Kurací perkelt a mrkvové halušky: zdravý obed LEN za 40 minút

Jednoduchý a rýchly recept na chutný obed, ktorý zvládne pripraviť každý. Recept je zdravšou a pestrejšou verziou klasického perkeltu. Mrkvové halušky si môžeš pripraviť pokojne aj inokedy, napríklad s bryndzou a pažítkou. Sú chutné, vláčne a majú peknú červenú farbu. Prajem dobrú chuť. :-)

Doba prípravy: max 40 minút  

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?

Na halušky:

  • 300 g mrkvy
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 vajíčko
  • 300 g hladkej špaldovej múky

Na perkelt:

  • 1 malú cibuľu
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 300 g kuracích pŕs
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme pre deti)
  • trochu sladkej mletej papriky
  • 1 ryžovú smotanu na varenie (250 ml)
  • 1 lyžicu hladkej špaldovej múky
  • čerstvý tymián

Ako budeme postupovať?

1. Najprv pripravíme halušky. Mrkvu nakrájame na malé kúsky a v mixéri alebo pomocou ručného mixéru ju rozmixujeme na hladkú kašu spolu s 5 lyžicami vody.

2. K mrkvovej zmesi pridáme soľ, vajíčko a hladkú špaldovú múku.

3. Ak by sa cesto zdalo riedke, pridáme ešte trochu múky, konzistencia musí byť taká ako pri príprave klasických zemiakových halušiek.

4. Dáme zovrieť vodu do väčšieho hrnca a lyžicou do nej hádžeme väčšie halušky. Keď budú uvarené vyplávajú na vrch.

5. K haluškám pripravíme perkelt. Cibuľu nakrájame na malé kúsky.

6. Na panvici zohrejeme olej a pridáme cibuľu. Opražíme ju do zlatista.

7. Mäso nakrájame na malé kúsky a vložíme k cibuli.

8. Osolíme, okoreníme a opečieme na prudkom stupni, kým mäso nebude biele.

9. Podlejeme ho trochou vody (cca 100 ml) a prikryjeme pokrievkou.

10. Po 5-tich minútach k mäsu vlejeme ryžovú smotanu, v ktorej sme rozmiešali lyžicu hladkej špaldovej múky a ešte miešame aspoň 2 minúty.

11. Keď je omáčka hotová, polejeme ňou halušky, posypeme tymiánom a podávame.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
740 kcal

3 110 kJ

25 g 50 g 75 g 9 g

kuraci perkelt

 

perkelt

 

perkelt s haluškami

Verím, že si na tejto klasike v zdravom šate parádne pochutíš a budeš mať príjemný deň! :-)

 

Ďalšie inšpirácie na zdravé obedy či večere nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne 2:

 

Pozri aj ďalšie známe recepty pripravené v zdravšom šate:

Francúzske zemiaky vo verzii light – aby si si naďalej mohla strážiť svoju líniu

Tvarohovo-špaldové halušky vhodné aj po tréningu

Halušky z karfiolu s bryndzou – volajme ich karfušky :-)

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 03/05/2018 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéJedlá z mäsaPotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 roka   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre