – táto kniha má všetko, čo potrebuješ pre zdravý životný štýl.
Objednaj si ju na našom e-shope už dnes a posuň svoje varenie na novú úroveň! 🥑🍜
Autor textu: Prof. MUDr. Mgr. Miloš Jeseňák, PhD., MBA, MHA, Dott.ric., FAAAAIwww.ssaki.eu
Renomovaný klinický imunológ, alergológ a pediater s 19-ročnou praxou