MEGA dobrý kakaový koláč z cukety, ktorý chutí ako perník od babičky!

Cuketa je v lete hádam najdostupnejšou zeleninou. V záhradkách jej vždy vyraší toľko a aj v nadrozmernej veľkosti, že jej je vlastne častokrát aj prebytočne veľa. Ja osobne nemám záhradku, no som vďačná za to, že tej cukety vždy toľko vyrastie, lebo sa dostane aj ku mne. Od manželovej kolegyne, od kamošky, od susedy. A čo je úplne najlepšie, že sa z nej dá naozaj robiť čokoľvek. Dá sa pripraviť naslano, nasladko, pridať do polievky, zapiecť, podusiť, grilovať. Takže každé moje leto je jedným slovom – cukinové. Dnes ti ukážem skvelý recept na koláč z cukety, do ktorého sa aj ty zamiluješ. Poďme na to. ;-)

Doba prípravy: 50 minút

Čo budeme potrebovať na 20 porcií?

  • 700 g najemno nastrúhanej cukety
  • 3 vajíčka
  • 3/4 hrnčeka kokosového oleja
  • 2-3 lyžice chia semienok (voliteľné)
  • kôru z 1 bio citróna
  • 130 g ražnej celozrnnej múky
  • 200 g špaldovej celozrnnej múky
  • 60 g pohánkovej múky
  • 220 g kokosového cukru
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 prášok do pečiva bez fosfátov (cca 13 g)
  • 2-3 lyžice bio kakaa
  • vanilku (extrakt/vanilkový cukor)
  • trošku morskej/himalájskej soli
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 1 lyžičku mletého nového korenia
  • 1-2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 lyžičku mletého kardamonu

Voliteľné ingrediencie:

  • hrsť hrozienok
  • orechy
  • kúsky horkej čokolády

Na polevu (voliteľná)

  • 100 ml mandľového mlieka
  • 100 g 70% tmavej čokolády
  • strúhaný kokos

Ako budeme postupovať?

1. Najprv cuketu nastrúhame najemno. Vodu z nej v tomto prípade neodstraňujeme.

2. Pridáme k nej vajíčka, olej, chia semienka (voliteľné), kôru z citróna a poriadne premiešame.

3. Vo väčšej miske pripravíme všetky suché suroviny – múky, cukor, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, kakao, vanilku, soľ, ostatné koreniny a voliteľné – hrozienka atď.

4. Následne všetko spolu dôkladne premiešame.

5. Plech o rozmere 25 x 40 cm vymastíme, alebo naň dáme papier na pečenie a zmes vylejeme na plech.

6. Perník pečieme vo vyhriatej rúre pri 160°C cca 25-30 min.

7. Po vychladnutí môžeme potrieť vychladenou roztopenou čokoládou a posypať kokosom. Tento krok je dobrovoľný, polevu dávať nemusíme, koláč chutí vynikajúco aj bez nej.

koláč z cukety

 

cuketový koláč sladký

Úžasné na tomto koláčiku je, že nikto nespozná, že je z cukety, že je to vlastne zdravá „mlska“, ktorá chutí ako parádny kakaový perník od babičky. :-)

 

Viac skvelých receptov na koláče a iné zdravé maškrty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

 

Poďme si ukázať ďalšie recepty z cukety, ktoré môžeš vyskúšať:

Fantastický čoko-cuketový raňajkový chlieb

Cuketové pagáče: tip na desiatu či ako pohostenie

Špenátovo-cuketová polievka, aj pre deti od 1,5 roka

Zapekané cestoviny s cuketou a tofu: ľahký výživný obed

Cuketový šalát s kozím syrom: tip na zdravú večeru

Cuketové hranolky v syrovom obale: príloha k mäsu či zdravá večera

Kakaovo-cuketový koláč s ríbezľami

Petra Hegerová

Redaktorka vo Fitshaker
Keď tvorím, cestujem a športujem, som šťastná. Relaxovať ma nájdeš v kuchyni, na Instagrame, pri behu či tvorbe náramkov...alebo len tak s manželom a rodinkou pri voňavej kávičke a zdravom koláči. Veľmi dlho neobsedím a robiť jednu vec je pre mňa občas nuda ;-). Momentálne si fičím na aromaterapii, spoznávam účinky akupunktúry a cvičím SM systém, aby som mala zdravý a pevný chrbát. Ešte rada fotím, dekorujem a píšem články o všeličom zaujímavom, čo stojí za to si prečítať.
Petra Hegerová

Článok bol pridaný dňa 26/07/2019 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyRecepty   |   Autor: Petra Hegerová

Komentáre