Hliva ustricová na smotane: tip na výživný obed
Máš rada huby? Ja áno, akékoľvek. Dnes som pripravila recept z hlivy ustricovej, ktorá je nielen chutná, ale aj zdravá. V starej Číne si ju ľudia dávali ako darček a dokonca pre jej výnimočnosť ju používali ako platidlo. Má toľko pozitívnych účinkov na náš organizmus, že by sa sem ani nezmestili. Aspoň si pripomenieme. Hliva obsahuje betaglukány, vitamíny B, C, D, K, proteíny, stopové prvky chrómu, medi a železa. Taktiež z nej dokážeš vyčarovať veľmi chutné jedlo.
Doba prípravy: cca 35 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 2 cibule
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky mletej červenej papriky
- 500 g čerstvej hlivy ustricovej
- 200 g cukety
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- 250 ml kvalitnej smotany na varenie
- 4 lyžice kvalitnej kyslej smotany
- 1 lyžičku cayenského korenia (príp. čili korenia)
Ako budeme postupovať?
1. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na rozohriatom oleji spolu s červenou paprikou.
2. Pridáme nakrájanú hlivu, podlejeme trochou vody a dusíme.
3. Cuketu ošúpeme, nakrájanú vložíme do mixéra s trochou vody a rozmixujeme na kašu.
4. Rozmixovanú cuketu pridáme k hlive, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a dusíme, kým nie je hliva mäkká. Približne 25-30 minút. Občas premiešame.
5. Keď je hliva udusená za stáleho miešania pridáme smotanu na varenie, kyslú smotanu a cayenské korenie.
6. Necháme prejsť varom a podávame s lyžicou kyslej smotany.
7. Servírovať môžeme napríklad s krajcom celozrnného chleba.
Tip: Ak chceme mať vegánsku verziu, použijeme rastlinné smotany.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
372 kcal
1 563 kJ |
25 g | 13 g | 23 g | 7 g |
Dobrú chuť!
Ďalšie chutné zdravé recepty nájdeš aj v knihách Z fitka do kuchyne:
Huby si vychutnaj aj v týchto receptoch:
Cícerovo-hubová polievka ideálne do chladného počasia
Zapekaná cuketa s hubami, skvelá fit večera
- Lososová nátierka s Lučinou: fit večera aj skvelé pohostenie pre návštevy - 14. januára 2021
- Zemiakové placky s kyslou kapustou: tip na fit vegetariánsky obed či večeru - 8. januára 2021
- Vynikajúce slané pohostenie na Silvestra: Baklažánová roláda s prosciuttom a hermelínom - 28. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 21/02/2018 a zaradený do kategórie: ReceptyVegetariánske | Autor: Júlia Rašlová