Doma máme rodinný rituál, že každú nedeľu si niečo dobré upečieme, aby sme mali čo so sebou do práce, na bežné dni s deťmi na ihrisku. Musí to byť jednoduché, rýchle, samozrejme, bez pridaného cukru. A tak sme mohli tento víkend zbierať čerešne u suseda v záhrade a potom piecť koláčik.
Vybrala som si bábovkovú formu, že bude čerešňová bábovka. Receptov na bábovku je kopa, my máme zaužívaný tento hrnčekový variant. Ovocie obmieňam podľa dostupnosti a chuti 😊.
Čas prípravy
- 20 minútpríprava (odkôstkujeme čerešne, dáme si predhriať rúru a pripravíme si cesto)
- 40 minútpečenie (v elektrickej rúre na 200 °C)
Ako na to?
1
Čerešne si umyjeme, odkôstkujeme a pár si ich odložíme bokom na ozdobu bábovky.
2
V miske si zmiešame vajíčko, múku, mlieko, kypriaci prášok, olej, vanilku, vymixujeme.
3
Potom pridáme čerešne, jemne premiešame. Nezabudnime, že toto sú recepty bez cukru. Aby bola bábovka sladšia, prečítajte si tipy vyššie.
4
Nalejeme do formy. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 ˚C.
5
Po upečení vyklopíme a necháme vychladnúť. Krájame vlažnú.
P. S.: Od použitej múky a mlieka závisí aj hustota bábovky, nezľaknite sa, ak bude jemnejšia.
Ak sa vám bude žiadať, dajte si na vrch nesladený džem. Nech vám chutí 😊.
Moje overené tipy:
- Na hutnejšie cesto môžeme pridať tvaroh.
- Prisladiť bábovku môžeme nastrúhaním polovice sladkého jabĺčka.
- Ak by sme chceli mať dvojfarebnú bábovku, polovicu cesta si odlejeme do druhej misky a primiešame karob alebo kakao.
- Aby čerešne neostali na vrchu ani na spodku bábovky, primiešavame čerešne do hotového cesta a vylejeme do formy naraz.
Nech ti chutí :-)!
Aj naše kuchárske knihy sú nabité množstvom fit receptov:
Som dvojmama, ktorá sa hrabe v zloženiach produktov, čo nakupuje. Mám rada čerstvú a zdravú stravu. Nepáči sa mi, keď je v každom jedle pridaný cukor. Od rohlíku po detské pyré. Až sa mi hlava točila z čítania etikiet. Našťastie som si našla recepty a upravila ich pre seba tak, aby som nahradila väčšinu sladkostí z obchodov. Doma varím a pečiem bez pridaného cukru a moje deti cukor nepoznali do svojich skoro 3 rokov. Starší ho spoznal v škôlke. A som rada, pretože viem, že ho vediem k rovnováhe v strave.