Rýchlo, jednoducho, cesto ako na palacinky, to už pozná asi každý. Forma na brumíkov a ideme na to. Stíhame upiecť aj pred školou a máme desiatu. Dnes som piekla ráno o 6.30 pred odchodom. Ovocie obmieňam podľa dostupnosti a chuti, tentoraz sme použili jahody.
Palacinky si robíme väčšinou cez víkend, keď máme viac času na prípravu, lebo asi to poznáte, narátate do desať a palacinky sú fuč.
Počet porcií: závisí od toho, aké hrubé palacinky budeme robiť 😊, suroviny sú určené na 10 palaciniek a 6 brumíkov.
Čas prípravy
- 20 minútpríprava - dáme si predhriať rúru a pripravíme si cesto
- 30 minútna pečenie brumíkov, pečieme na 180 °C (v elektrickej rúre)
- 30 minútna palacinky, čas je iba orientačný, závisí od našej šikovnosti
Moje overené tipy:
- Aby sušené ovocie neostalo na vrchu brumíkov ani na spodku tejto formy, primiešavame ho do hotového cesta a vylejeme do formy naraz alebo pomiešame vo forme lyžičkou.
- Sušené ovocie môžete zameniť aj za čerstvé.
- Na hutnejšie cesto môžete pridať za lyžicu tvarohu.
- Ak by sme chceli mať dvojfarebných brumíkov, polovicu cesta si odlejeme do druhej misky a primiešame karob alebo kakao.
Ako pripraviť brumíkov?
1
V miske si zmiešame vajíčko, múku, mlieko, kypriaci prášok, vanilku a vymixujeme. Nezabudnime, že toto sú recepty bez cukru. Aby bolo cesto sladšie, prečítaj si predchádzajúce tipy.
2
Nalejeme do formy na brumíkov. Dáme do rúry predhriatej na 180 ˚C na 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť a vyklopíme opatrne z formy.
Ako na palacinky?
1
Palacinky si pripravíme na panvici samostatne, pokým sa brumíkovia pečú, alebo ako my až po príchode zo školy.
2
Náplň do palaciniek, ktorú máme na fotografii, si pripravíme zmiešaním kokosového bieleho jogurtu s jahodami. A posypeme kakaom.
Tip: Ak sa vám bude žiadať, dajte si na vrch nesladený džem. V recepte na raňajkový koláč s čerstvými ringlotami bez cukru som písala o novinke, ktorú má značka Relax – jahodový. Tipy na džemy som zdieľala v tomto recepte 😊. Nech vám chutí. Peťka
Dobrú chuť :-)!
Recepty bez cukru vhodné pre malé detičky, ale aj pre zvyšok rodiny (po drobných úpravách, napr. pridaním korenia) nájdeš aj v našej knihe Zdraví papkáči:
Som dvojmama, ktorá sa hrabe v zloženiach produktov, čo nakupuje. Mám rada čerstvú a zdravú stravu. Nepáči sa mi, keď je v každom jedle pridaný cukor. Od rohlíku po detské pyré. Až sa mi hlava točila z čítania etikiet. Našťastie som si našla recepty a upravila ich pre seba tak, aby som nahradila väčšinu sladkostí z obchodov. Doma varím a pečiem bez pridaného cukru a moje deti cukor nepoznali do svojich skoro 3 rokov. Starší ho spoznal v škôlke. A som rada, pretože viem, že ho vediem k rovnováhe v strave.