Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Losos s medovou omáčkou nielen na Vianoce: tip na obed či večeru do 30 minút

30 min
2 porcie
recept losos

Potrebujeme: 

  • 2 filety z lososa (400-500 g)
  • citrónovú šťavu
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 2 lyžice olivového oleja (20 ml)
  • Na prílohu:
  • 2 zemiaky (200 g)
  • 2 mrkvy (200 g)
  • olivový olej na pokvapkanie pekáča
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • mletú rascu
  • čerstvý rozmarín (cca 20 g)
  • 2 lyžice kvalitného masla (cca 30 g)
  • Na omáčku:
  • 50 g kvalitného masla
  • 2 lyžice domáceho medu (cca 70 g)
  • citrónovú šťavu podľa chuti
  • 2 lyžice 10% smotany na varenie − cca 30 ml (prípadne sójovej)
recept losos

Losos je u nás veľmi obľúbená ryba, a to hlavne na Vianoce. Nečudo, je jemná, veľmi chutná a raz-dva hotová. Dnes si pripravíme lososa s medovou omáčkou, ktorý má teda vianočný nádych a môžeme si ho pripraviť pokojne aj na štedrovečerný stôl. Ako prílohu si dáme pečenú zeleninu. Prajem dobrú chuť a krásne Vianoce :-)!

Ako na to?

1

Lososa umyjeme, osušíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme a necháme pár minút odležať.

2

Medzitým pripravíme prílohu, zemiaky poriadne umyjeme, necháme ich v šupke a nakrájame na kocky. Mrkvu očistíme a tiež nakrájame na kocky.

3

Pripravenú zeleninu dáme na pekáč pokvapkaný olivovým olejom, osolíme ju a okoreníme, posypeme nasekaným rozmarínom a na vrch uložíme plátky masla. Pečieme ju vo vyhriatej rúre 25-30 minút na 200 ˚C.

4

V panvici zohrejeme olivový olej a lososa opečieme. Najprv stranou dolu cca 4-5 minút, kým boky nebudú pekne upečené, a potom ho otočíme a pečieme aj z druhej strany 3-4 minúty. Vyberieme ho na tanier a pripravíme omáčku.

5

Do panvice s výpekom pridáme maslo, med a citrónovú šťavu. Všetko necháme roztopiť a omáčku pár minút povaríme. Na konci primiešame 2 lyžice smotany na varenie, aby sme dosiahli krémovú konzistenciu a jemnú karamelovú chuť.

6

Zeleninu naservírujeme na tanier, pridáme upečenú rybu a polejeme ju omáčkou.

Tip: Príloha sa dá  rôzne variovať podľa toho, čo nám chutí, môžeme použiť aj cuketu v kombinácii s mrkvou či inú koreňovú zeleninu :-).

Výživové hodnoty na 1 porciu:

986 kcal

4126 kJ

T:

60 g

B:

53 g

S:

56 g

V:

5 g

losos na vianoce
losos s omáčkou

Aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III objavíš recepty z rýb, no aj chutné raňajky, polievky, vegetariánske recepty aj jedlá z mäsa, zdravé sladkosti a kopec iných zaujímavých receptov:

fitness darčeky
Fotka autora
Viktória Janov
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.