Vynikajúci kváskový posúch so smotanou ako od babičky

Milujem piecť z kvásku. Spomenula som si na mamin smotanový posúch, a tak mi napadlo urobiť jeho kváskovú verziu. Jeho príprava je síce o niečo dlhšia, ale chuťovo je výnimočný. A čo je najlepšie, cesto môžeš použiť aj ako základ na pizzu alebo slivkový posúch. Je príjemne chrumkavý a voňavý. Tak smelo do kváskovania. ;-)

Doba prípravy: 45 minút + kysnutie

Čo budeme potrebovať na 20 porcií?

Na rozkvas:

  • 2 lyžice ražného kvásku
  • 150 ml vlažnej vody
  • 150 g ražnej múky (ja používam múku na kváskovanie)

Na cesto:

  • 300 g polohrubej špaldovej múky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžičky morskej/himalájskej soli
  • 180 ml vlažnej vody

Na potretie:

  • 250 g kyslej smotany
  • 2 lyžice bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
  • 1 celú hlavičku cesnaku
  • morskú/himalájsku soľ
  • pažítku
  • oregano
  • tymian

Ako budeme postupovať?

1. Večer z kvásku, vody a múky pripravíme rozkvas, ktorý dobre premiešame a necháme kysnúť 12 hodín.

2. Po dvanástich hodinách pridáme k rozkvasu špaldovú múku, olivový olej, soľ a vodu. Cesto dobre vypracujeme a necháme kysnúť 4 hodiny.

3. Po vykysnutí cesto vyberieme z misky na dobre pomúčenú dosku a jemne rozvaľkáme.

4. Plech vytrieme olejom, vysypeme múkou a preložíme rozvaľkané cesto. Rukami ešte rovnomerne roztiahneme cesto po celom plechu.

5. V miske zmiešame smotanu, jogurt, pretlačený cesnak a soľ.

6. S takto pripravenou zmesou potrieme vrch cesta a posypeme nasekanou pažítkou a bylinkami.

7. Pripravený osúch vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme 35 minút.

8. Po dopečení osúch potrieme ešte olivovým olejom.

 

Tip: Osúch môžeme podávať s polievkou alebo zeleninovým šalátom.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
603 kJ

143 kcal

4 g 20 g 5 g 5 g

posuch

 

osuch recept

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Pripraviť si môžeš aj niečo z receptov z našich kníh:

recepty

 

Aj tu vieš využiť kvások:

Základný recept na domáci kváskový chlieb

Kváskový chlieb s olivami a paradajkami so zeleninovou nátierkou

Kváskové pizza rožky, super desiata aj pre deti od 1,5 roka

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 07/05/2019 a zaradený do kategórie: KváskovaniePečivoReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 roka   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre