Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

6x recepty na celý deň podľa výživovej poradkyne Mirky Luberdovej

Mirka Luberdová

Poznáš Mirku Luberdovú? Je to výživová poradkyňa, odborníčka na zdravú životosprávu, obľúbená osobnosť z televíznej obrazovky a mamina. Vo Výzve do plaviek 2018 máš možnosť pravidelne sa s ňou stretávať pri stravovacích videách, kde poskytuje svoje odborné rady ako sa vhodne stravovať, keď chceme žiť zdravo, jesť kvalitne, výživne a nepriberať z toho. Mirka sa s nami podelila o množstvo receptov, ktorými môžeme všetci obohatiť svoje jedálničky. A práve ukážku niektorých týchto receptov ti prinášame aj v tomto článku. Pozri sa, ako by mohlo vyzerať rozloženie jedál počas jedného dňa. :-)Celý článok sa nachádzať aj v kategórii receptov pre deti, ALE daj si pozor, lebo nie každý recept je vhodný. Či je recept pre deti a od koľko rokov nájdeš dole v tipe pod receptom.

RAŇAJKY: Špargľová omeletka

Túto omeletku máš pripravenú raz dva. Využi sezónu čerstvej špargle a priprav si chutné raňajky spolu s poriadnou dávkou zeleniny.

Doba prípravy: 10 minút

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 2 vajíčka
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 lyžicu ghee masla
  • 4 čerstvé zelené špargle
  • 1 lyžičku chia semienok

Na šalát:

  • poľanu príp. iný zelený šalát
  • 2 ks paradajok
  • pažítku
  • morskú/himalájsku soľ
  • trošku citrónovej šťavy
  • 1 lyžičku olivového oleja

Ako na to?

1

V miske rozšľaháme vajíčka so štipkou soli.

2

Na panvici zohrejeme ghee maslo a dáme na neho na drobno pokrájanú špargľu.

3

Zľahúčka ich orestujeme a zalejeme rozšľahanými vajíčkami. Necháme na miernom ohni zhruba 1 minútu.

4

Potom oheň vypneme a prikryjeme pokrievkou. Necháme vajíčkovú omeletu dôjsť.

5

Odkryjeme, posypeme chia semienkami a podávame s veľkou porciou šalátu.

omeleta

DESIATA: Chia puding

Príprava pudingu je naozaj mega rýchla. Ak si ho chceš vychutnať na desiatu, priprav si ho pokojne večer predtým.

Doba prípravy: cca 5 minút + 6 hodín odležanie

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 3/4 hrnčeka rastlinného mlieka
  • 1-2 lyžice nami zvoleného sladu (napr. trstinový cukor, kokosový, med, javorový sirup,..)
  • 1 lyžicu bio kakaa (príp. mletej škorice, vanilky)
  • 3-4 malé lyžicky chia semienok

Ako na to?

1

Všetky suroviny spolu dôkladne premiešame.

2

Môžeme dochutiť rôznym ovocím alebo strúhaným kokosom.

3

Necháme odstáť v chlade cca 6 hodín, najlepšie v uzavretom pohári.

chia puding

OBED POLIEVKA: Hŕstková polievka na červeno

Túto chutnú strukovinovú polievočku nebude problém pripraviť, aj keď máš s varením málo skúseností. Dôležité je, aby si si nezabudla namočiť strukoviny deň dopredu, predtým, ako ju budeš chcieť variť. Vyhneš sa tak nadúvaniu.

Nakoľko je polievka hustá a plná bielkovín, určite si ju môžeš dopriať aj ako hlavné jedlo na obed.

Doba prípravy: 2 hodiny + 12 hodín namáčania

Čo budeme potrebovať na cca 6-8 porcií?

  • 1 hrnček zmesi rôznych strukovín (šošovica, biela fazuľka, hrach, cícer)
  • 2 lyžice kvalitného masla (príp. ghee)
  • 1 pór
  • 1-2 mrkvy
  • zeleninový vývar alebo voda (množstvo podľa toho, akú hustú polievku chceme mať)
  • 1 bobkový list
  • 1 paradajkový pretlak
  • morskú/himalájsku soľ

Ako na to?

1

Zmes strukovín prepláchneme v sitku čistou vodou a namočíme na 12 hodín do vody.

2

Uskladníme na tmavom a chladnom mieste, aby strukoviny neskysli.

3

Po 12-tich hodinách zlejeme a opät niekoľkokrát prepláchneme v sitku, vďaka čomu znížime možnosť nadúvania.

4

Na masle osmahneme nadrobno pokrájaný pór.

5

Pridáme postrúhanú mrkvu a spolu s pórom ešte zľahka restujeme.

6

Následne pridáme prepláchnuté strukoviny a zalejeme zeleninovým vývarom a vodou. Môžeme dať viacej vody, pretože sa jej počas varenia dosť vyparí.

7

Strukoviny potrebujú viac času, ak ich nepripravujeme v tlakovom hrnci.

8

Polievku privedieme do varu, pridáme bobkový list, stíšime oheň a prikryjeme polievku pokrievkou.

9

Varíme zhruba 90 minút. Čím viac polievku ,,rozvaríme'', tým ľahšie bude stráviteľná.

10

Keď sú strukoviny mäkké, pridáme paradajkový pretlak, osolíme a necháme opäť zovrieť. Soľ pridávame až na koniec, aby sme jej nespotrebovali tak veľa a nestratila sa počas dlhého varenia.

Tip č.1: Polievočku môžeš servírovať aj deťom od 1,5 roka.

Tip č.2: Hotovú polievočku môžeme posypať opraženou sušenou cibuľlkou, prípadne ozdobiť petržlenovou vňaťou.

polievky

OBED HLAVNÉ JEDLO: Čistiace rizoto

V tomto chutnom rizote si zohrajú dôležitú úlohu brokolica a červená repa. Brokolicu by sme mohli označiť za jednu z najzdravších zelenín vôbec. Obsahuje veľa vitamínu C, betakarotén, ktorý je silným antioxidantom (znižuje riziko cievnych ochorení, mŕtvice, šedého zákalu, či dokonca rakoviny). Ďalej je bohatá na obsah železa a kyseliny listovej. Ale samozrejme nájdeme v nej ešte omnoho viac.

Na druhej strane cvikla dokáže zbaviť naše telo od nečistôt, odvodní nás a dokonca pomáha aj pri chudnutí. Podporuje našu obranyschopnosť, posilňuje srdce a cievy, znižuje vysoký cholesterol, podporuje tvorbu krvi, chráni naše telo pred voľnými radikálmi, dokonca zmierňuje menštruačné bolesti.

Dať si takéto rizoto je naozaj dobrá voľba. :-)

Doba prípravy: cca 50-60 minút

Čo budeme potrebovať na cca 5-6 porcií?

  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 300 g cereálnej ryže
  • 1 strúčik cesnaku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • riasa kombu
  • 200 g brokolice
  • 1 červenú repu
  • 2 mrkvy
  • 1 lyžicu drvených ľanových semien
  • gomashio
  • 1/2 malej lyžičky kurkumy
  • štipka sušeného zázvoru
  • morskú/himalájsku soľ
  • biele tofu (voliteľné)

Ako na to?

1

Cereálnu ryžu zľahka opražíme na 1 lyžici olivového oleja na varenie a pridáme pretlačený cesnak.

2

Potom zalejeme zeleninovým vývarom,  do ktorého prihodíme ešte vopred namočenú riasu kombu, ktorá dodá pokrmu množstvo minerálov.

3

Uvaríme do mäkka.

4

Brokolicu, ktorá ma skvelé protirakovinové a detoxikačné účinky spolu s čerstvou červenou repou a mrkvou udusíme na pare.

5

Potom všetko spolu zmiešame a pridáme 1 lyžicu drvených ľanových semien, gomashio (zmes praženého ľanu, sezamu a rias, slúži ako slané dochucovadlo), kurkumu, zázvor, soľ a kto má rád tak môže pridať biele tofu.

rizoto

OLOVRANT: Cícerové placky

V tomto recepte hrá dôležitú úlohu cícerová múka. Ak sa u teba doma ešte neobjavila, nebude problém to napraviť. Nie je cenovo nedostupná a ak nemáš nikde po ruke kamenný bio obchodík, nájdeš ju určite v mnohých eshopoch s kvalitnými bio produktami. Je jemná žltej farby. Nakoľko je bezlepková, môžu ju aj celiatici, no je vhodná aj pre deti, tehotné ženy a diabetikov. Múka je navyše bohatá na proteíny, obsahuje ďalej vitamíny B2 a B6, foláty či veľké množstvo železa. Pomáha pri problémoch s cholesterolom, pri artérioskleróze, zápche či poruchách nervovej sústavy.

Toto jedlo môžeš podávať tiež ako desiatu.

Doba prípravy: cca 15 minút

Čo budeme potrebovať na cca 10 menších placiek?

  • 1 hrnček cícerovej múky  (cca 125 g)
  • 1 - 1,5 hrnčeka vody
  • 2 lyžice mletých ľanových semienok
  • cca 80 g strúhaného tvrdého syra
  • morskú/himalájsku soľ
  • pár lístkov čerstvej bazalky (príp. sušená)

Ako na to?

1

V miske zmiešame múku s vodou. Vodu pridávame postupne dovtedy, kým nie je cesto príliš mazľavé.

2

Potom pridáme zvyšné ingrediencie, čiže ľanové semienka, asi za hrsť strúhaného tvrdého syra, nakrájané lístky bazalky a soľ.

3

Hotové cesto opekáme na panvici podobne ako palacinky, resp. lievance.

4

Podávame napr. s obľúbeným dipom (napr. guacamole, či jogurtový dip) alebo so šalátom z čerstvej zeleninky.

Tip: Jedlo je vhodné pre detičky od 1,5 roka.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

84 kcal

353 kJ

T:

4 g

B:

5 g

S:

6 g

V:

2 g

placky

VEČERA: CUKETOVÉ TAGLIATELLE

Prečo je v recepte použité prepeličie vajíčko? Pre jeho úžasnú výživovú hodnotu. Napriek veľkosti obsahuje 2,5-krát viac vitamínov ako slepačie. 5-krát viac fosforu, draslíka a železa. Fosfor prospieva duševnému vývoju, preto je výborné dávať ich deťom hlavne v školskom veku. Pre dospelých je určite zaujímavou informáciou, že príjem aspoň 4 prepeličích vajíčok denne výrazne podporuje mužskú potenciu. Sú bohaté na omega 3 a 6 mastné kyseliny, ktoré liečivo ovplyvňujú kardiovaskulárny systém. Vo vymenovávaní liečivých účinkov prepeličieho vajíčka by sa dalo ešte dlho pokračovať. Tento pokrm je vhodný na obed i večeru.

Doba prípravy: cca 30 minút

Čo budeme potrebovať na 1 veľkú, príp. 2 malé porcie?

  • 2 veľké cukety
  • 2 lyžice olivového oleja na varenie
  • 5 cherry paradajok
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • morskú/himalájsku soľ
  • 3 stonky zelenej špargle
  • kurkumu
  • 3 lístky čerstvej bazalky
  • 1/2 avokáda
  • horčičné semienka
  • 1 lyžicu píniových orieškov
  • 1 prepeličie vajíčko

Ako na to?

1

Cukety očistíme od šupky a následne pokračujeme v ,,šúpaní " cukety pomocou škrabky na čistenie zeleniny po dĺžke, čím vyrobíme cuketové tagliatelle.

2

Nešúpeme už jadierkovú časť. Tú môžeme nakrájať na kocky do zeleninovej omáčky na ,,tagliatelle".

3

Takto upravenú cuketu sparíme v parnom hrnci. Stačí pár minút. Takto upravená je ľahšie stráviteľná.

4

Omáčku pripravíme následovne. Olivový olej na varenie necháme zohriať na panvici a pridáme na polovicu rozkrojené cherry paradajky. Orestujeme ich, kým z nich nezačne schádzať šupka.

5

Potom pridáme pretlačený cesnak, soľ a ešte chvíľu necháme restovať.

6

Pridáme špargľu a zvyšok cukety.

7

Dochutíme kurkumou a bazalkou. Zľahka premiešame s cuketovými tagliatelle.

8

V mixéry rozmixujeme avokádo s horčičnými semienkami a píniovými orieškami.

9

Avokádovou zmesou dozdobíme hotové jedlo a pridáme volské oko z prepeličieho vajíčka.

TIP č.1: Jedlo je vhodné pre deti od 1,5 roka.

TIP č.2: Toto jedlo je možné pripraviť aj v RAW forme, pokiaľ vynecháme vo všetkých krokoch tepelnú úpravu.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

495 kcal

2079 kJ

T:

36 g

B:

14 g

S:

26 g

V:

10 g

vecera

Dúfame, že sme ťa inšpirovali, ako pestro, chutne a hlavne výživne môže vyzerať aj tvoj jedálny lístok. Určite sa potešíme, ak ho obohatíš o niektorý (možno všetky?) navrhnuté recepty. Nemusíš to konzumovať všetko v jeden deň, len sme ti chceli ukázať, ako by také rozloženie stravy v jeden deň mohlo vyzerať.

Dobrú chuť! :-)

A aby sme nezabudli, na podobný princíp je vytvorená aj naša kniha Z fitka do kuchyne 2, tiež tam nájdeš kopec inšpirácií na raňajky, obedy aj večere od popredných inštruktoriek a fitnessiek zo SR a ČR:

recepty
Fotka autora
Katarína Vrbičanová
Head of Content

Moje telo je to jediné, s kým musím prežiť celý život. Nie je to len klišé fráza, ale niečo, podľa čoho sa snažím žiť. Rada objavujem nové zdravé recepty, obklopujem sa pozitívnymi vecami a zbožňujem pohyb. Táto trojkombinácia je pre mňa dôvod, prečo som aj ja súčasťou Fitshakera :-)

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.