Cukrová pandémia
Je v tom nejaký problém?
Sladidlá – alternatíva bez cukru
Rovnako ako cukor, sladidlá sú spojené s cukrovkou, obezitou a inými metabolickými problémami. 5,14-17 Preto sladidlá nie sú zdravšou alternatívou k cukrom sladeným jedlám a nápojom. Bohužiaľ, priemysel nás kŕmi informáciami, že sladidlá sú v poriadku.
Poľnohospodárstvo, priemysel a to, čo sa k nám nedostáva
Samozrejme, že tieto informácie nie sú ľahko dostupné. Napríklad 83,3% štúdií zaplatených priemyslom ukázalo, že nie je dostatok dôkazov proti negatívnemu účinku sladidiel. Oproti tomu podobné percento nezávislých výskumných štúdií zistilo, že sladidlá majú negatívny vplyv na zdravie.15
Ako sladidlá ovplyvňujú tvoje telo?
Okrem toho, za normálnej situácie, keď ješ niečo sladké, tvoj mozog rozpozná sladkú chuť a začne aktivovať metabolické dráhy, ktoré hovoria telu, „priprav sa, prichádza cukor". Keď ješ niečo so sladidlom, všetky tieto reakcie nastanú, ale cukor nepríde. Otázkou je, čo sa stane, keď toto zopakuješ znova a znova? Tvoj mozog rozpozná sladkú chuť, ale žiaden cukor nepríde, takže telo po čase na to prestane reagovať. Telo sa naučí, že sladká chuť už nie je spoľahlivým ukazovateľom príjmu cukru.
A potom, keď budeš jesť skutočný cukor, tvoje telo bude prehnane reagovať. Hladina cukru vzrastie oveľa vyššie, ale pocit spokojnosti z jedla bude slabší. Okrem toho, sladidlá sa nemajú radi s črevnými baktériami. To môže neskôr prispieť k ďalším problémom súvisiacim s tráviacim traktom. 15,17
Druhy sladidiel
Možno si myslíš, že prírodné sladidlá budú zdravšou alternatívou, ale aj keď sú prirodzené, spôsob, akým ovplyvňujú reakcie v tvojom tele, ako je opísané vyššie, sa nelíši. Stále poskytujú sladkú chuť, ale žiadny cukor, ktorý narúša reakcie tela. Neexistuje žiadny spôsob, ako uniknúť.
Nepokúšaj sa nahradiť cukor. Zníž jeho príjem!
Čo máš teda robiť?
Nemusíš úplne zabudnúť na koláče a sladkosti. Chutia dobre. Mala by si si však nájsť špeciálnu príležitosti a konzumovať ich iba z času na čas. Tiež by si nemala používať cukor ako odmenu alebo spájať jedlo s dobrým pocitom (hovoríme o emociálnom jedení).
Jedz ovocie, keď máš chuť na niečo sladké
Výskum ukazuje, že fruktóza zo skutočného ovocia nie je škodlivá ako naopak fruktóza a fruktózový sirup, ktoré sa umelo pridávajú do nápojov a potravín.18 Jedným z dôvodov, prečo je to tak, je prítomnosť vlákniny a prirodzená kombinácie živín v ovocí.19
Záver
Existujú však dôkazy, že aj keď vylúčime tieto faktory, zdravotné riziko spojené s konzumáciou cukru/sladidiel ostáva. Potraviny a živiny pravdepodobne škodia, ak ich spojíme s inými negatívnymi faktormi v našom živote a jedným z nich sú cukor a sladidlá. Preto si rozmysli dvakrát pri nákupe sladených nápojov, džúsov, športových nápojov a akýchkoľvek výrobkov, ktoré tvrdia, že sú bez cukru alebo s nízkym obsahom cukru!
Ak sa chceš naučiť zdravo piecť a najmä bez strachu o postavu, skús pozrieť recepty v knihe Z fitka do kuchyne 3:
Zdroje:
- Lennerz B & Lennerz JK. Food Addiction, High-Glycemic-Index Carbohydrates, and Obesity. Clinical Chemistry; 2018, 64:1 64–71.
- Avena NM, Rada P, Hoebel BG. Evidence for sugar addiction: behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neurosci Biobehav Rev. 2008;32(1):20–39.
- Meng Q. Systems Nutrigenomics Reveals Brain Gene Networks Linking Metabolic and Brain Disorders. EBioMedicine 7 (2016) 157–166.
- Deshpande et al. Frequent Sugar-Sweetened Beverage Consumption and the Onset of Cardiometabolic Diseases: Cause for Concern? Journal of the Endocrine Society. 2017; 1, (11): 1372–1385.
- Imamura F et al. Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: systematic review, meta-analysis, and estimation of population attributable fraction. BMJ 2015;351:h3 576.
- Macdonald IA. A review of recent evidence relating to sugars, insulin resistance and diabetes. Eur J Nutr (2016) 55 (Suppl 2): S17–S23.
- Khan TA. Controversies about sugars: results from systematic reviews and meta‑analyses on obesity, cardiometabolic disease and diabetes. Eur J Nutr (2016) 55 (Suppl 2): S25–S43.
- Ruanpeng D et al. Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta-analysis. QJM. 2017, 1;110(8):513-520.
- Johnson JR et al. Perspective: A Historical and Scientific Perspective of Sugar and Its Relations with Obesity and Diabetes. Advances in Nutrition. 2017; 8 (3): 412–422
- Schlesinger et al. Carbohydrates, glycemic index, glycemic load, and breast cancer risk: a systematic review and dose–response meta-analysis of prospective studies. Nutrition ReviewsVR, 2017; 75(6):420–441.
- Grothey A. at al. The role of insulin-like growth factor 1 and its receptor in cell growth, transformation, apoptosis, and chemoresistance of solid tumours. JCRCO, 125 (3-4), 1999:166-73.
- Michaud DS. et al. Dietary gycemic load, carbohydrate, sugar, and colorectal cancer risk in men and women. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. 2005; 14 (1): 138-47.
- Augustin LSA et al. Dietary glycemic index, glycemic load and ovarian cancer risk: a case-control study in Italy. Annals of Oncology. 2003; 14 (1):78-84.
- Temps LV. The truth about artificial sweeteners – Are they good for diabetics? Indian Heart Journal 70 (2018) 197–199.
- Pearlman M et al. The Association Between Artificial Sweeteners and Obesity. Curr Gastroenterol Rep (2017) 19: 64.
- Mooradian AD et al. The role of artificial and natural sweeteners in reducing the consumption of table sugar: A narrative review. Clinical Nutrition ESPEN 18 (2017) 1e8.
- Swithers SE. Not so Sweet Revenge: Unanticipated Consequences of High-Intensity Sweeteners. BEHAVANALYST (2015) 38:1–17.
- Bellavia A, Larsson SC, Bottai M, Wolk A, Orsini N. Fruit and vegetable consumption and all-cause mortality: a dose-response analysis. Am J Clin Nutr2013;98:454e9.
- Flood-Obbagy JE et al. The effect of fruit in different forms on energy intake and satiety at a meal. Appetite. 2009; 52(2): 416-422.
Som šialená kombinácia biologických vied, výživy a športu. Fascinuje ma fakt, ako taká nevinná vec ako jedlo, dokáže ovplyvniť naše zdravie! Výživa sa stala mojou ,,ever lasting“ vášňou aj vysnívaným povolaním. Pomerne veľa času som strávila štúdiom biologických vied, výživy aj cvičenia a konečne prišiel čas, aby som sa o svoje vedomosti a skúsenosti podelila s vami! Chcela by som vám ukázať zdravý pohľad na výživu z perspektívy vedca aj terapeuta, poskytla overené a aktuálne informácie, a tak uviedla na pravú mieru neuveriteľné množstvo konfliktných a zavádzajúcich informácií.