Každý máme svoj životný príbeh a skúsenosti. Aký je ten Váš príbeh? Kedy ste sa začali bližšie zaoberať vplyvom potravín na celkové zdravie a v akom životnom období?
Na jednej prednáške som sa dozvedela o makrobiotike, známej tiež pod názvom strava podľa 5 elementov. Tento spôsob stravovania ma veľmi oslovil. Pre priblíženie: ide o smer, pri ktorom sa konzumujú len varené obilniny, strukoviny a zelenina. Dalo by sa hovoriť o vegánstve, bez priemyselne spracovaných výrobkov. Bola som nadšená a mala som podporu jednej pani doktorky, ktorá sa zaoberala TČM. Dopadlo to však katastrofálne a moje autoimunitné ochorenie sa ešte viac rozbehlo. Po 6.rokoch som bola na konci zo silami, tak psychickými, ako aj fyzickými.
Ale ako to v živote chodí, kto je otvorený novým možnostiam – dostaví sa riešenie.
Vedeli by ste čitateľom bližšie priblížiť všetky zdravotné problémy a ako sa prejavovali?
Najhoršie boli viac denné ataky, kedy som nemohla ani vstať z postele. Všetko som zhrnula na mojej webovej stránke (viď na konci článku). Bola som taká zoslabnutá, že sa mi nedarilo obliecť ani pripraviť si niečo na jedenie. Nemala som chuť vôbec vychádzať z domu, stretávať ľudí a aj z jednohodinového cestovania ma chytala panika.
Ako dlho trvalo obdobie zdravotných problémov a kedy nastal zlom v zlepšení Vášho zdravotného stavu?
Veľký obrat nastal po prečítaní knihy Autoimunitné riešenie od Amy Myers, MD. Samozrejme, že obrat nenastal ako keď lusknete prstom. Prvé, čo som spozorovala, bolo ustúpenie tráviacich ťažkostí a mala som viac energie. Už som necítila potrebu spať počas dňa, vytratili sa celodenné ataky a gynekologická mykóza sa ani raz nezopakovala. Prestala sa mi točiť hlava a nemala som už hypoglikemické slabosti. Mala som chuť aj na krátke cvičenie a z 10-minútového plávania sa stal 1-hodinový každodenný tréning. Postupne mi začali rásť pevné nechty bez známok mykózy.
Aj keď som sa nezbavila autoimunitného ochorenia, kvalita života sa výrazne zlepšila.
Do akej miery mala na zlepšenie celkového zdravotného stavu vplyv strava? Išlo len o zmenu v tejto oblasti?
Na tému psychiky, sa s dovolením, trošku rozpíšem. Bola som zamestnaná v oblasti predaja a akosi automaticky nás smerovali k sebarozvoju. Zaujalo ma to, rada som si čítala knihy a sledovala rôznych „motivátorov“. Stále ma ale zaujímalo zdravie, tak som sa prihlásila do školy Etikoterapie – ako náuke o sebauzdravení. Žiaľ, absolútne ma to „nechytilo“. Pravdupovediac, od vtedy neznášam meditácie. Ďalším záchytným bodom bola pre mňa One brain (kineziológia). Prihlásila som sa rovno na kurz. Bola som veľmi svedomitá žiačka a trénovala som aj doma s príbuznými. Opäť nula bodov.
Moje pocity „mizérie“ ma doviedli k tomu, že som bola ochotná investovať nasporené peniaze do Neurolingvistického programovania. Spočiatku som bola nadšená, praktikovala som všetko, čo som sa naučila, ale po 2 mesiacoch prišli pochybnosti. Nefungovali mi overené metódy, techniky a stratégie, nech som sa snažila akokoľvek. Hlava sa začala „plniť“ myšlienkami o mojej neschopnosti a vďaka tomu som zažívala pocity frustrácie a vyhorenia.
Z celého toho sebatrýznenia spôsobovaného len a len vlastnými myšlienkami ma „vyliečilo“ porozumenie. Porozumenie toho, ako my ľudia fungujeme. Čo v skutočne sú myšlienky, odkiaľ sa berú a aký majú, resp. nemajú vplyv na to, čo zažívame. Ono takmer všetko, čomu nerozumieme nás dokáže poriadne potrápiť. A to môžu byť úplne banálne veci. Poviem príklad: Urobím si fľak z ovocia na obľúbenej blúzke. Budem rozmýšľať, čo teraz? Zíde, nezíde, čo na to, atď. Cítim sa bezradná. Potom príde mamina, kvapne citrónovú šťavu a fľak zmizne. Mne sa uľaví, že obľúbená blúzka je zachránená. Automaticky získam vedomosť o tom, ako funguje chémia.
A o tom je celé porozumenie – mám vedomie o tom, ako myšlienky a život funguje. Nepotrebujem stratégie, techniky, meditácie, pozitívne myslenie, odbloky – skrátka nepotrebujem si život komplikovať.
