Senzačný cuketový koláčik úplne bez lepku

Tohtoročná letná sezóna bola pre záhradkárov ako stvorená. Vďaka slnečným lúčom a množstvu vlahy sa nám na záhradkách urodili šťavnaté jablká či sladké maliny, z ktorých sme si upiekli rôzne fitnes koláčiky. Ak si minula všetko ovocie, nezúfaj. Siahni po cukete! Cuketa síce nie je ovocie, ale náramne sa hodí na prípravu koláčov. Dodá šťavnatosť a sviežosť. Táto nízkokalorická bomba poskytuje až okolo 40 % dennej dávky vitamínu C. Nášmu organizmu dodá aj vitamíny skupiny B, draslík, vitamín K a riboflavín. Aj zo zeleniny sa dá napiecť chutne a zdravo!

Čo budeme potrebovať na plech s rozmermi 22 x 33 cm?

  • 2 vajcia
  • 1,5 dcl kokosového oleja (alebo 100 g masla)
  • 350 g na jemno nastrúhanej cukety
  • 350 g bezlepkovej múky PROMIX UNI (ak môžeš lepok, pridaj hladkú špaldovú múku)
  • 220 g trstinového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátov
  • 1 balíček vanilkového cukru v BIO kvalite
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 5 PL kakaa
  • 3 hrste ríbezlí alebo iného bobuľového ovocia (maliny, čučoriedky, atď. )

Ako budeme postupovať?

1. Žĺtka s cukrom vymiešame do peny. Potom pridáme olej, nastrúhanú cuketu a po lyžiciach pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva, sódou, škoricou a kakaom.

2. Všetko poriadne premiešame a vylejeme na plech vymastený maslom a vysypaný bezlepkovou strúhankou.

3. Na vrch poukladáme ríbezle. Pečieme približne 25 minút na 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť a môžeme podávame, napr. s lyžicou gréckeho jogurtu.

fitshaker-blog-cuketovy-kolac-s-ribezlami1

fitshaker-blog-cuketovy-kolac-s-ribezlami3

fitshaker-blog-cuketovy-kolac-s-ribezlami4

Prajem dobrú chuť :-).

 

Ďalšie recepty na cuketové dobroty:

Cuketové lievance za pár minút

Cuketové placky bez smaženia

Šťavnatá cuketová bábovka

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 02/09/2016 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre