Tofu alebo kuracie soté s hlivou: tip na rýchly obed do 30 minút

Omáčkové recepty sú super, pretože ich máme raz dva hotové a majú ich radi aj deti či muži. :-) Hliva je skvelá, pretože obsahuje veľa vlákniny a je ľahko stráviteľná, takže je fajn zaradiť ju do jedálnička. Ak použijeme správne suroviny, môže byť aj soté ľahkým a chutným receptom. Dnes tu máme dve verzie toho istého jedla. V jednej sú použité kuracie prsia a v druhej lahôdkové tofu. Vyber si ty tú, ktorú viac preferuješ. ;-)

Doba prípravy: 30 minút

Čo budeme potrebovať na cca 5 porcií?

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 malú cibuľu (cca 40 g)
  • 400 g kuracích pŕs (alebo dva kusy bio lahôdkového tofu – 360 g)
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžičku mletej sladkej papriky
  • 150 g hlivy
  • 150 ml vody
  • 1 vegánsku smotanu na šľahanie (200 ml)
  • 1/2 lyžičky kukuričného škrobu

Ako budeme postupovať?

1. Vo väčšej panvici zohrejeme olivový olej.

2. Cibuľu nakrájame na drobno, kuracie prsia alebo tofu na kocky.

3. Na panvici orestujeme cibuľu do zlatista na strednom stupni.

4. Pridáme mäso alebo tofu, osolíme a okoreníme čiernym korením a paprikou.

5. Restujeme cca 5-7 minút.

6. K mäsu pridáme hlivu nakrájanú na kúsky a restujeme ešte cca 2 minúty.

7. Následne mäso podlejeme vodou, zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť 15 minút. Občas premiešame.

8. Vo vegánskej smotane rozmiešame kukuričný škrob a nalejeme k mäsu.

9. Chvíľku povaríme, kým omáčka nezhustne a vypneme.

 

Tip: Podávame s kuskusom, ryžou alebo bulgurom. :-)

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (s kuracím mäsom):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
933 kJ

223 kcal

 11,1 g  9 g  19,6 g  0,2 g

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (s tofu):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1356 kJ

324 kcal

 17,5 g  10,9 g  29,6 g  0,9 g

tofu recept

 

kuracie maso recepty

 

hliva recepty

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie vynikajúce recepty aj od Viki nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

recepty

 

Aj toto sú tipy na recepty na obed či večeru pripravené do 30 minút:

Bezlepkové gnochci s kyslou kapustou, ktoré chutia ako od babičky

Šampiňónovo-tekvicové kari so špenátom a cestovinou

Cuketové placky s fazuľovým čili: skvelé pikantné jedlo pre 4och

Kuracie prsia so zelerovým šalátom: výživný obed plný bielkovín

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 01/02/2019 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaReceptyVegetariánske   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre