Čas prípravy: cca 40 minút
Čo budeme potrebovať na 14 ks?
- 5 vajíčok
- 3,5 lyžice trstinového cukru
- 1 dl kvalitného mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 5 lyžíc špaldovej hladkej múky
- ½ balenia prášku do pečiva bez fosfátov (cca 6 g)
- 2 lyžičky kokosového oleja
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme žĺtky, ktoré pomaly vmiešame do peny z bielkov. Potom pridáme mlieko.
3. Múku preosejeme, primiešame k nej prášok do pečiva.
4. K pene z bielkov a zo žĺtkov postupne po lyžičkách ručne primiešavame múku.
5. Formičky trochu vymažeme olejom, aby sa ľahšie vyberali.
6. Nalejeme cesto a dáme piecť na 170 ˚C na 15 − 20 min. podľa rúry.
Tip č. 1: Môžeme podávať s domácim džemom alebo bielym jogurtom.
Tip č. 2: Použili sme malé silikónové formičky, no ak také doma nemáme, môžeme vyskúšať košíčky na mafiny, prípadne upiecť z cesta bábovku. Samozrejme, môže sa zmeniť čas pečenia. Mafiny by sme odporúčali nechať kratšie a bábovku asi trošku dlhšie. Je potrebné to sledovať.
Pochutnajte si aj na ďalších domácich dobrotách, pripravených napríklad podľa receptov z našich kníh:
A čo ďalšie si môžete ešte pripraviť:
Tip na kváskové pečivo aj pre deti od 1 roka: domáce pletienky
Tip na zdravé raňajky aj pre deti od 1 roka: Mrkvovo-banánový chlieb bez cukru
Vynikajúci tvarohovo-jablkový chlebík bez lepku a bez cukru
Tip na chutné raňajky: špaldový chlieb s ríbezľami a čučoriedkami
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)