Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Chrumkavý zapekaný baklažán: tip na pohostenie aj ľahšiu večeru

30 min
4 porcie
recept na baklažán

Potrebujeme: 

  • 2-3 baklažány podľa veľkosti
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • strúhanku (panko alebo urobiť domácu z chlebíka)
  • 150-200 g syra čedaru, parmezánu, pecorino
recept na baklažán

Dnes si ukážeme recept na baklažán, ktorý zachutí aj tým, ktorí mu doteraz neholdovali. Najprv si necháme z baklažánu vysať horkosť a potom ho jednoducho obalíme v kvalitnej strúhanke, pridáme syr a zapečieme.

Táto dobrota nebude chýbať už na žiadnej oslave ako pohostenie či len ako rýchla večera s porciou zeleniny. A nezabudni, baklažán je nízkokalorický, plný antioxidantov, podporuje činnosť mozgu aj srdca. Určite sa oplatí zaradiť ho do svojho jedálnička. A ak mu naozaj nebudeš vedieť prísť na chuť, priprav si tento istý recept s cuketou ;-).

Čas prípravy

  • 30 minútodstátie baklažánu
  • 30 minútsamotná príprava + pečenie

Ako budeme postupovať?

1

Baklažány si umyjeme a nakrájame na plátky, ktoré si osolíme a necháme postáť cca 30 minút.

2

Poutierame od soli a osušíme papierovou utierkou.

3

Okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a obalíme v strúhanke, ktorú pritlačíme na baklažán, a opečieme na panvici z oboch strán.

4

Pripravíme si plech, na ktorý dáme papier na pečenie, a nastrúhame polovicu syra, poukladáme naň opečený baklažán a na vrch nastrúhame zvyšný syr.

5

Dáme zapiecť do rúry na 180 ˚C na cca 15-18 minút, každý podľa svojej rúry.

Tip: Môže sa podávať samostatne so zeleninovou prílohou alebo ako príloha k pečenému, grilovanému mäsu. Zachutí aj tým, čo baklažán veľmi nemusia.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

339 kcal

1427 kJ

T:

20 g

B:

16 g

S:

21 g

V:

7 g

baklažán recept

Prajem dobrú chuť :-)!

Fotka autora
Iveta Kašická
Redaktor vo Fitshaker

Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.