Čas prípravy: 30 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 2 zemiaky
- morskú/himalájsku soľ
- olivový olej
- čerstvý tymian (príp. iné bylinky) − voliteľné
- 8-10 stoniek špargle (cca 150 g)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 filetu zubáča (cca 500 g)
- mleté čierne korenie
- šťavu z 1/2 citróna alebo limetky
- 20 g kvalitného masla
Na omáčku:
- 2 červené cibule
- 1-2 lyžice olivového oleja
- 100 ml bieleho suchého vína
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- 10-20 g kvalitného masla
- 120 ml sójovej smotany
Ako budeme postupovať?
2. Môžeme ich posypať čerstvým tymianom či inými bylinkami a dáme ich piecť do vyhriatej rúry na 200 ˚C na 20 – 25 minút, kým nebudú chrumkavé.
3. Špargľu umyjeme, osušíme, odrežeme drevené konce a osolíme.
4. Zmiešame 2 lyžice olivového oleja, pretlačený strúčik cesnaku a špargľu touto zmesou potrieme.
5. Restujeme ju na rozohriatej panvici z oboch strán cca 3-4 minúty. Pečieme ju na chrumkavo, čiže by mala ostať pekná zelená.
6. Pripravíme omáčku. Cibuľu nakrájame na pásiky a restujeme na zohriatom olivovom oleji cca 3 minúty, podlejeme ju vínom a necháme odpariť alkohol. Cibuľu osolíme, okoreníme, pridáme maslo a chvíľu redukujeme.
7. Nakoniec pridáme aj sójovú smotanu, privedieme do varu a krátko povaríme. Omáčku rozmixujeme na hladký krém buď tyčovým mixérom, alebo v smoothie mixéri.
8. Nakoniec pripravíme zubáča. Umytú a osušenú rybu osolíme a okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
9. Do panvice pridáme maslo s rybou najprv kožou dolu. Pečieme 4 minúty. Rybu otočíme, panvicu vypneme a necháme ju dôjsť 1-2 minúty.
10. Nakoniec všetko naservírujeme na tanier, môžeme pokvapkať limetkou a posypať čerstvými bylinkami.
Tip: Namiesto zubáča môžeme použiť aj inú rybu, pokojne aj filetu z tresky či zo pstruha. Cibuľová omáčka sa skvelo hodí k akejkoľvek rybe.
Ak máš rada ryby, určite ťa poteší, že v knihe Z fitka do kuchyne špeciál III je receptom s rybou venovaná jedna celá kapitola. Okrem toho tam nájdeš aj recepty na raňajky (na sladko aj na slano), polievky, jedlá z mäsa aj bez mäsa, či zdravé sladkosti a slanosti:
Aj tieto recepty s rybkou ťa môžu zaujať:
Zubáč na masle s opekanými zemiakmi so špenátom: tip na obed plný bielkovín
Rýchla zdravá večera pre dvoch plná bielkovín: zubáč s 2 druhmi šalátov
Lahodné krémové rizoto s lososom a feniklom
Tuniak s tekvicovým pyré: rýchly obed len zo 4 ingrediencií
Pečená treska v paprikovej omáčke: tip na rýchly obed do 30 minút
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov