Dá sa vypestovať aj doma
Z dlhodobého hľadiska je výhodnejšie pestovanie na pníkoch. Kým vo „vreci“ vyberieme cca 10-15 kg (otestované) a substrát môžeme skompostovať, na pníkoch hliva rodí viac rokov. Internet je plný výborných návodov, ako si hlivu vypestovať doma, dokonca sú dobrou a edukačnou zábavou pre deti.
Vzácny dar prírody má výborné liečivé účinky
Už pri pohľade na tento zoznam vieš odhadnúť, že je skvelá na podporu imunity, obnovu pokožky, na rast vlasov, podporu dobrého fungovania štítnej žľazy a podporu peristaltiky. Niektoré zdroje uvádzajú využitie hlivy ako prírodného antibiotika. Hliva sa používa aj pri podpore zdravých buniek pri nádorových ochoreniach, pri stabilizácii krvného tlaku, cukru v krvi, je protizápalová...
Čo všetko sa dá z hlivy pripraviť?
Z hlivy sa dá vyrobiť vynikajúci guláš, krémové polievky, výborne sa kombinuje s koreňovou zeleninou, dá sa marinovať (v sójovej Tamari omáčke je priam neskutočná), vyprážať alebo pridať do zemiakových nákypov. Z hlivy je výborný hubový slaný koláč. Vieme ju mixovať nakladanú do šalátov či ako jednu z mála húb zjesť aj surovú.
Ak hľadáš elixír mladosti...
Ako si na tom ty, máš rada hlivu 😊?
Ak chceš ostať dlho fit a v dobrej kondícii, hliva nestačí. Stravuj sa zdravo a pravidelne sa hýb. S pohybom ti vieme pomôcť aj my, v našom online fitku:
A čo dobré si s hlivou pripraviť?
Rýchle a jednoduché tekvicové špagety s hlivou ustricovou
Koložvárska kapusta s hlivou: recept vhodný aj pre vegánov
Tofu alebo kuracie soté s hlivou: tip na rýchly obed do 30 minút
Hliva ustricová na smotane: tip na výživný obed
Krémová polievka z hlivy ustricovej za pol hodinku na stole!
Hubové ragú s krúpami a jogurtové placky ako príloha: tip na vegetariánsky obed
Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.