Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Nevieš, čo na obed? Skús túto vege misku bohatú na bielkoviny

30 min
5 porcií
čo na obed

Potrebujeme: 

  • 1 – 3 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • ½ hrnčeka tmavej ryže
  • ½ hrnčeka hnedej šošovice
  • 2-3 hrnčeky vody
  • 2 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)
  • 3 lyžice domáceho medu
  • 2 lyžičky čili (vynecháme, ak robíme pre deti)
  • 2 x 180 g bio tofu
  • 1 šálku paradajkového pyré
  • 1 plechovku tmavej fazule
  • oregano
  • bazalku
  • morskú/himalájsku soľ
  • 2 avokáda
čo na obed

Tento recept je bohatý na bielkoviny, ale čo je dôležitejšie, chutí veľmi zaujímavo. Ak hľadáš inšpiráciu na zdravé, ľahké a uspokojujúce jedlo, práve si ho našla. Recept je rýchly, jednoduchý a ideálny napríklad ako rýchly obed. :-)

Ako na to?

1

Šošovicu na noc namočíme do vody. Ak zabudneme, môžeme ju namočiť aj ráno aspoň na pár hodín.

2

Na olivovom oleji opražíme cibuľku, ku ktorej pridáme ryžu, scedenú šošovicu a zalejeme vodou. Varíme na miernom ohni, kým sa voda nevyparí. Trvá to cca 20-30 minút,treba to odsledovať.

3

Medzitým pripravíme marinádu na tofu. Zmiešame sójovú omáčku, 1 lyžicu medu, 1 lyžičku čili a 2 lyžice olivového oleja.

4

Tofu nakrájané na kocky zmiešame v pripravenej marináde a necháme postáť cca 20 minút.

5

K uvarenej ryži a šošovici pridáme paradajkové pyré, fazuľu, korenie (oregano, bazalku, čili), osolíme, osladíme zvyšným medom (teda max. 2 lyžicami) a chvíľku ešte povaríme.

6

Medzitým na panvici opražíme marinované tofu (približne 5 minút).

7

Jedlo servírujeme s nakrájaným avokádom.

Tip: Ak vynecháme čili, môžeme túto misku ponúknuť aj deťom. Fazuľu môžeme použiť aj uvarenú.

tofu recept
co na obed

Prajem dobrú chuť! :-)

Množstvo vynikajúcich receptov nájdeš aj v našich knihách:

zdravé recepty

Vyskúšaj aj tieto vegetariánske recepty:

Bezlepkové palacinky plnené kozím syrom, hruškou a rukolou, na ktoré stačí 20 minút

Tofu na paprike s jasmínovou ryžou: obed hotový do 30 minút

Vege miska za 20 minút: jedlo vhodné aj do krabičky

Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.