Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Baklažánový dhal podľa doc. Ladislava Kuželu

120 min
4 porcie
dhal

Potrebujeme: 

  • 1 veľký baklažán
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 veľkú červenú cibuľu
  • koreň čerstvého zázvoru vo veľkosti palca (asi 2 cm)
  • 2 lyžice červenej pasty karí (príp. 1 lyžičku mletej rasce [ak máte rímsku, dáte polovicu tej a polovicu klasickej], 1 lyžičku korenia karí, 1 lyžičku mletej papriky)
  • 2 lyžice arašidového oleja (ak nemáte, použite pokojne olivový)
  • 500 g žltého mung dal (je na toto jedlo ako stvorený, ale pokojne môžete použiť polený hrach, žltý hrach či červenú šošovicu)
  • ½ lyžičky bylinkovej soli
  • ⅓ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžičku horčicových semienok
  • 1 papričku čili (voliteľné)
  • 2-3 čerstvé alebo sušené lístky karí (voliteľné)
  • 2 litre horúceho zeleninového vývaru či vody
  • 1 zväzok čerstvého koriandra
dhal

Čas prípravy

  • 30 minútvarenie vývaru
  • 90 minútpríprava

Ak rada skúšaš nové chute, tento recept stojí za to. Príjemný mix chutí, ktorý ťa vnútorne zahreje, pohladí tvoje trávenie a doplní potrebné živiny počas dňa. Toto je posledný zo série receptov inšpirovaných knihou doc. Kuželu.

Verím, že si aspoň jeden z nich vyskúšala, pretože ide o všestranne vyvážené a výživné jedlá.

Ako na to:

1

Rúru necháme vyhriať na 200 °C.

2

Nakrájame si baklažán na menšie kocky, cesnak a cibuľu nakrájame na plátky a vložíme do hlbšieho pekáča či zapekacej misy.

3

Pridáme najemno nastrúhaný zázvor, pastu karí a arašidový olej.

4

Celú zmes premiešame a dáme piecť na cca 25 minút.

5

Polovicu upečenej baklažánovej zmesi presunieme do hlbokej panvice, v ktorej budeme robiť dhal.

6

Do panvice k baklažánu prisypeme mung dal, soľ, korenie, pridáme lístky karí a zalejeme horúcim zeleninovým vývarom alebo vriacou vodou.

7

Zmes necháme na nízkom ohni bublať aspoň jednu hodinu, kým sa nám úplne neuvarí. Z času na čas kašu premiešame, aby sa neprilepila o spodok panvice. Ak by kaša príliš hustla a tekutina sa vytrácala, pokojne prilejeme po pohároch vriacu vodu a premiešame. Výsledkom by mala byť kaša, ktorá je trošku redšia.

8

Kašu podávame s basmati ryžou a dozdobíme zostatkom pečenej baklažánovej zmesi, celé posypeme čerstvým koriandrom.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

472 kcal

1986 kJ

T:

5 g

B:

39 g

S:

64 g

V:

12 g

indický dhal recept

Dobrú chuť 😉!

Okrem skvelých receptov na našom blogu si už o chvíľu môžeš začať užívať aj ďalšiu výzvu! Už 4.9. totiž štartujeme Reštart po lete ! Poď sa pridať a vyformuj svoju postavu snov. Bude to spoločná, energiou nabitá jazda, ktorá ťa zaručene bude baviť. Už sa na teba tešíme ❤️!

cvičenie pre ženy
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktor vo Fitshaker

Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.