Dnes si ukážeme recept na baklažán, ktorý zachutí aj tým, ktorí mu doteraz neholdovali. Najprv si necháme z baklažánu vysať horkosť a potom ho jednoducho obalíme v kvalitnej strúhanke, pridáme syr a zapečieme.
Táto dobrota nebude chýbať už na žiadnej oslave ako pohostenie či len ako rýchla večera s porciou zeleniny. A nezabudni, baklažán je nízkokalorický, plný antioxidantov, podporuje činnosť mozgu aj srdca. Určite sa oplatí zaradiť ho do svojho jedálnička. A ak mu naozaj nebudeš vedieť prísť na chuť, priprav si tento istý recept s cuketou ;-).
Čas prípravy
- 30 minútodstátie baklažánu
- 30 minútsamotná príprava + pečenie
Ako budeme postupovať?
1
Baklažány si umyjeme a nakrájame na plátky, ktoré si osolíme a necháme postáť cca 30 minút.
2
Poutierame od soli a osušíme papierovou utierkou.
3
Okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a obalíme v strúhanke, ktorú pritlačíme na baklažán, a opečieme na panvici z oboch strán.
4
Pripravíme si plech, na ktorý dáme papier na pečenie, a nastrúhame polovicu syra, poukladáme naň opečený baklažán a na vrch nastrúhame zvyšný syr.
5
Dáme zapiecť do rúry na 180 ˚C na cca 15-18 minút, každý podľa svojej rúry.
Tip: Môže sa podávať samostatne so zeleninovou prílohou alebo ako príloha k pečenému, grilovanému mäsu. Zachutí aj tým, čo baklažán veľmi nemusia.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
339 kcal
1427 kJ
T:
20 g
B:
16 g
S:
21 g
V:
7 g
Prajem dobrú chuť :-)!
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)