Hubové ragú s krúpami a jogurtové placky ako príloha: tip na vegetariánsky obed

Toto vegetariánske jedlo je veľmi chutné a sýte. Ak si chceš oddýchnuť od klasických kombinácií, skús tieto placky s hubovým ragú. Sú veľmi jednoduché, vláčne, chutné a skvelo sa hodia k akejkoľvek šťavnatej zelenine, takže ich môžeš kedykoľvek využívať ako prílohu :-). My si k nim dnes pripravíme fantastickú hubovú zmes s krúpami, ktorá vonia po bylinkách a poteší maškrtné jazýčky.

Čas prípravy: 40 minút

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?

Na placky:

  • 140 g celozrnnej hladkej múky
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
  • morskú/himalájsku soľ
  • 140 g gréckeho jogurtu
  • nasekaný čerstvý koriander, prípadne iné bylinky
  • 4 lyžice olivového oleja

Na hubové ragú:

  • 60 g jačmenných krúp
  • 300 g čerstvých šampiňónov
  • 300 g hlivy ustricovej
  • 2 lyžice olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 120 ml suchého bieleho vína
  • 50 g kvalitného masla
  • 6 lyžíc (cca 60 g) bieleho jogurtu na servírovanie

Ako budeme postupovať?

1. Jačmenné krúpy prepláchneme a dáme variť do vriacej vody na 30-35 minút.

2. Medzitým pripravíme placky. V miske zmiešame všetky suroviny na placky okrem olivového oleja a vypracujeme hladké cesto, ktoré si rozdelíme na 6 častí, a vyvaľkáme placky hrubé cca 0,5 cm. Opečieme ich na rozohriatom olivovom oleji z oboch strán do zlatista.

3. Teraz pripravíme hubové ragú. Huby umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kusy.

4. V panvici ohrejeme olivový olej, pridáme huby, ktoré osolíme a okoreníme, a restujeme cca 3 minúty na prudšom ohni.

5. Pridáme prelisovaný strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať a zmes podlejeme vínom. Za občasného miešania necháme odpariť alkohol, cca 5 minút.

6. Do panvice pridáme maslo a necháme omáčku zredukovať. Primiešame uvarené krúpy a všetko premiešame.

7. Na tanier servírujeme placky, hubové ragú a na vrch pridáme aj biely jogurt.

 

Tip: Ak nemáš čas na prípravu placiek, ako príloha sa k ragú skvelo hodí aj kuskus alebo ryža.

hubové ragú

 

hlivové ragú

Dobrú chuť :-)!

 

Skvelé recepty bez mäsa, ale aj množstvo ďalších inšpirácií (aj mäsových či rybacích) nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:

tipy na zdravé obed

 

Ak si tiež rada pochutíš na hlive, vyskúšaj aj tieto recepty:

Rýchle a jednoduché tekvicové špagety s hlivou ustricovou

Koložvárska kapusta s hlivou: recept vhodný aj pre vegánov

Tofu alebo kuracie soté s hlivou: tip na rýchly obed do 30 minút

Hliva ustricová na smotane: tip na výživný obed

Krémová polievka z hlivy ustricovej za pol hodinku na stole!

Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 18/06/2020 a zaradený do kategórie: ReceptyVegetariánske   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre