Rukolový šalát s opekaným cícerom, paradajkami a vajíčkom: rýchla zdravá večera

Jar je v plnom prúde a s ňou aj sezóna šalátov, ktoré sú ideálne na teplejšie dni, pretože sú ľahké a plné jarných či letných chutí a vôní. Dnes si pripravíme veľmi jednoduchý šalát s cícerom, ktorý je bielkovinovou bombou a zároveň je najľahšie stráviteľnou strukovinou. Skvelé, však? Tak poďme rovno k receptu. :-)

Doba prípravy: 20 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 220 g cíceru (buď vopred uvareného, alebo z nálevu – pozor na zloženie konzervy)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 lyžičku kurkumy
  • 2 vajíčka
  • 120 g rukoly
  • 100 g červených strapcových paradajok (najlepšie domácich, alebo bio)
  • 100 g sladkých žltých paradajok
  • 1 červenú cibuľu (30 g)
  • zmes byliniek (podľa chuti)

Ako budeme postupovať?

1. Ak používame sušený cícer, večer vopred ho namočíme do vody. Na druhý deň varíme podľa potreby (cca 1 hodinu). Po uvarení odvážime cca 220 g a ak máme cíceru viac, odložíme bokom, môžeme ho využiť neskôr napr. na nátierku, humus, do iného šalátu, pridať do polievky, upečieme si cícer do chrumkava a pod.

2. Ak používame cícer z konzervy, precedíme ho cez sitko, opláchneme a usušíme kuchynskou utierkou.

3. V panvici zohrejeme 1 lyžicu olivového oleja a pridáme osušený cícer, ktorý osolíme, okoreníme kurkumou a restujeme 7 minút na strednom stupni, kým nebude chrumkavý.

4. Vajíčka uvaríme na tvrdo.

5. Do tanierov rozdelíme rukolu. Obe paradajky nakrájame na tenké plátky.

6. Červenú cibuľu taktiež nakrájame na plátky.

7. Na rukolu poukladáme paradajky, cibuľu, nakrájané vajíčko a cícer.

8. Tanier so šalátom pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme bylinkami. Všetko premiešame a podávame.

 

Tip: Ak nemáme veľmi radi silnú chuť cibule, stačí ju trocha orestovať v panvici, kde sme opekali cícer. Stratí tak svoj zápach.

šalát s cícerom

 

šalát s rukolou

 

rukolový šalát

Dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie vynikajúce recepty ideálne napr. na večeru nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 2:

fit recepty

 

Máš rada šaláty? Skús nabudúce aj takéto:

Jarný zeleninový šalát s jogurtovým dresingom

Šalát s kozím syrom, bulgurom, zelenou fazuľkou a brusnicami

Vynikajúci cviklový šalát: ideálny ako príloha k mäsu, rybe alebo samotný s krajcom domáceho chlebíka na večeru

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 10/05/2019 a zaradený do kategórie: ReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovŠaláty   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre