Doba prípravy: 3 hodiny
Čo budeme potrebovať na 8 porcií?
- 400 g cibule
- 1 300 g hovädzieho mäsa (ja som použila plece)
- 2 lyžice kvalitného slnečnicového oleja
- 200 g pasírovaných paradajok, alebo pretlaku
- 2 lyžičky mletej červenej papriky
- 1 lyžičku kari thajsko (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 500 ml vody
- 250 g papriky
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 150 g cukety
Na celozrnnú knedľu:
- 250 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 200 ml vlažnej vody
- 1 lyžičku trstinového cukru
- ¼ kocky bio kvasníc
- morskú/himalájsku soľ
Ako budeme postupovať?
Pri varení gulášu:
2. Hovädzie mäso nakrájame na väčšie kocky.
3. Do hrnca dáme olej, ktorý necháme rozohriať. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju dosklovita.
4. Keď je cibuľa orestovaná, pridáme pasírované paradajky a za stáleho miešania necháme odpariť vodu.
5. Prisypeme mletú červenú papriku, korenie kari thajsko a premiešame.
6. Pridáme nakrájané mäso a chvíľu restujeme, aby sa zatiahlo.
7. Podlejeme vodou, pridáme nakrájanú papriku, dochutíme soľou, čiernym korením a dusíme cca 2 hodiny.
8. Keď je mäso mäkké, odoberieme trochu šťavy do mixéra. Pridáme na kocky nakrájanú cuketu a rozmixujeme dohladka.
9. Pridáme k mäsu a necháme ešte chvíľu prevariť.
Tip: Ak by bolo mäso stále tuho, môžeme pridať 2 lyžice octu a prevariť.
Pri príprave knedle:
2. Vo vlažnej vode s cukrom rozdrobíme kvasnice, dobre premiešame a prilejeme k múke.
3. Pridáme soľ a všetko spolu dobre premiesime.
4. Cesto necháme hodinu kysnúť a vložíme do pary na cca 25 minút.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 400 g, z toho 300 g guláš a 100 g knedľa):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 610 kJ 383 kcal | 15 g | 32 g | 29 g | 5 g |
Množstvo inšpirácií na mäsové recepty, ale aj jedlá bez mäsa, zdravé koláče, tipy na zdravé raňajky a pod. nájdeš v našich knihách:
Tu sú ďalšie tradičné recepty pripravené v zdravšom šate:
Recept na kuracie rezne v cestíčku z orechov a smotany, pečené v rúre
Pečené kačacie stehná so zemiakmi: tip na slávnostný obed
Famózne plnené batatové lokše s kuracím mäsom: tip na zdravý obed
Tip na obed: výborný kurací guláš, ktorý sa vyrovná aj tomu kotlíkovému
Kurací perkelt a mrkvové halušky: zdravý obed LEN za 40 minút
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.