Čas prípravy
- 3 hodinyvopred namáčanie obilnín a príprava vývaru
- 40 minútpríprava
S doc. MUDr. Ladislavom Kuželom, uznávaným gastroenterológom, sme sa stretávali vo Výzve do plaviek 2023.
Napísal knihy Zdravé črevo a trávenie, Zdravie bez liekov a Recepty pre zdravé črevo a práve z jeho receptovej knihy prichádza aj tento recept na chutné špargľové krupoto.
Ako na to:
1
V hlbšej panvici si rozpálime olivový olej na miernom plameni. Do panvice vložíme na kolieska nakrájaný cesnak, pór a po chvíli pridáme aj špargľu nakrájanú na cca 2-, 3-centimetrové kúsky.
2
Zeleninovú zmes osolíme, okoreníme a krátko orestujeme – maximálne 5-7 minút. K zelenine pridáme vopred namočené krúpy, prisypeme pohánku a dobre s restovanou zmesou premiešame.
3
Zmes pomaly podlejeme zeleninovým vývarom alebo vodou, necháme zovrieť a stlmíme oheň na minimum. Panvicu prikryjeme a necháme zmes podusiť približne 20 minút.
4
Po 20 minútach zmes skontrolujeme, pričom je dôležité, aby voda nebola úplne odparená, a teda naše krupoto nebolo suché. Pridáme rastlinnú smotanu, k tomu asi dve tretiny parmezánu a jemne premiešame tak, aby nám vznikla krémová textúra.
5
Servírujeme posypané zvyšným parmezánom a čerstvými mikrobylinkami.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
450 kcal
1892 kJ
T:
8 g
B:
14 g
S:
76 g
V:
9 g
Prajeme dobrú chuť 😊!
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot