Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Krémová mrkvovo-zelerová polievka s vajíčkom: odteraz ju budeš pripravovať iba týmto spôsobom!

Zeler voňavý nie je veľmi obľúbenou ingredienciou u našich detí. Viem, že je veľmi zdravý, a tak sa ho snažím schovať do krémových polievok. Jeho chuť je cítiť stále, ale vďaka opečeniu na póriku a pridanej mrkve nie je až taká výrazná. Myslím, že zeler patrí v každej forme do slovenskej kuchyne. Pri pôste je výborným doplnkom stravy – upokojuje peristaltiku čriev a podporuje dobré trávenie. Je nutrične výživný, obsahuje vitamíny skupiny B, dokonca aj B6, ktorý podporuje dobrú náladu. V zeleri nájdeme aj vitamíny C, E a K. Obsahuje magnézium, zinok, železo, fosfor a vápnik. Navyše pôsobí afrodiziakálne.

Čas prípravy: 30 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?


  • 1 buľva zeleru

  • 4 menšie mrkvy

  • 2 menšie zemiaky typu „C“

  • 15 cm póru

  • 1 stonka zeleru stonkového (sedano)

  • hlúbik z hlivy ustricovitej (voliteľné; vynecháme, ak robíme recept pre deti)

  • olivový olej (cca 1-2 lyžice)

  • morskú/himalájsku soľ

  • 1 lyžicu sušených bylín a zeleniny (zmes na polievku)

  • 1 lyžičku sušeného cesnaku

  • 2 vajíčka uvarené natvrdo (voliteľné)


Ako budeme postupovať?

1. Všetku zeleninu očistíme, koreňovú a zemiaky pokrájame na menšie kocky, pórik a stonkový zeler na malé časti.
2. Z predchádzajúceho dňa nám doma zostal hlúb hlivy, ten som v polievke uvarila tiež. Je to voliteľný krok, môžeš vynechať.
3. V rozpálenom hrnci zohrejeme olej a osmažíme pór so stonkovým zelerom.
4. Zmes posolíme a pridáme zeler a mrkvu. Posypeme zmesou na polievku.
5. Prehrejeme, kým zelenina presiakne svojimi chuťami, a pridáme cesnak.
6. Premiešame, pridáme zemiaky a zalejeme vodou. Môžeme hneď pridať aj hlúb hlivy, polievka však bude chutná aj bez nej.
7. Varíme, kým zelenina nezmäkne. Potom ju scedíme, vymixujeme do hladkého krému a postupne dolievame vývarom z polievky do hustoty, ktorá nám vyhovuje.
8. Polievku som podávala s vareným vajíčkom, ktoré som prekrojila a opiekla na troche olivového oleja a soli. Na tanier som pridala ešte výhonky reďkovky.
 
TIP: Ak do polievky nepridáte zemiaky a uberiete vody na jej uvarenie, po vymixovaní z nej môžete mať super omáčku napríklad k fašírkam z pohánky alebo k cestovinám.
Výživové hodnoty na 1 porciu (bez vajíčka):

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
888 kJ
211 kcal
4 g38 g4 g7 g
 
Výživové hodnoty na 1 porciu (s vajíčkom):

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
1 064 kJ
253 kcal
7 g38 g8 g7 g
 
mrkvovo zelerová polievka
Dobrú chuť :-)!
 
Recepty na polievky, ale aj na raňajky, hlavné jedlá (s mäsom, rybami aj bez mäsité) a takisto recepty na zdravé sladkosti či pečivo nájdeš aj v našich knihách:
jedla na chudnutie
 
Pochutnaj si aj na:
Sýta kelová polievka so zeleninou a fazuľou
Pečená mrkvovo-karfiolová polievka s kokosovým mliekom
Tip na zdravú večeru: špargľová polievka s bryndzou hotová do 30 minút
Fotka autora
Henrieta Kundrátová
Redaktor vo Fitshaker

Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.