V letných mesiacoch si náš organizmus žiada ľahšie jedlá, ideálne také, na ktoré nepotrebujeme veľa času na prípravu. Taký šalát vôbec nemusí byť nudný a môže sa stať plnohodnotnou náhradou obeda. Stačí do neho pridať zopár správnych surovín, napr. ľanové semienka, ktoré obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, oriešky, tofu a myslieť na to, že žiadne ťažké majonézy = žiadne zívanie v kancelárii poobede. :-)
Ako na to?
1
Umytú rukolu dáme na tanier, pridáme mrkvu nastrúhanú škrabkou na tenké pásiky a poukladáme dookola taniera rozpolené cherry paradajky.
2
V druhej miske urobíme vegánske „vajíčko“. Avokádo predelíme napoly, vyberieme kôstku, nakrájame ho na hrubšie pásiky a dosolíme ho čiernou soľou a troškou čierneho korenia.
3
Naše (ne)vajíčko pridáme k šalátu, navrch naukladáme mungo a šošovicové klíčky, pokvapkáme troškou šťavy z citróna a olivovým olejom.
4
Na záver rozdrvíme ľanové semienka nap. v mlynčeku na kávu alebo mažiariku a posypeme nimi šalát.
Tip: K šalátu môžeme pridať kvalitné ražné/celozrnné pečivo. Môžeme si urobiť hrianku, opiecť pečivo krátko na panvičke/grile do chrumkava, potrieť cesnakom a tenkou vrstvou kvalitného masla.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
637 kcal
2665 kJ
T:
46.5 g
B:
15.7 g
S:
35.6 g
V:
21.2 g
Dobrú chuť! :-)
Šaláty sme zaradili aj ako samostatnú kategóriu do novej knihy Z fitka do kuchyne špeciál 3:
Pochutnaj si aj na:
Paradajkový šalát s vajíčkom
Quinotto s cuketou, paprikou a fazuľou
Rukolový šalát s cícerom, vajíčkom a paradajkami
Volám sa Domi. Ak by som sa mala v skratke opísať, som malé žieňa s veľkým apetítom ako do života tak aj do jedla. Milujem ľudí, zvieratá, prírodu a rada cestujem. Taktiež som Jumping trénerkou v Bratislave a na svojej ceste za zdravím a fit postavou som pochopila dve veci. Žena musí byť spokojná hlavne zvnútra, aby mohla byt spokojná navonok a po druhé, maškrtiť sa dá aj zdravo. Som asi tretí rok na rastlinnej strave a rada Vám ukážem, že to nie je len o šaláte. :-) Nájdete ma na IG: @svetbaj_mi