Doba prípravy: 20 minút zamiesenie, 1 hodina kysnutie, 35 minút pečenie
Čo budeme potrebovať na cca 12 vencov?
- 2 červené cibule
- 50 ml olivového oleja + 2 lyžice oleja na orestovanie cibule
- 300 g ražnej múky (ja som použila na kváskovanie)
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 1 lyžicu morskej/himalájskej soli
- 50 g čiernych olív
- 200 ml vody
Na kvások z kvasníc:
- 1 kocku bio kvasníc (42 g)
- 200 ml vlažnej vody
- 1 lyžičku cukru
Na dokončenie:
- 1 vajíčko na potretie
- slnečnicové semienka, príp. rasca na posypanie
Ako budeme postupovať?
2. Cibuľu ošúpeme. Nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici s olivovým olejom.
3. Do misy vysypeme ražnú a špaldovú múku.
4. Pridáme olivový olej, soľ, orestovanú cibuľu, nakrájané olivy, vodu a pripravený kvások.
5. Všetko spolu dobre premiesime a necháme kysnúť cca 1 hodinu pri izbovej teplote.
6. Po vykysnutí cesto vylejeme na pomúčenú dosku. Trochu premiesime a urobíme valec dlhý cca 35 cm.
7. Nožom cesto krájame na cca 12 kusov.
8. Každý kus vyváľame do dlhšieho šulca, z ktorého urobíme kruh.
9. Takto pripravené kruhy poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkomm a posypeme slnečnicovými semienkami, alebo rascou.
10. Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme cca 35 minút.
11. Po upečení vyberieme pečivo a potrieme ho vodou.
Tip č.1: Z toho istého cesta môžeme namiesto vencov upliesť aj pletenky. Stačí, ak cesto rozdelíme na 3 rovnaké šulce a prepletieme ich spolu ako klasický vrkoč.
Tip č.2: Namiesto kvasníc môžeme použiť kvások. V tom prípade už do cesta nepridávame vodu, iba ak by bolo treba.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 70 g):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 006 kJ 239 kcal | 7 g | 34 g | 9 g | 8 g |
Množstvo receptov aj na domáce pečivo sme zaradili aj do našich kníh Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:
Pre viac inšpirácie pozri aj tieto skvelé recepty:
Jednoduché bezlepkové ricottovo-psylliové domáce žemle
Cuketové pagáče, ktoré si zamiluješ
Geniálne dobrý kváskový posúch so smotanou
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.