Vynikajúci kváskový posúch so smotanou ako od babičky
Milujem piecť z kvásku. Spomenula som si na mamin smotanový posúch, a tak mi napadlo urobiť jeho kváskovú verziu. Jeho príprava je síce o niečo dlhšia, ale chuťovo je výnimočný. A čo je najlepšie, cesto môžeš použiť aj ako základ na pizzu alebo slivkový posúch. Je príjemne chrumkavý a voňavý. Tak smelo do kváskovania. ;-)
Doba prípravy: 45 minút + kysnutie
Čo budeme potrebovať na 20 porcií?
Na rozkvas:
- 2 lyžice ražného kvásku
- 150 ml vlažnej vody
- 150 g ražnej múky (ja používam múku na kváskovanie)
Na cesto:
- 300 g polohrubej špaldovej múky
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky morskej/himalájskej soli
- 180 ml vlažnej vody
Na potretie:
- 250 g kyslej smotany
- 2 lyžice bieleho jogurtu (napr. gréckeho)
- 1 celú hlavičku cesnaku
- morskú/himalájsku soľ
- pažítku
- oregano
- tymian
Ako budeme postupovať?
1. Večer z kvásku, vody a múky pripravíme rozkvas, ktorý dobre premiešame a necháme kysnúť 12 hodín.
2. Po dvanástich hodinách pridáme k rozkvasu špaldovú múku, olivový olej, soľ a vodu. Cesto dobre vypracujeme a necháme kysnúť 4 hodiny.
3. Po vykysnutí cesto vyberieme z misky na dobre pomúčenú dosku a jemne rozvaľkáme.
4. Plech vytrieme olejom, vysypeme múkou a preložíme rozvaľkané cesto. Rukami ešte rovnomerne roztiahneme cesto po celom plechu.
5. V miske zmiešame smotanu, jogurt, pretlačený cesnak a soľ.
6. S takto pripravenou zmesou potrieme vrch cesta a posypeme nasekanou pažítkou a bylinkami.
7. Pripravený osúch vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme 35 minút.
8. Po dopečení osúch potrieme ešte olivovým olejom.
Tip: Osúch môžeme podávať s polievkou alebo zeleninovým šalátom.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
603 kJ
143 kcal |
4 g | 20 g | 5 g | 5 g |
Prajem dobrú chuť! :-)
Pripraviť si môžeš aj niečo z receptov z našich kníh:
Aj tu vieš využiť kvások:
Základný recept na domáci kváskový chlieb
Kváskový chlieb s olivami a paradajkami so zeleninovou nátierkou
Kváskové pizza rožky, super desiata aj pre deti od 1,5 roka
- Lososová nátierka s Lučinou: fit večera aj skvelé pohostenie pre návštevy - 14. januára 2021
- Zemiakové placky s kyslou kapustou: tip na fit vegetariánsky obed či večeru - 8. januára 2021
- Vynikajúce slané pohostenie na Silvestra: Baklažánová roláda s prosciuttom a hermelínom - 28. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 07/05/2019 a zaradený do kategórie: KváskovaniePečivoReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 roka | Autor: Júlia Rašlová