Toto jedlo ťa prenesie do voňavého Talianska, kde zelenina tvorí základ miestnej kuchyne. Výborne sa hodí ako ľahký obed či večera do tvojho jedálnička. Aj tento recept sme vyskúšali z knihy doc. Ladislava Kuželu, uznávaného gastroenterológa, s ktorým sa môžeš „stretnúť“ aj prostredníctvom videí na našom webe.
Ako na to?
1
Rúru dáme rozohriať na 200 °C.
2
Baklažán nakrájaný na cca 2 cm kocky vložíme do misky, pridáme 1 lyžicu olivového oleja, soľ, čierne korenie a premiešame.
3
Vysypeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 30 – 40 minút, aby sa pomaly zafarbil dohneda.
4
Následne očistíme a nakrájame cibuľu nadrobno, zeler a papriku na väčšie kocky.
5
Do hlbšej panvice či hrnca pridáme 3 lyžice olivového oleja, rozohrejeme a vložíme nakrájanú zeleninu.
6
K zelenine prisypeme cukor a necháme skaramelizovať. Následne primiešame pretlačený cesnak a krátko spolu restujeme.
7
Olivy, kapary, hrozienka a paradajkovú šťavu zamiešame do zeleninovej zmesi a dochutíme octom. Pridáme ešte bobkový list a necháme prikryté podusiť približne 10 minút.
8
Medzitým si krátko opražíme píniové oriešky na suchej panvici tak, aby nám neprihoreli.
9
Upečený baklažán vytiahneme z rúry a postupne pridáme do vzniknutej zeleninovej zmesi, ktorú spolu s baklažánom necháme bublať ešte 5 – 10 minút.
10
Bobkový list zo zmesi vytiahneme, dochutíme javorovým sirupom, polovicou nasekaných byliniek a píniovými orieškami.
11
Hotovú caponatu servírujeme posypanú čerstvými bylinkami a môžeme si k nej dopriať aj krajec opečeného kváskového chleba.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
281 kcal
1183 kJ
T:
15 g
B:
5 g
S:
30 g
V:
6 g
Dobrú chuť 😊!
Okrem skvelých receptov na našom blogu si už o chvíľu môžeš začať užívať aj ďalšiu výzvu! Už 4.9. totiž štartujeme Reštart po lete ! Poď sa pridať a vyformuj svoju postavu snov. Bude to spoločná, energiou nabitá jazda, ktorá ťa zaručene bude baviť. Už sa na teba tešíme ❤️!
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot