Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Recept na hovädzí guláš zahustený cuketou podávaný s domácou špaldovou knedľou

Nie každý deň máš chuť na šalát či ľahšie jedlo. Občas je úplne v poriadku, ak dostaneš chuť aj na viac kalorické jedlo. Aj to najkalorickejšie sa totiž dá pripraviť tak, aby si ho mohla zjesť bez obáv. Nevynechaj v ten deň pohyb a si v pohode. Dnes ti prinášam recept na vynikajúci hovädzí guláš. Na zahustenie použijeme cuketu a ako prílohu ku gulášu si urobíme domácu špaldovú knedľu. Hovädzie mäso by sme nemali jesť príliš často, pokojne stačí max 1-2x za mesiac. Je plné bielkovín a navyše je bohaté aj na železo. Neprežeň to s knedľou a pochutnaj si na takomto skvelom obede. ;-)

Doba prípravy: 3 hodiny

Čo budeme potrebovať na 8 porcií?

Na guláš:

  • 400 g cibule

  • 1 300 g hovädzieho mäsa (ja som použila plece)

  • 2 lyžice kvalitného slnečnicového oleja

  • 200 g pasírovaných paradajok, alebo pretlaku

  • 2 lyžičky mletej červenej papriky

  • 1 lyžičku kari thajsko (vynecháme, ak robíme recept pre deti)

  • 500 ml vody

  • 250 g papriky

  • morskú/himalájsku soľ

  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)

  • 150 g cukety


Na celozrnnú knedľu:

  • 250 g celozrnnej hladkej špaldovej múky

  • 200 ml vlažnej vody

  • 1 lyžičku trstinového cukru

  • ¼ kocky bio kvasníc

  • morskú/himalájsku soľ


Ako budeme postupovať?

 

Pri varení gulášu:

1. Cibulu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
2. Hovädzie mäso nakrájame na väčšie kocky.
3. Do hrnca dáme olej, ktorý necháme rozohriať. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju dosklovita.
4. Keď je cibuľa orestovaná, pridáme pasírované paradajky a za stáleho miešania necháme odpariť vodu.
5. Prisypeme mletú červenú papriku, korenie kari thajsko a premiešame.
6. Pridáme nakrájané mäso a chvíľu restujeme, aby sa zatiahlo.
7. Podlejeme vodou, pridáme nakrájanú papriku, dochutíme soľou, čiernym korením a dusíme cca 2 hodiny.
8. Keď je mäso mäkké, odoberieme trochu šťavy do mixéra. Pridáme na kocky nakrájanú cuketu a rozmixujeme dohladka.
9. Pridáme k mäsu a necháme ešte chvíľu prevariť.
Tip: Ak by bolo mäso stále tuho, môžeme pridať 2 lyžice octu a prevariť.
 

Pri príprave knedle:

1. Do misy vysypeme múku.
2. Vo vlažnej vode s cukrom rozdrobíme kvasnice, dobre premiešame a prilejeme k múke.
3. Pridáme soľ a všetko spolu dobre premiesime.
4. Cesto necháme hodinu kysnúť a vložíme do pary na cca 25 minút.
 
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 400 g, z toho 300 g guláš a 100 g knedľa):

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
1 610 kJ
383 kcal
15 g32 g29 g5 g
 
Hovadzi gulas
Prajem dobrú chuť! :-)
 
Množstvo inšpirácií na mäsové recepty, ale aj jedlá bez mäsa, zdravé koláče, tipy na zdravé raňajky a pod. nájdeš v našich knihách:
 
Tu sú ďalšie tradičné recepty pripravené v zdravšom šate:
Recept na kuracie rezne v cestíčku z orechov a smotany, pečené v rúre
Pečené kačacie stehná so zemiakmi: tip na slávnostný obed
Famózne plnené batatové lokše s kuracím mäsom: tip na zdravý obed
Tip na obed: výborný kurací guláš, ktorý sa vyrovná aj tomu kotlíkovému
Kurací perkelt a mrkvové halušky: zdravý obed LEN za 40 minút
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.