Na Vašej webstránke môžeme nájsť slovné spojenie „protizápalové stravovanie“. Ako by sa dal vysvetliť alebo špecifikovať tento pojem? Čo je základom tohto stravovania?
Aby nedošlo k omylu, nie je to nejaký môj výmysel. Stravovanie je zostavené podľa odporúčaní svetovo uznávaných odborníkov v oblasti funkčnej medicíny ako Amy Myers, MD, Natasha Campbell-McBride, MD, Terry Wahls, MD, Prof. Tim Noakes, a mohla by som menovať ďalších tucet.
Ktoré potraviny máte vždy doma vo svojej chladničke a naopak, ktoré potraviny ste úplne zo svojho stravovania vylúčili?
Vylúčila som suroviny bez energetickej hodnoty – škroby, múka, sladkosti, sladké mliečne výrobky, polotovary, cukor.
Konzervanty, umelé chute, umelé farby a umelé vône zabalené v krásnych obaloch ma v obchodoch vôbec nelákajú.
Ak by sme chceli začať s takýmto stravovaním, ako a kde začať? Vedeli by ste nám opísať prvé kroky ako začať so zmenou?
Preto druhý krok – zbavte sa potravín upravených potravinovým priemyslom.
Základ je naozaj v jednoduchosti. Čím je na potravine menšia úprava, tým viac nutričných látok obsahuje. Ako pomôcka vám poslúži, že takéto potraviny nemajú obal a ani etiketu so zložením. Prípadne zloženie na etikete je max dvojzložkové.
POZN: Každá forma spracovania mení chemickú a biologickú štruktúru prírodných potravín. Naše telá nie sú uspôsobené spracovávať tieto zmenené potraviny! Čím viac sa potraviny menia, tým viac výživných látok sa z nich stráca a tým viac sa mení ich chemická štruktúra. Okrem nutrientov však strácajú aj svoje ďalšie charakteristiky: chuť, vôňu a farbu. Aby sa to vykompenzovalo, pridávajú sa rôzne chemikálie: vylepšovače chuti, farbivá, rôzne „éčka“ (E-čísla), aditíva a konzervačné látky. Ja tomu hovorím, že to nie je potravina, ale „fejk“.
Čitateľov by určite zaujímalo, či je tento typ stravovania vhodný naozaj pre všetkých. Komu by ste ho neodporúčali?
Žijeme v ére upravených potravín, ktoré slúžia nášmu pohodliu, ale nie nášmu zdraviu a prirodzenej výžive. Príroda nám poskytuje všetky potraviny, ktoré nás robia zdravými, aktívnymi a plnými energie. Tieto potraviny však musíme konzumovať v ich prirodzenej forme.
Máte skúsenosť pri Vašej dlhodobej praxi s chybami ľudí pri tomto stravovaní? O aké chyby ide najčastejšie?
Druhým asi najväčším omylom je nadmerná konzumácia bielkovín – ak sa človek nevyzná v problematike a výživových odporúčaniach je oveľa lepšie osloviť výživového poradcu zameraného na Ketogénnu výživu. Je to kratšia cesta k úspechu.
Na záver by som chcela dodať: Nie som výživový poradca, ani človek s medicínskym vzdelaním. Zdieľam svoju negatívnu skúsenosť s nasledovaním výživových smerov, ktoré sú postavené „na vode“. Poukazujem tiež na nízku úroveň vzdelania v oblasti výživy u väčšiny obyvateľstva.
Práve z nedostatku vzdelania v oblasti výživy prekvitá predaj nekvalitných potravín a zároveň predaj rôznych zázračných práškov, nápojov, super potravín, mastičiek, vodičiek a piluliek. Predajcovia sa doslova spoliehajú na nevedomosť spotrebiteľa.
Mojím poslaním je vzdelávacia činnosť v oblasti výživy, postavená na elementárnych znalostiach, ktoré sa dajú získať napríklad aj z učebníc pre školákov.
Vzdelávanie je tou najlepšou investíciou!
Monike veľmi ďakujeme za inšpirujúci príbeh a veľa zaujímavých informácií!
K zdravej strave neodmysliteľne patrí aj pohyb, aby sa človek cítil vo svojom tele zdravo a fit. Preto skús nakuknúť do nášho online fitka Fitshaker, kde máš možnosť výberu z cvičení ako joga, Pilates, aerobik, HIIT, intervalových cvičení, cvičení na formovanie a spevňovanie postavy, alebo napr. aj cvičenia pre tehotní či mamičky:
Z receptov pre teba vyberáme:
Opečené morčacie prsia so zeleninou
Kuracie prsia s cviklovým šalátom: zdravý obed do 30 minút
Zubáč na masle s opekanými zemiakmi so špenátom
Som nadšencom zdravého životného štýlu a rada hľadám nové inšpirácie a teórie z tejto oblasti, ktoré hneď skúšam aplikovať v "praxi" - v kuchyni, cvičení, nákupoch... Najlepšie sa cítim v prírode (prechádzky so psom, behanie, bicyklovanie), kde sa vždy nadopujem pozitívnou energiou.