Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Lahodná sicílska caponata podľa doc. Ladislava Kuželu

60 min
3 porcie
zeleninová caponata

Potrebujeme: 

  • 1 veľký baklažán
  • 4 lyžice olivového oleja
  • ¼ lyžičky bylinkovej soli
  • ⅓ lyžičky mletého čierneho korenia na dochutenie
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 2 stonky stonkového zeleru
  • 1 červenú papriku
  • 1 lyžicu trstinového cukru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • cca 15 ks zelených olív bez kôstok
  • 1 lyžicu kapár
  • hrsť sušených hrozienok (červených alebo zlatých)
  • 350 ml passaty s kúskami paradajok
  • 1 lyžicu červeného alebo bieleho vínneho octu
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžicu píniových orieškov
  • 1 lyžičku javorového sirupu grade A (príp. medu)
  • mix čerstvých byliniek (bazalka, petržlenová vňať, príp. mäta)
zeleninová caponata

Toto jedlo ťa prenesie do voňavého Talianska, kde zelenina tvorí základ miestnej kuchyne. Výborne sa hodí ako ľahký obed či večera do tvojho jedálnička. Aj tento recept sme vyskúšali z knihy doc. Ladislava Kuželu, uznávaného gastroenterológa, s ktorým sa môžeš „stretnúť“ aj prostredníctvom videí na našom webe.

Ako na to?

1

Rúru dáme rozohriať na 200 °C.

2

Baklažán nakrájaný na cca 2 cm kocky vložíme do misky, pridáme 1 lyžicu olivového oleja, soľ, čierne korenie a premiešame.

3

Vysypeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 30 – 40 minút, aby sa pomaly zafarbil dohneda.

4

Následne očistíme a nakrájame cibuľu nadrobno, zeler a papriku na väčšie kocky.

5

Do hlbšej panvice či hrnca pridáme 3 lyžice olivového oleja, rozohrejeme a vložíme nakrájanú zeleninu.

6

K zelenine prisypeme cukor a necháme skaramelizovať. Následne primiešame pretlačený cesnak a krátko spolu restujeme.

7

Olivy, kapary, hrozienka a paradajkovú šťavu zamiešame do zeleninovej zmesi a dochutíme octom. Pridáme ešte bobkový list a necháme prikryté podusiť približne 10 minút.

8

Medzitým si krátko opražíme píniové oriešky na suchej panvici tak, aby nám neprihoreli.

9

Upečený baklažán vytiahneme z rúry a postupne pridáme do vzniknutej zeleninovej zmesi, ktorú spolu s baklažánom necháme bublať ešte 5 – 10 minút.

10

Bobkový list zo zmesi vytiahneme, dochutíme javorovým sirupom, polovicou nasekaných byliniek a píniovými orieškami.

11

Hotovú caponatu servírujeme posypanú čerstvými bylinkami a môžeme si k nej dopriať aj krajec opečeného kváskového chleba.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

281 kcal

1183 kJ

T:

15 g

B:

5 g

S:

30 g

V:

6 g

sicilska caponata

Dobrú chuť 😊!

Okrem skvelých receptov na našom blogu si už o chvíľu môžeš začať užívať aj ďalšiu výzvu! Už 4.9. totiž štartujeme Reštart po lete ! Poď sa pridať a vyformuj svoju postavu snov. Bude to spoločná, energiou nabitá jazda, ktorá ťa zaručene bude baviť. Už sa na teba tešíme ❤️!

cvičenie doma
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktor vo Fitshaker

Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.