Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Vegánska tofu praženica v kurkumovej placke

30 min
2 porcie
vegan zdravé recepty

Potrebujeme: 

  • Na placky (6 ks):
  • 160 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 400 ml ovseného mlieka bez výraznej chuti (príp. sójového)
  • 2 lyžičky mletých ľanových semienok (cca 10 g)
  • 2 lyžičky mletej kurkumy
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • olivový olej na potretie panvice
  • Na tofu praženicu:
  • cca 2 lyžice olivového oleja (cca 15 ml)
  • 1 cibuľu (cca 100 g)
  • 10 ks cherry paradajok (cca 150 g)
  • 2 ks natural tofu (napr. značka Lunter)
  • 3 lyžičky mletej kurkumy
  • 2 lyžičky lahôdkového bio sušeného droždia (cca 10 g)
  • 1 lyžičku čiernej soli (kúpiť v bio obchodoch)
  • štipku mletého muškátového orecha
vegan zdravé recepty

Že vraj praženica a bez vajíčok? Áno, ide to 😊. Ako vegánka nemusím byť ukrátená o žiadne chute, stačí sa trochu pohrať s korením. Je zaujímavé, koľko máme korenín, ktoré bežne nepoužívame, a pritom vedia kúzliť. Nemusí to byť len o soli, čiernom korení a červenej paprike. Vedela si, že napríklad taká kurkuma je zázrakom, ktorý pomáha pri zápaloch v tele, posilňuje imunitu, pomáha v boji proti nadváhe? Či áno, či nie, poď sa dať uniesť spolu so mnou do sveta chutí a farieb... 😊

Ako na to?

1

Všetky ingrediencie na placky zmiešame, vznikne cesto, ktorého konzistencia by mala byť o niečo redšia, ako je horčica.

2

Panvicu na palacinky potrieme tenkou vrstvou oleja a opekáme tenké placky, ktoré budeme neskôr plniť.

3

Na druhej panvičke si na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.

4

Keď cibuľa zmäkne, pridáme rozpolené cherry paradajky, ktoré necháme, aby pustili šťavu.

5

Rozmrvíme v rukách tofu, ktoré pridáme to tejto zmesi, dochutíme koreninami a necháme ohriať na plameni.

6

Placky naplníme tofu praženicou, podávame s čerstvou zeleninou, najlepšie takou, ktorá je teraz aktuálne dostupná a rastie na našom území. Praženicu môžeme dozdobiť medvedím cesnakom, jarnou cibuľkou alebo červenou reďkovkou, poprípade inou zelenou zeleninou. Nakoniec pridáme ešte čierny sezam.

Tip: Ak chceme praženicu urobiť krémovejšiu, môžeme na konci pridať rastlinnú smotanu, ktorá ju urobí jemnejšou a bude sa menej mrviť.

Výživové hodnoty na 1 porciu (iba praženice):

372 kcal

1557 kJ

T:

24 g

B:

26 g

S:

12 g

V:

4.5 g

Výživové hodnoty na 1 porciu (praženica + 3 ks placky):

760 kcal

3180 kJ

T:

29 g

B:

42 g

S:

79 g

V:

14.5 g

praženica s tofu
prazenica z tofu

Dobrú chuť :-)!

Recepty od Dominiky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 2:

fit jedalnicek
Fotka autora
Dominika Hriňáková
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Domi. Ak by som sa mala v skratke opísať, som malé žieňa s veľkým apetítom ako do života tak aj do jedla. Milujem ľudí, zvieratá, prírodu a rada cestujem. Taktiež som Jumping trénerkou v Bratislave a na svojej ceste za zdravím a fit postavou som pochopila dve veci. Žena musí byť spokojná hlavne zvnútra, aby mohla byt spokojná navonok a po druhé, maškrtiť sa dá aj zdravo. Som asi tretí rok na rastlinnej strave a rada Vám ukážem, že to nie je len o šaláte. :-) Nájdete ma na IG: @svetbaj_mi

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.