Lahodné krémové rizoto s lososom a feniklom

Milovníci feniklu pozor, túto skvelú zeleninu som skombinovala s lososom a vytvorila jedno chutné, krémové rizoto na zdravší spôsob. V recepte som použila naturálnu ryžu miesto klasickej arborio. Výslednej chuti to neuškodí, len príprava trvá trošku dlhšie. No, keď hotové rizoto ochutnáš, zamiluješ sa.

Doba prípravy: 40 min

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 1 cibuľu
  • 2 lyžice kvalitného masla (cca 20 g)
  • 250 g ryže natural
  • 2 dl bieleho vína (suchého; vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • vodu podľa potreby
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 2 ks feniklu
  • 300 g lososa
  • čerstvú alebo sušenú petržlenovú vňať
  • 40 g tvrdého kvalitného syra (napr. parmezán)

Ako budem postupovať?

1. Cibuľu nakrájame na malé kocky a na 1 lyžici masla restujeme do zlatista. Pridáme ryžu a premiešame.

2. Po cca 3 minútach pridáme víno a počkáme, kým sa odparí. Potom začneme postupne prilievať vodu a miešať.

3. Rizoto osolíme a okoreníme.

4. Na ďalšej panvičke na zvyšku masla opečieme fenikel nakrájaný na tenké kolieska. Nezabudneme ho posoliť a okoreniť.

5. Na tretej menšej panvičke opečieme umytého, okoreneného a osoleného lososa z oboch strán.

6. Keď je ryža mäkká, pridáme k nej fenikel a lososa nakrájaného na menšie kúsky. Do hotového rizota ešte pridáme vňatku a hneď podávame.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 903 kJ

455 kcal

16 g 53 g 23 g 7 g

rizoto s lososom

 

lososové rizoto

Pripravuješ doma rizoto aj ty? Aké je tvoje najobľúbenejšie? Podeľ sa o to s nami v komentároch. 😊

 

Viac zdravých výživných receptov na obedy, večere, ale aj raňajky, dezerty či dokonca nápoje nájdeš v našich knihách:

fit recepty

 

Tu sú ďalšie nápady na chutné rizoto:

Fantastické krémové rizoto z pohánky. Tip na zdravý obed či večeru do 30 minút

Karfiolové rizoto s morčacím mäsom: tip na rýchly obed či večeru do 30 minút

Krémové cviklové rizoto s kuracím mäsom: tip na pestrý, chutný a výživný obed

Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 13/03/2020 a zaradený do kategórie: Jedlá z rýbReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 roka   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre