Špargľové krupoto podľa doc. Ladislava Kuželu
40 min
4 porcie
-367958-medium.jpg)
Čas prípravy
- 3 hodinyvopred namáčanie obilnín a príprava vývaru
- 40 minútpríprava
Vo Výzve do plaviek 2023 sa každý piatok budeme stretávať s doc. MUDr. Ladislavom Kuželom, PhD., MPH, uznávaným gastroenterológom, ktorý okrem iného napísal aj knihy Zdravé črevo a trávenie, Zdravie bez liekov a Recepty pre zdravé črevo.
A práve z tej receptovej knihy vám najbližšie týždne prinesieme ukážku zopár jedál, ktorými si môžete spestriť svoj jedálniček aj vy.
Keďže v máji má hlavnú sezónu špargľa, dnes si spolu pripravíme krupoto so špargľou.
Ako na to:
1
V hlbšej panvici si rozpálime olivový olej na miernom plameni. Do panvice vložíme na kolieska nakrájaný cesnak, pór a po chvíli pridáme aj špargľu nakrájanú na cca 2-, 3-centimetrové kúsky.
2
Zeleninovú zmes osolíme, okoreníme a krátko orestujeme – maximálne 5-7 minút. K zelenine pridáme vopred namočené krúpy, prisypeme pohánku a dobre s restovanou zmesou premiešame.
3
Zmes pomaly podlejeme zeleninovým vývarom alebo vodou, necháme zovrieť a stlmíme oheň na minimum. Panvicu prikryjeme a necháme zmes podusiť približne 20 minút.
4
Po 20 minútach zmes skontrolujeme, pričom je dôležité, aby voda nebola úplne odparená, a teda naše krupoto nebolo suché. Pridáme rastlinnú smotanu, k tomu asi dve tretiny parmezánu a jemne premiešame tak, aby nám vznikla krémová textúra.
5
Servírujeme posypané zvyšným parmezánom a čerstvými mikrobylinkami.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
450 kcal
1892 kJ
T:
8 g
B:
14 g
S:
76 g
V:
9 g
-854246-large.jpg)
Prajeme dobrú chuť 😊!
Inak, vieš, že aj kúpou členstva (na rok) u nás získavaš knihu so zdravými receptami? Pozri si aj ďalšie benefity, ktoré máme pre našich členov a pridaj sa k nám 🤩: