Hustá šošovicová polievka s kapustou – tip na výživný obed

V jednoduchosti je krása. Ingrediencie dostupné v každom obchode, sýta kombinácia, skvelé, rýchle a výživné jedlo. Táto šošovicová polievka sa perfektne hodí aj ako hlavné jedlo na obed. A ak máš rada sladšie exotickejšie jedlá, môžeš do nej pridať med. Nechaj sa inšpirovať takýmto nie úplne tradičným receptom. ;-)

Doba prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 2 l hrniec?

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 2 lyžice mletej červenej papriky
  • 150 g hnedej šošovice
  • 400 g konzerva lúpaných krájaných paradajok
  • 1,5 litra vody alebo vývaru
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžičku sušeného tymianu
  • 1 domácu klobásu (môžeme vynechať)
  • 200 g nastrúhanej kapusty
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžicu domáceho medu (voliteľné)

Ako budeme postupovať?

1. Večer pred varením polievky namočíme šošovicu do vody.

2. Na druhý deň na olivovom oleji opražíme do zlata cibuľu, ktorú okoreníme červenou paprikou a ešte chvíľku opečieme.

2. Pridáme šošovicu, paradajky, zalejeme ich vodou, osolíme a okoreníme.

3. Varíme 30 minút, alebo kým nie je šošovica takmer uvarená.

4. Do polievky pridáme klobásu nakrájanú na polmesiačiky a kapustu.

5. Varíme, kým kapusta a klobása nie je hotová.

6. Nakoniec pridáme nakrájanú čerstvú petržlenovú vňať.

7. Pre sladšiu exotickejšiu chuť môžeme pridať lyžicu medu.

8. Podávame s opekanými krutónmi.

 šošovicová polievka

 

polievky

 

kapustova polievka

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Množstvo skvelých receptov nielen na polievky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

zdravé recepty

 

Ak máš rada husté polievky, môžu ti ulahodiť aj tieto:

Batatovo-cícerová polievka, ktorú netreba zahusťovať mixovaním

Zemiaková polievka s ružičkovým kelom – pre tých, čo majú radi exotcikú chuť kari

Fazuľová polievka bez mäsa – bohatá na bielkoviny

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 19/09/2018 a zaradený do kategórie: PolievkyRecepty   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre