Všetci milujeme vianočné koláčiky. Pre všetkých, ktorí sa snažia stravovať zdravšie, som pripravila recept na sušienky zo zdravých surovín a hlavne bez cukru a múky. Sú ideálne nielen na Vianoce, môžete ich vychutnávať po celý rok. Pripravujú sa jednoducho, potrebujete len zopár ingrediencií. Tieto jemné kakaovo-orechové sušienky sú vyrobené zo zdravých surovín: pochúťka bez viny, ktorú nebudete môcť prestať jesť.
Ako na to?
1
Rúru predhrejeme na 165 ˚C a plech vyložíme papierom na pečenie.
2
Šálku vlašských orechov rozmixujeme v kuchynskom robote na jemnú múku a premiestnime do misky.
3
Potom si rozmixujeme sušené datle spolu s lyžicou vody a vajíčkom. Mixujeme, kým nám nevznikne hustejšia kaša.
4
V miske zmiešame mleté vlašské orechy, štipku soli, kakao a datľovú pastu. Dobre premiešame, aby sa všetko spojilo. Z cesta si v rukách vytvarujeme guľky, ktoré v dlaniach stlačíme na sušienky.
5
Sušienky sa v rúre nezväčšia, takže ich vytvarujte do konečného stavu, ako by mali vyzerať. Pokojne ich môžete urobiť aj hrubšie alebo tenšie podľa vlastnej chuti.
6
Naukladáme ich na plech a pečieme 10-15 minút.
7
Necháme vychladnúť a až potom ozdobujeme, ako len chceme. Ja som použila lekvár a rôzne posýpky: kokos, horkú čokoládu, nasekané mandle.
TIP:
- Namiesto vlašských orechov môžete použiť lieskové.
- Ak ste alergickí na vajíčko, môžete použiť ľanové (1 polievková lyžica mletých ľanových semien, 3 lyžice vody, nechať 5 minút odstáť) alebo chia vajíčko (1 lyžica mletých chia semien, 3 lyžice vody, nechať 15 minút odstáť).
Verím, že si aj vy doma pochutíte ;-).
Ďalšie chutné a zdravé recepty nájdeš aj v našich knižkách, ktoré potešia aj ako darček nejednu fit žienku:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz