Sedieť doma v teple, popíjať teplý čaj, počúvať dážď ako bubnuje na parapetnú dosku a pozorovať opadávajúce lístie. Aj to patrí k čaru jesene. V takomto počasí padne veľmi vhod poriadna hrejivá polievka plná sezónnej zeleniny ako je mrkva, zemiaky, cibuľa. Pre milovníkov húb odporúčam pridať sušené dubáky a pochutnať si na poctivej chalupárskej verzii.
Ako na to?
1
Huby vložíme do misky a zalejeme vriacou vodou, aby boli celkom ponorené. Necháme postáť aspoň 10 minút.
2
Cibuľku nakrájame na menšie kocky a opražíme dosklovita na olivovom oleji.
3
Cibuľku nakrájame na menšie kocky a opražíme dosklovita na olivovom oleji.
4
Pridáme červenú papriku, premiešame a prilejeme huby spolu s vodou, v ktorej boli ponorené.
5
Do hrnca vložíme bobkové listy a chvíľku povaríme.
6
Následne prilejeme zeleninový vývar a vložíme do hrnca klobásku nakrájanú na kolieska. Dochutíme soľou a korením.
7
Za občasného miešania varíme aspoň 30 minút.
8
Podávame ozdobené pažítkou alebo cibuľkou a veeeľmi horúce.
Ak ti v lete polievky nešli veľmi na chuť, pochutnaj si na nich teraz, keď nastanú chladné jesenné a zimné dni. Nech ťa zohreje na tele i na duši. ;-)
Vynikajúce recepty na polievky a kopec iných zdravých receptov nájdeš aj v našich knihách:
Pochutnaj si aj na týchto hrejivých polievkach:
Krémová cícerovo-šampiňónová polievka
Kurací guláš - zdravšia verzia obľúbenej dobroty
Krémová mrkvovo-cesnaková polievka so zázvorom
Krémová batátovo-brokolicová polievka
Cícerová polievka s jačmennými krúpami
Hustá šošovicová polievka s kapustou
Pikantná kari zemiaková polievka so sladkým zapečeným ružičkovým kelom
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!