Famózne plnené batatové lokše s kuracím mäsom: tip na zdravý obed

Bataty sú nielen veľmi výživné a chutné, ale sú raz dva mäkké a navyše aj majú krásnu farbu. Môžeme si z nich pripraviť aj pekné farebné lokše, ktoré môžeme naplniť buď touto zmesou s kuracím mäsom, alebo použijeme napríklad aj rôznu zeleninu podľa chuti. Lokše môžeme podávať na obed, prípadne si ich zabaliť na cesty ako také tortilly :-).

Doba prípravy: 60 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

Na 8 ks lokší:

  • 800 g batatov
  • 1 vajíčko
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
  • 400 g hladkej špaldovej múky
  • trochu roztopeného masla ghee na potretie lokší

Na mäsovú zmes:

  • 600 g kuracích pŕs
  • 1 cibuľu (50 g)
  • 1 červenú papriku (100 g)
  • 200 g čerstvých šampiňónov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • morskú/himalájsku soľ
  • ½ lyžičky mletej sladkej papriky 
  • 200 ml zeleninového vývaru

Ako budeme postupovať?

1. Bataty uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Olúpané ich popučíme na kašu, pridáme vajíčko, soľ, petržlenovú vňať a hladkú špaldovú múku a vypracujeme hladké cesto. Cesto musí byť jemné, podobné ako na klasické zemiakové lokše.

2. Na pomúčenej doske vyvaľkáme lokše hrubé cca 2-3 mm a pečieme ich na rozpálenej suchej panvici z každej strany cca 1,5 minúty na strednom stupni. Po každej lokši panvicu utrieme od múky.

3. Upečenú lokšu potrieme roztopeným ghee maslom, na ňu uložíme ďalšiu a tak postupujeme do konca.

4. Mäsovú plnku pripravíme nasledovne, mäso nakrájame na tenké pásiky, cibuľu nasekáme na drobno, papriku a šampiňóny nakrájame na plátky.

5. V panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu, ktorú restujeme 5 minút a následne pridáme aj papriku, ktorú restujeme tiež 5 minút.

6. Potom pridáme kúsky kuracieho mäsa, ktoré okoreníme, osolíme a posypeme mletou paprikou. Restujeme 10 minút.

7. Do panvice pridáme šampiňóny a zeleninový vývar a zmes varíme 5-7 minút, kým sa vývar zredukuje.

8. Hotové lokše naplníme mäsom a podávame.

 

Tip: Tieto lokše sú veľmi chutné aj čisté bez plnky, prípadne skvelo chutia plnené šalátom, avokádom a nakrájanými paradajkami.

lokše recept

 

Lokše s kuracím mäsom

 

Plnené lokše

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Viac fantastických receptov rozdelených do kategórií, aby si ľahko našla napr. jedlá s mäsom a pod. nájdeš v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:

zdravé recepty

 

Máš rada bataty? Potom vyskúšaj aj:

Gratinované bataty s tekvicou a kozím syrom

Brokolicovo-batatová krémová polievka

Batatový chlieb nasladko aj naslano

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 03/12/2019 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaPotréningovéRecepty   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre