Čas prípravy: 15 minút
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 1 sladké jablko
- šťavu z citróna
- 150 g kyslej kapusty
- 20 g zázvoru (ak nemáte radi štipľavú chuť zázvoru, môžete pridať menej)
- 2 lyžičky škorice
- 30 g čakankového sirupu
Ako budeme postupovať?
2. Kyslú kapustu zbavíme vody, nakrájame na menšie kúsky a pridáme k jablku.
3. Zázvor ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
4. Dochutíme škoricou, čakankovým sirupom a dobre premiešame.
5. Môžeme konzumovať hneď alebo nechať odležať 15 minút.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
770 kJ 183 kcal | 0 g | 29 g | 2 g | 29 g |
Kyslá kapusta
- urýchľuje látkovú výmenu,
- prečisťuje organizmus,
- je výborný antioxidant,
- má bohatú zásobu vitamínu C a vitamínu K,
- zdroj vitamínov skupiny B,
- z minerálnych látok a stopových prvkov v nej nájdeš železo, horčík, draslík, fosfor, flór a baktérie kyseliny mliečnej,
- je prevenciou rakoviny, alzheimera, chráni pečeň a pľúca,
- lieči žalúdočné vredy, choroby dvanástnika, hrubého čreva aj hemoroidy,
- zmierňuje zápaly, dezinfikuje a šťava z jej listov odvádza škodlivé látky aj cez kožu,
- spomaľuje starnutie,
- podporuje chudnutie,
- pomáha pri pocite plnosti, pálení záhy a grganí.
Zázvor
- bohatý na vitamíny A, C, B,
- minerálne látky vápnik, fosfor, železo, draslík, sodík, horčík,
- podporuje trávenie,
- podporuje krvný obeh,
- podporuje zvýšenie telesnej teploty,
- detoxikuje telo,
- obsahuje antiseptické a antibiotické látky,
- pomáha pri chudnutí svojou štipľavou látkou (gingerol), ktorá pomáha metabolizmu, pri spaľovaní.
Škorica
- antibakteriálne, antioxidačné a protizápalové účinky, znižuje cholesterol,
- protirakovinové účinky,
- zlepšuje trávenie,
- pôsobí proti nachladnutiu,
- uľavuje od bolestí svalov a kĺbov,
- znižuje prejavy reumatizmu,
- je účinná v boji proti infekcii,
- účinkuje proti celulitíde,
- pomáha znižovať zlý cholesterol (ten priaznivý ponecháva),
- podporuje chuť do jedla,
- zmierňuje menštruačné problémy,
- pôsobí proti kašľu.
Jablko
- podporuje trávenie,
- znižuje cholesterol,
- prevencia žlčových kameňov,
- prevencia rakoviny a srdcovo-cievnych ochorení,
- zdroj až tridsiatich minerálnych látok,
- bohatý zdroj vitamínov a vlákniny.
Čakankový sirup
- vyrobený z koreňa čakanky,
- obsahuje o 95 % menej cukru ako med, agávový sirup, javorový sirup,
- vhodný pri redukčnej diéte,
- nízky glykemický index,
- bohatý obsah vlákniny až 71 %.
Výborné recepty aj so spomínanými ingredienciami na posilnenie imunity nájdeš aj v našich knihách:
Pozri si aj:
Ako posilniť imunitu? E-BOOK na stiahnutie zadarmo
Bleskový kapustový šalát s mrkvou, zelerom a pórom plný vitamínu C
15x recepty z kyslej kapusty. Výživné jedlá plné vitamínov na posilnenie imunity
12 x recepty z jabĺk, na ktorých si pochutíš aj ty!
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.