MEGA dobré cuketové pagáče: zdravá desiata aj pohostenie pre návštevy

Spomenieš si na cuketové tyčinky, ktoré sa stali hitom internetu? Tak tieto cuketové pagáče sa k nim podľa mňa pridajú. Sú totiž neskutočne dobré. Mnohí z nás poznajú pagáče ako mastné slané pečivo. Ale ver, že aj tie menej tučné môžu byť naozaj chutné. Na ozvláštnenie som použila cuketu, ktoré pagáčom dodajú vláčnosť a spolu s opraženou cibuľkou výbornú chuť. Výroba je síce trošku dlhšia, ale výsledok stojí za to. Odporúčam robiť rovno z dvoch dávok. ;-)

Doba prípravy: 1 hodina kysnutie, 30 minút prekladanie, 25 minút pečenie

Čo budeme potrebovať na cca 40 ks?

Na kvások:

  • 100 ml kvalitného mlieka
  • ½ kocky bio droždia
  • 1/2 lyžičky trstinového cukru (príp. kokosového)

Na cesto:

  • 150 g cukety
  • 4 lyžičky morskej/himalájskej soli
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g kyslej smotany
  • 1 žĺtok

Na potieranie cesta:

  • 150 g cibule
  • 2 lyžice kvalitného repkového oleja alebo ghí masla
  • 150 g cukety
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 50 g kvalitného masla

 

  • 1 vajíčko na potretie
  • rascu

Ako budeme postupovať?

1. Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minúť odstáť.

2. Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle, trošku osolíme a necháme vypotiť.

3. Do misky vysypeme múku, pridáme smotanu, žĺtok, soľ a cuketu, ktorú zbavíme vody.

4. Pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.

5. Zatiaľ pripravíme zmes na potieranie cesta. Cibuľu nakrájame nadrobno a opečieme na repkovom oleji.

6. Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle, osolíme a necháme vypotiť.

7. Keď je cibuľa opečená, odstavíme ju zo zdroja tepla a pridáme nastrúhanú cuketu zbavenú vody. Premiešame, pridáme soľ spolu s maslom, ktoré sme predtým rozpustili.

8. Zmes  necháme vychladnúť.

9. Keď je cesto vykysnuté, vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku a ešte chvíľu miesime.

10. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a potrieme vrch tretinou cibuľovej zmesi.

11. Cesto potom poskladáme ako obálku a necháme 10 minút odpočívať.

12. Tento postup opakujeme ešte dvakrát, čiže cesto sa prekladá celkovo trikrát.

13. Keď je cesto poprekladané, rozvaľkáme ho na cca 1,5 cm a formičkou vykrajujeme pagáče, ktoré ukladáme na plech vystlaným papierom na pečenie.

14. Nakoniec pagáče potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou, alebo semienkami podľa chuti.

15. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 25 minút.

 

Tip na kváskovú verziu: Namiesto mlieka a droždia môžeme pripraviť rozkvas z 1 lyžice kvásku, 100 ml vody a 100 ml špaldovej múky, ktorý necháme kvasiť 12 hodín. Treba však počítať s tým, že pagáče nemusia byť tak nadýchané.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
207 kJ

49 kcal

2 g 6 g 2 g 0,5 g

cuketové pagáče

 

pohostenie

 

cuketové recepty

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie skvelé recepty, ktoré môžu slúžiť ako snacky či pohostenie pre návštevy nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:

zdravé recepty

 

Nevieš, čo s ďalšou cuketou? Načerpaj inšpiráciu:

Cuketové placky s fazuľovým čili: tip na zdravý obed do 30 minút

Cuketovo-cícerové kari: tip na omáčku k cestovinám

Cuketové placky bez lepku: tip na rýchlu večeru

Zapekané cestoviny s cuketou a tofu: zdravý obed aj pre deti od 1,5 roka

Cuketové hranolky v syrovej kruste: nápad na večeru či napr. prílohu

Cuketové vafle s tvarohovou nátierkou: skvelé slané raňajky aj pre deti od 1,5 roka

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 13/07/2019 a zaradený do kategórie: DesiataKváskovaniePečivoRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre