Mám pre teba chutný, rýchly a jednoduchý recept na zdravý výdatný obed alebo večeru. Opäť som sa inšpirovala ázijskou kuchyňou, ktorá mi v poslednom čase učarovala svojimi jednoduchými a chutnými receptami. Je to veľká krásna panvica plná čerstvej zeleniny a bielkovín restovaných v sladkej omáčke.
Určite ťa poteší, že na prípravu tohto receptu nepotrebuješ žiadne špeciálne a ťažko dostupné ingrediencie. Bude to chcieť: bielu kapustu, mrkvu, kuracie mäsko, vajíčka, ryžu a domácu sladkú omáčku teriyaki.
Ako na to?
1
Pripravíme si omáčku. Zmiešame sójovú omáčku, ¼ šálky vody, ocot, cukor, cesnak a zázvor a varíme v malom hrnci na strednom ohni. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. V malej miske rozšľaháme 2 polievkové lyžice teplej vody a kukuričného škrobu, kým sa kukuričný škrob úplne nerozpustí.
2
Vo vode si uvaríme ryžu. Uvarenú ju ochladíme v studenej vode.
3
Vo väčšej panvici si zohrejeme olivový olej a opečieme si dozlata cibuľu nakrájanú na kocky. Pridáme na rezance nakrájané mäso, jemne ho osolíme a chvíľku opekáme.
4
Potom k nemu pridáme nastrúhanú kapustu, mrkvu, ryžu a opekáme 10 minút.
5
Zmes odtlačíme na jednu stranu panvice a na druhú pridáme vajíčka, zamiešame ich, akoby sme robili praženicu, a zamiešame do ryže.
6
Nakoniec si ryžu ochutíme sladkou omáčkou. Množstvo si prispôsobíme podľa seba. Premiešame, aby sa chute spojili.
7
Podávame čisté alebo posypané nasekanými arašidmi, zelenou cibuľkou, sezamom...
Tip č.1: Ak sa ti nechce stále pripravovať omáčku teriyaki, dostať ju aj v obchodoch (skús pohľadať s dobrým zložením) alebo si ju môžeš objednať do zásoby na internete.
Tip č.2: Ak budeš variť iné jedlo, kam pôjde ryža, môžeš jej uvariť viac, aby si mala dopredu pripravenú aj na tento recept.
Dobrú chuť :-)!
Skvelé inšpirácie na zdravé chutné recepty nájdeš aj v našich knihách:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz