Poznáš Mirku Luberdovú? Je to výživová poradkyňa, odborníčka na zdravú životosprávu, obľúbená osobnosť z televíznej obrazovky a mamina. Vo Výzve do plaviek 2018 máš možnosť pravidelne sa s ňou stretávať pri stravovacích videách, kde poskytuje svoje odborné rady ako sa vhodne stravovať, keď chceme žiť zdravo, jesť kvalitne, výživne a nepriberať z toho. Mirka sa s nami podelila o množstvo receptov, ktorými môžeme všetci obohatiť svoje jedálničky. A práve ukážku niektorých týchto receptov ti prinášame aj v tomto článku. Pozri sa, ako by mohlo vyzerať rozloženie jedál počas jedného dňa. :-)Celý článok sa nachádzať aj v kategórii receptov pre deti, ALE daj si pozor, lebo nie každý recept je vhodný. Či je recept pre deti a od koľko rokov nájdeš dole v tipe pod receptom.
RAŇAJKY: Špargľová omeletka
Túto omeletku máš pripravenú raz dva. Využi sezónu čerstvej špargle a priprav si chutné raňajky spolu s poriadnou dávkou zeleniny.
Doba prípravy: 10 minút
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 2 vajíčka
- morskú/himalájsku soľ
- 1 lyžicu ghee masla
- 4 čerstvé zelené špargle
- 1 lyžičku chia semienok
Na šalát:
- poľanu príp. iný zelený šalát
- 2 ks paradajok
- pažítku
- morskú/himalájsku soľ
- trošku citrónovej šťavy
- 1 lyžičku olivového oleja
Ako na to?
1
V miske rozšľaháme vajíčka so štipkou soli.
2
Na panvici zohrejeme ghee maslo a dáme na neho na drobno pokrájanú špargľu.
3
Zľahúčka ich orestujeme a zalejeme rozšľahanými vajíčkami. Necháme na miernom ohni zhruba 1 minútu.
4
Potom oheň vypneme a prikryjeme pokrievkou. Necháme vajíčkovú omeletu dôjsť.
5
Odkryjeme, posypeme chia semienkami a podávame s veľkou porciou šalátu.
DESIATA: Chia puding
Príprava pudingu je naozaj mega rýchla. Ak si ho chceš vychutnať na desiatu, priprav si ho pokojne večer predtým.
Doba prípravy: cca 5 minút + 6 hodín odležanie
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 3/4 hrnčeka rastlinného mlieka
- 1-2 lyžice nami zvoleného sladu (napr. trstinový cukor, kokosový, med, javorový sirup,..)
- 1 lyžicu bio kakaa (príp. mletej škorice, vanilky)
- 3-4 malé lyžicky chia semienok
Ako na to?
1
Všetky suroviny spolu dôkladne premiešame.
2
Môžeme dochutiť rôznym ovocím alebo strúhaným kokosom.
3
Necháme odstáť v chlade cca 6 hodín, najlepšie v uzavretom pohári.
OBED POLIEVKA: Hŕstková polievka na červeno
Túto chutnú strukovinovú polievočku nebude problém pripraviť, aj keď máš s varením málo skúseností. Dôležité je, aby si si nezabudla namočiť strukoviny deň dopredu, predtým, ako ju budeš chcieť variť. Vyhneš sa tak nadúvaniu.
Nakoľko je polievka hustá a plná bielkovín, určite si ju môžeš dopriať aj ako hlavné jedlo na obed.
Doba prípravy: 2 hodiny + 12 hodín namáčania
Čo budeme potrebovať na cca 6-8 porcií?
- 1 hrnček zmesi rôznych strukovín (šošovica, biela fazuľka, hrach, cícer)
- 2 lyžice kvalitného masla (príp. ghee)
- 1 pór
- 1-2 mrkvy
- zeleninový vývar alebo voda (množstvo podľa toho, akú hustú polievku chceme mať)
- 1 bobkový list
- 1 paradajkový pretlak
- morskú/himalájsku soľ
Ako na to?
1
Zmes strukovín prepláchneme v sitku čistou vodou a namočíme na 12 hodín do vody.
2
Uskladníme na tmavom a chladnom mieste, aby strukoviny neskysli.
3
Po 12-tich hodinách zlejeme a opät niekoľkokrát prepláchneme v sitku, vďaka čomu znížime možnosť nadúvania.
4
Na masle osmahneme nadrobno pokrájaný pór.
5
Pridáme postrúhanú mrkvu a spolu s pórom ešte zľahka restujeme.
6
Následne pridáme prepláchnuté strukoviny a zalejeme zeleninovým vývarom a vodou. Môžeme dať viacej vody, pretože sa jej počas varenia dosť vyparí.
7
Strukoviny potrebujú viac času, ak ich nepripravujeme v tlakovom hrnci.
8
Polievku privedieme do varu, pridáme bobkový list, stíšime oheň a prikryjeme polievku pokrievkou.
9
Varíme zhruba 90 minút. Čím viac polievku ,,rozvaríme'', tým ľahšie bude stráviteľná.
10
Keď sú strukoviny mäkké, pridáme paradajkový pretlak, osolíme a necháme opäť zovrieť. Soľ pridávame až na koniec, aby sme jej nespotrebovali tak veľa a nestratila sa počas dlhého varenia.
Tip č.1: Polievočku môžeš servírovať aj deťom od 1,5 roka.
Tip č.2: Hotovú polievočku môžeme posypať opraženou sušenou cibuľlkou, prípadne ozdobiť petržlenovou vňaťou.
OBED HLAVNÉ JEDLO: Čistiace rizoto
V tomto chutnom rizote si zohrajú dôležitú úlohu brokolica a červená repa. Brokolicu by sme mohli označiť za jednu z najzdravších zelenín vôbec. Obsahuje veľa vitamínu C, betakarotén, ktorý je silným antioxidantom (znižuje riziko cievnych ochorení, mŕtvice, šedého zákalu, či dokonca rakoviny). Ďalej je bohatá na obsah železa a kyseliny listovej. Ale samozrejme nájdeme v nej ešte omnoho viac.
Na druhej strane cvikla dokáže zbaviť naše telo od nečistôt, odvodní nás a dokonca pomáha aj pri chudnutí. Podporuje našu obranyschopnosť, posilňuje srdce a cievy, znižuje vysoký cholesterol, podporuje tvorbu krvi, chráni naše telo pred voľnými radikálmi, dokonca zmierňuje menštruačné bolesti.
Dať si takéto rizoto je naozaj dobrá voľba. :-)
Doba prípravy: cca 50-60 minút
Čo budeme potrebovať na cca 5-6 porcií?
- 1 lyžicu olivového oleja
- 300 g cereálnej ryže
- 1 strúčik cesnaku
- 500 ml zeleninového vývaru
- riasa kombu
- 200 g brokolice
- 1 červenú repu
- 2 mrkvy
- 1 lyžicu drvených ľanových semien
- gomashio
- 1/2 malej lyžičky kurkumy
- štipka sušeného zázvoru
- morskú/himalájsku soľ
- biele tofu (voliteľné)
Ako na to?
1
Cereálnu ryžu zľahka opražíme na 1 lyžici olivového oleja na varenie a pridáme pretlačený cesnak.
2
Potom zalejeme zeleninovým vývarom, do ktorého prihodíme ešte vopred namočenú riasu kombu, ktorá dodá pokrmu množstvo minerálov.
3
Uvaríme do mäkka.
4
Brokolicu, ktorá ma skvelé protirakovinové a detoxikačné účinky spolu s čerstvou červenou repou a mrkvou udusíme na pare.
5
Potom všetko spolu zmiešame a pridáme 1 lyžicu drvených ľanových semien, gomashio (zmes praženého ľanu, sezamu a rias, slúži ako slané dochucovadlo), kurkumu, zázvor, soľ a kto má rád tak môže pridať biele tofu.
OLOVRANT: Cícerové placky
V tomto recepte hrá dôležitú úlohu cícerová múka. Ak sa u teba doma ešte neobjavila, nebude problém to napraviť. Nie je cenovo nedostupná a ak nemáš nikde po ruke kamenný bio obchodík, nájdeš ju určite v mnohých eshopoch s kvalitnými bio produktami. Je jemná žltej farby. Nakoľko je bezlepková, môžu ju aj celiatici, no je vhodná aj pre deti, tehotné ženy a diabetikov. Múka je navyše bohatá na proteíny, obsahuje ďalej vitamíny B2 a B6, foláty či veľké množstvo železa. Pomáha pri problémoch s cholesterolom, pri artérioskleróze, zápche či poruchách nervovej sústavy.
Toto jedlo môžeš podávať tiež ako desiatu.
Doba prípravy: cca 15 minút
Čo budeme potrebovať na cca 10 menších placiek?
- 1 hrnček cícerovej múky (cca 125 g)
- 1 - 1,5 hrnčeka vody
- 2 lyžice mletých ľanových semienok
- cca 80 g strúhaného tvrdého syra
- morskú/himalájsku soľ
- pár lístkov čerstvej bazalky (príp. sušená)
Ako na to?
1
V miske zmiešame múku s vodou. Vodu pridávame postupne dovtedy, kým nie je cesto príliš mazľavé.
2
Potom pridáme zvyšné ingrediencie, čiže ľanové semienka, asi za hrsť strúhaného tvrdého syra, nakrájané lístky bazalky a soľ.
3
Hotové cesto opekáme na panvici podobne ako palacinky, resp. lievance.
4
Podávame napr. s obľúbeným dipom (napr. guacamole, či jogurtový dip) alebo so šalátom z čerstvej zeleninky.
Tip: Jedlo je vhodné pre detičky od 1,5 roka.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
84 kcal
353 kJ
T:
4 g
B:
5 g
S:
6 g
V:
2 g
VEČERA: CUKETOVÉ TAGLIATELLE
Prečo je v recepte použité prepeličie vajíčko? Pre jeho úžasnú výživovú hodnotu. Napriek veľkosti obsahuje 2,5-krát viac vitamínov ako slepačie. 5-krát viac fosforu, draslíka a železa. Fosfor prospieva duševnému vývoju, preto je výborné dávať ich deťom hlavne v školskom veku. Pre dospelých je určite zaujímavou informáciou, že príjem aspoň 4 prepeličích vajíčok denne výrazne podporuje mužskú potenciu. Sú bohaté na omega 3 a 6 mastné kyseliny, ktoré liečivo ovplyvňujú kardiovaskulárny systém. Vo vymenovávaní liečivých účinkov prepeličieho vajíčka by sa dalo ešte dlho pokračovať. Tento pokrm je vhodný na obed i večeru.
Doba prípravy: cca 30 minút
Čo budeme potrebovať na 1 veľkú, príp. 2 malé porcie?
- 2 veľké cukety
- 2 lyžice olivového oleja na varenie
- 5 cherry paradajok
- 1 malý strúčik cesnaku
- morskú/himalájsku soľ
- 3 stonky zelenej špargle
- kurkumu
- 3 lístky čerstvej bazalky
- 1/2 avokáda
- horčičné semienka
- 1 lyžicu píniových orieškov
- 1 prepeličie vajíčko
Ako na to?
1
Cukety očistíme od šupky a následne pokračujeme v ,,šúpaní " cukety pomocou škrabky na čistenie zeleniny po dĺžke, čím vyrobíme cuketové tagliatelle.
2
Nešúpeme už jadierkovú časť. Tú môžeme nakrájať na kocky do zeleninovej omáčky na ,,tagliatelle".
3
Takto upravenú cuketu sparíme v parnom hrnci. Stačí pár minút. Takto upravená je ľahšie stráviteľná.
4
Omáčku pripravíme následovne. Olivový olej na varenie necháme zohriať na panvici a pridáme na polovicu rozkrojené cherry paradajky. Orestujeme ich, kým z nich nezačne schádzať šupka.
5
Potom pridáme pretlačený cesnak, soľ a ešte chvíľu necháme restovať.
6
Pridáme špargľu a zvyšok cukety.
7
Dochutíme kurkumou a bazalkou. Zľahka premiešame s cuketovými tagliatelle.
8
V mixéry rozmixujeme avokádo s horčičnými semienkami a píniovými orieškami.
9
Avokádovou zmesou dozdobíme hotové jedlo a pridáme volské oko z prepeličieho vajíčka.
TIP č.1: Jedlo je vhodné pre deti od 1,5 roka.
TIP č.2: Toto jedlo je možné pripraviť aj v RAW forme, pokiaľ vynecháme vo všetkých krokoch tepelnú úpravu.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
495 kcal
2079 kJ
T:
36 g
B:
14 g
S:
26 g
V:
10 g
Dúfame, že sme ťa inšpirovali, ako pestro, chutne a hlavne výživne môže vyzerať aj tvoj jedálny lístok. Určite sa potešíme, ak ho obohatíš o niektorý (možno všetky?) navrhnuté recepty. Nemusíš to konzumovať všetko v jeden deň, len sme ti chceli ukázať, ako by také rozloženie stravy v jeden deň mohlo vyzerať.
Dobrú chuť! :-)
A aby sme nezabudli, na podobný princíp je vytvorená aj naša kniha Z fitka do kuchyne 2, tiež tam nájdeš kopec inšpirácií na raňajky, obedy aj večere od popredných inštruktoriek a fitnessiek zo SR a ČR:
Moje telo je to jediné, s kým musím prežiť celý život. Nie je to len klišé fráza, ale niečo, podľa čoho sa snažím žiť. Rada objavujem nové zdravé recepty, obklopujem sa pozitívnymi vecami a zbožňujem pohyb. Táto trojkombinácia je pre mňa dôvod, prečo som aj ja súčasťou Fitshakera :-)