Koložvárska kapusta s hlivou: recept vhodný aj pre vegánov

To, že kyslá kapusta obsahuje veľa vitamínov vedeli už aj naši predkovia, ktorí ju pravidelne konzumovali. V surovom stave obsahuje dvakrát viac vitamínov čo citrón, je prirodzeným požieračom tuku, nehovoriac o tom, že je to prírodné probiotikum, ochraňuje našu mikroflóru a detoxikuje organizmus. Určite v tomto období, kedy je čoraz viac ľudí v čakárňach u lekára s chrípkou to naše telo ocení a ja ju rada predvediem aj vo vegánskej hríbikovej verzii.

Doba prípravy: 1,5 h

Čo budeme potrebovať?

  • olivový olej
  • 400 g ryže guľatozrnnej
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 ks väčšej cibule
  • 500 g hlivy ustricovej (pre zaujímavejšiu chuť možno skombinovať so šampiňónmi)
  • mletá červená sladká paprika
  • rasca
  • 400 g kyslej kapusty

Na vegánsku domácu kyslú smotanu:

  • 200 ml ryžovej/ovsenej smotany
  • 1 črievko Lunter Francúzska nátierka (bežne dostupná napr. v Bille)
  • 2 lyžičky octu
  • morskú/himalájsku soľ
  • domácu bio vegetu (bez glutamánu sodného)

Ako budeme postupovať?

1. V hrnci na olivovom oleji najprv zľahka opražíme umytú ryžu, zalejeme vodou v pomere 1:2, t.j. 800 dl vody, pridáme soľ, čierne korenie a necháme variť pod pokrievkou na slabom plameni až do zmäknutia.

2. V panvici na oleji upražíme na hrubšie nakrájanú cibuľku, pridáme hlivu nakrájanú na pozdĺžne pásiky poprípade aj spolu so šampiňónmi, osolíme, pridáme mleté čierne korenie, červenú papriku, mletú alebo celú rascu a dusíme pod pokrievkou. Umytá hliva pustí šťavu, ktorú si necháme na polievanie ryže.

3. Z kyslej kapusty vyžmýkame prebytočnú vodu (jušku) a v prípade potreby nakrájame na jemnejšie časti.

4. V miske si vymiešame domácu kyslú smotanu z potrebných ingrediencií.

5. Do jénskej misy (ja som použila s dĺžkou 29 cm) dáme najprv vrstvu ryže, polejeme šťavou z hlivy, pridáme hlivu, kapustu, ryžu, znovu šťavu, hlivu, kapustu a zakončíme to vrstvou ryže.

6. Ryžu napicháme vidličkou, polejeme vegan smotanou a dáme piecť do rúry pod pokrievkou na 180°C na 30 minút. Zvyšných 20 minút zapekáme odokrytú misu.

koložvárska kapusta recept

 

Recept na koložvársku kapustu

Prajem Ti doslova na zdravíčko a dobrú chuť!

 

Skvelé recepty aj pre vegánov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

zdravé recepty

 

Vyskúšaj aj tieto vegan recepty skvelé napríklad ako zdravý obed:

Paradajkovo-šošovicové kari: stačí ti len 25 minút

Cícerové kari s cuketou a jasmínovou ryžou – hotové do 30 minút

Šampiňónovo-tekvicové kari, 30 minút a hotovo

Fazuľové čili na mexický spôsob

Čučoriedkový vegan ryžový nákyp

Dominika Dlužaninová

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Domi. Ak by som sa mala v skratke opísať, som malé žieňa s veľkým apetítom ako do života tak aj do jedla. Milujem ľudí, zvieratá, prírodu a rada cestujem. Taktiež som Jumping trénerkou v Bratislave a na svojej ceste za zdravím a fit postavou som pochopila dve veci. Žena musí byť spokojná hlavne zvnútra, aby mohla byt spokojná navonok a po druhé, maškrtiť sa dá aj zdravo. Som asi tretí rok na rastlinnej strave a rada Vám ukážem, že to nie je len o šaláte. :-)
Nájdete ma na IG: @svetbaj_mi
Dominika Dlužaninová

Článok bol pridaný dňa 11/10/2019 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéReceptyVeganVegetariánske   |   Autor: Dominika Dlužaninová

Komentáre