Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Čo na obed v horúčavách? Letné quinotto s cuketou, fazuľou a paprikou

30 min
4 porcie
letný obed

Potrebujeme: 

  • 150 g quinoy
  • 1 červenú cibuľu (cca 30 g)
  • 1 väčšiu cuketu (cca 120 g)
  • 1 červenú papriku (cca 70 g)
  • 400 g bio bielej sterilizovanej fazule v konzerve (môžeme aj uvariť dopredu)
  • 100 ml olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • mletú červenú papriku
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • korenie na grilovanú zeleninu (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • petržlenovú vňať na posypanie
letný obed

Rýchle obedy sú počas leta nenahraditeľné, keďže sa nám v horúčavách nechce tráviť veľa času za sporákom. Dnešné jedlo je pripravené na štýl rizota, akurát namiesto ryže použijeme veľmi zdravú quinou a sezónnu zeleninu. Bielkovinu zastúpi okrem quinoy aj fazuľa, takže telu dodáme všetko, čo potrebuje. Poďme teda nato, pripraviť quinotto je naozaj jednoduché. :-)

Ako na to?

1

Quinou poriadne prepláchneme pod tečúcou vodou a dáme variť do vriacej vody. Varíme ju cca 10-12 minút, kým nezmäkne.

2

Medzitým očistíme cibuľu a nakrájame ju na drobno.

3

Cuketu poriadne umyjeme, ale necháme ju v šupke. Nakrájame ju na malé kocky.

4

Papriku taktiež nakrájame na kocky.

5

Fazuľu precedíme cez sitko, prepláchneme pod vodou a dáme ju osušiť na kuchynskú utierku.

6

Olivový olej zohrejeme vo väčšej hlbšej panvici, pridáme cibuľu a na miernom ohni chvíľku restujeme.

7

Pridáme papriku, soľ, mletú papriku a restujeme cca 7 minút.

8

Následne do panvice pridáme cuketu a fazuľu, ochutíme korením a restujeme ešte cca 5 minút.

9

Keď je quinoa uvarená, precedíme ju (necháme ju poriadne odkvapkať) a pridáme k zelenine. Všetko poriadne premiešame.

10

Jedlo je hotové, môžeme ho posypať petržlenovou vňaťou a podávať.

Tip: Zeleninu v tomto recepte môžeme vymeniť za inú, na akú máme chuť, alebo máme práve doma. K cukete sa napr. super hodia huby či paradajky.

quinotto
quinoa recept

Prajem dobrú chuť! :-)

Ďalšie skvelé recepty aj od autorky Viki nájdeš v našej najnovšej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 3:

fit recepty

Aj tieto recepty ťa potešia v horúcich letných dňoch:

Celozrnné cestoviny s lososom, kaparami, olivami a sušenými paradajkami

Morčacie prsia s pečenou zeleninou: výživný obed hotový do 20 minút

Fantastický rukolový šalát s cícerom, vajíčkom a paradajkami

Fotka autora
Viktória Janov
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.