Čas prípravy: 30 minút
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 1 buľva zeleru
- 4 menšie mrkvy
- 2 menšie zemiaky typu „C“
- 15 cm póru
- 1 stonka zeleru stonkového (sedano)
- hlúbik z hlivy ustricovitej (voliteľné; vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- olivový olej (cca 1-2 lyžice)
- morskú/himalájsku soľ
- 1 lyžicu sušených bylín a zeleniny (zmes na polievku)
- 1 lyžičku sušeného cesnaku
- 2 vajíčka uvarené natvrdo (voliteľné)
Ako budeme postupovať?
2. Z predchádzajúceho dňa nám doma zostal hlúb hlivy, ten som v polievke uvarila tiež. Je to voliteľný krok, môžeš vynechať.
3. V rozpálenom hrnci zohrejeme olej a osmažíme pór so stonkovým zelerom.
4. Zmes posolíme a pridáme zeler a mrkvu. Posypeme zmesou na polievku.
5. Prehrejeme, kým zelenina presiakne svojimi chuťami, a pridáme cesnak.
6. Premiešame, pridáme zemiaky a zalejeme vodou. Môžeme hneď pridať aj hlúb hlivy, polievka však bude chutná aj bez nej.
7. Varíme, kým zelenina nezmäkne. Potom ju scedíme, vymixujeme do hladkého krému a postupne dolievame vývarom z polievky do hustoty, ktorá nám vyhovuje.
8. Polievku som podávala s vareným vajíčkom, ktoré som prekrojila a opiekla na troche olivového oleja a soli. Na tanier som pridala ešte výhonky reďkovky.
TIP: Ak do polievky nepridáte zemiaky a uberiete vody na jej uvarenie, po vymixovaní z nej môžete mať super omáčku napríklad k fašírkam z pohánky alebo k cestovinám.
Výživové hodnoty na 1 porciu (bez vajíčka):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
888 kJ 211 kcal | 4 g | 38 g | 4 g | 7 g |
Výživové hodnoty na 1 porciu (s vajíčkom):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 064 kJ 253 kcal | 7 g | 38 g | 8 g | 7 g |
Recepty na polievky, ale aj na raňajky, hlavné jedlá (s mäsom, rybami aj bez mäsité) a takisto recepty na zdravé sladkosti či pečivo nájdeš aj v našich knihách:
Pochutnaj si aj na:
Sýta kelová polievka so zeleninou a fazuľou
Pečená mrkvovo-karfiolová polievka s kokosovým mliekom
Tip na zdravú večeru: špargľová polievka s bryndzou hotová do 30 minút
Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.