Zbožňujem quinou. Je to obilnina, ktorá sa dá uvariť a pripraviť na veeeľmi veľa spôsobov. Či už ako zdravá príloha (plná vitamínov, vápnika a belkovín), ako samostatné jedlo, na sladko aj na slano. Keďže obsahuje veľa bielkovín, je to veľmi vhodná potravina aj pre športovcov. Navyše je prirodzene bezlepková, takže všetci lepkovo intolerantní pozor :-). Ja som sa rozhodla ju pripraviť ako samostatné jedlo, ktoré je vhodné na konzumáciu ako hlavné jedlo, na obed alebo večeru. Opäť je to veľmi rýchle. Verím, že ti bude chutiť :-).
Ingrediencie:
- 100 g quinoa (dostupné v bioobchodoch),
- ½ väčšej šálky mrazeného hrášku,
- 2 ks reďkovky (môže byť aj viac, podľa chuti ),
- himalájsku soľ,
- zmes korenia Arménska Adžika ( kúpiš v bioobchodoch, ale ak nemáš, toto korenie obsahuje bazalku, saturejku, papriku, koriander, majoránku, cesnak, bobkový list),
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- parmezán na posypanie a zapečenie,
- olivový olej.
Ako na to?
1. Quinou po zovretí vody, varíme 15 minút.
2. Uvarenú quinou vložíme do kuchynského robota a rozmixujeme na kašu, pridáme 2-3 polievkové lyžice vody, aby sme vzniknutú kašovú konzistenciu trošku zriedili a znovu rozmixujeme. Nakoniec pridáme soľ, korenie a nadrobno nasekaný cesnak, znovu všetko dobre rozmixujeme.
3. Do vzniknutej zmesi vsypeme hrášok a a nadrobno nakrájanú reďkovku. Všetko dobre premiešame a vylejeme do olivovým olejom vymastenej zapekacej zmesi.
4. Vložíme do vopred (na 180 stupňov) vyhriatej rúry a pečieme približne pri rovnakej teplote 45 minút. Tesne pred dopečením posypeme parmezánom a zdravý obed je hotový.
2. Uvarenú quinou vložíme do kuchynského robota a rozmixujeme na kašu, pridáme 2-3 polievkové lyžice vody, aby sme vzniknutú kašovú konzistenciu trošku zriedili a znovu rozmixujeme. Nakoniec pridáme soľ, korenie a nadrobno nasekaný cesnak, znovu všetko dobre rozmixujeme.
3. Do vzniknutej zmesi vsypeme hrášok a a nadrobno nakrájanú reďkovku. Všetko dobre premiešame a vylejeme do olivovým olejom vymastenej zapekacej zmesi.
4. Vložíme do vopred (na 180 stupňov) vyhriatej rúry a pečieme približne pri rovnakej teplote 45 minút. Tesne pred dopečením posypeme parmezánom a zdravý obed je hotový.
K tejto zapekanej dobrote si určite priprav chutný listový šalát. Chute sa skvelo doplnia a ty si pochutnáš na báječnom obede či večeri.
Veronika Široká
Redaktor vo Fitshaker
Kategórie
Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.